Minden, amit még nem tudtál a piros betűs napokról

Minden, amit még nem tudtál a piros betűs napokról

Címlap / Életmód / Egészség / Minden, amit még nem tudtál a piros betűs napokról

Minden nő életébe eljönnek azok a bizonyos napok, minden egyes hónapban.

Ilyenkor sokszor érezzük magunkat kedvetlennek, vagy letörtnek, akár agresszívabbnak is…

Gondolkodtál e már azon, hogy vajon mi lehet ennek az oka? A menstruáció sosem kellemes folyamat, ám szerencsére a legtöbb esetben nem vált ki semmilyen negatív fizikai hatást. A viselkedésbeli változás, inkább a kedélyállapot változásában mutatkozik meg.

Nem ritka ilyenkor hogy úgy változik a hangulatunk akár az időjárás. Most következő cikkünkbe utána járunk annak, hogy mégis mik azok a dolgok, amik lezajlanak ilyenkor a szervezetben, és hogyan tehetsz ellenük, hogy maximálisan kivédd őket, és könnyedén átvészeld a piros betűs napokat!

14 nappal előtte

Ilyenkor a lélek már egy igen érzékeny fázisba kerül. Most van a peteérés ezért a szervezet progeszteron szintje növekszik. Ez a hormon felelős azért hogy ilyenkor sokkal hirtelenebbek és ingerültebbek vagyunk az átlagnál. Ezekben a napokban nem ritkán előfordul, bár lehet hogy észre sem veszed, hogy némileg teltebbnek mutatkozik a tested és nő a térfogatod. Ez nem azért van mert hirtelen magadra szedtél vagy öt kilót, hanem mert kezd kicsit felpuffadni a has tájéka. Szintén a progeszteron felelős ezért, ugyanis hatására a testünkben lévő víz nem megfelelően választódik ki, ez az oka annak, hogy ilyenkor néhány deka leadása miatt is keményen meg kell szenvedni.

Mindig nagyon figyelj oda tehát arra, hogy elegendő folyadékot vigyél be a szervezetbe ezekben a napokban! Ez abban is segít hogy ne legyél tele hirtelen pattanásokkal. Jól jöhet még ezen időszakban az is, ha kipróbálsz különböző gyógynövényeket, amik nyugtatják az idegeket és ellazítják az izmokat. Így könnyen felszámolhatod és megszüntetheted a puffadást! Nagy segítségedre lesz az is , ha leszámolsz az ilyenkor bevitt nagyobb édességmennyiséggel, ugyanis ezek sokkal inkább káros hatást gyakorolnak rád ebben az időszakban. A sok cukor és szénhidrát ugyanis, dupla olyan mértékben puffadást okoz!

7 nappal előtte

Ilyenkor a hormonszint magassága az egekbe szökik, ami kifejezetten érzékennyé tesz! Ilyenkor nyilvánulnak meg a tipikus „hiszti” tünetek, mint például a gyakori késztetés a sírásra, vagy hogy minden apróságon képes vagy teljesen kiborulni. És lássuk be, ezzel sokszor nem csak a környezetednek, de magadnak is kellemetlen perceket tudsz okozni. Ez a nagyfokú hormonális változás, bizony a szervezetnek sem kedvez. Lassítja a bélizmok működését, megnehezíti az emésztés folyamatát. Még mindig puffadtnak érezheted magad, elképzelhető, hogy ez vizuálisan is érzékelhetővé válik, ami szintén sok bosszúságot tud eredményezni ha a tükörbe nézel.

A bőrön piros pöttyök, vagy akár pattanások alakulhatnak, még akkor is, ha egyébként nem rendelkezel semmilyen bőrhibával. Ilyenkor tehát mindenért a hormonok a felelősek, ugyanis általuk a faggyútermelés is megsokszorozódik. Jól bevált tipp lehet, ha sok tonhalat fogyasztasz! Ezek a létfontosságú zsírokban gazdag ételek mint a halak, a dió, a sajtok, mind segítséget nyújtanak abba, hogy tiszta maradhasson a bőröd! Ha mégis nagyon eldurvulna a helyzet, akkor használj pár naponta arcmaszkot, vagy speciális lemosó tonikokat zsíros bőrre! Az édességet még mindig próbáld meg mellőzni, mert nem tesz jót!

Amikor itt az idő

Mire beköszönt a mikulás, te már teljesen kimerült leszel, testileg-lelkileg egyaránt. Ilyenkor nagyon alacsony az ösztrogénszint, ez miatt simán úgy érezheted magad, mint valami kifacsart citrom. A gyakori, és akár elég intenzív méh összehúzódások miatt, görcsök és csikarások sorozata gyötörhet, ezért nyugodtan bekaphatsz ilyenkor pár fájdalomcsillapítót! Fizikálisan is megmutatkoznak a fáradtság tünetei. Beesett arc, karikás szemek, pattanások sorozata még mindig. Bár jó hír, hogy most már 1-2 napon belül el fognak tűnni, és sokkal jobban festhetsz majd, mint az előző hetekben.

Használj hidratáló és ránctalanító krémeket, nem árt ilyenkor egy kis kényeztetés! A szőrtelenítés bármilyen formáját lehetőleg hagyd meg a piros napok végére, mivel ilyenkor nagyon érzékeny a bőr, tehát csúnyán kipattoghat vagy elfertőződhet bármilyen sérülés végett is. A szervezet ilyenkor jelentős mértékben visszatartja a folyadékot, ez pedig nyomást gyakorol az idegvégződésekre. Ezért van, hogy a szőrtelenítés bizony, nem csak ártalmas de fájdalmas is lehet ezekben a napokban! Az allergiás reakciók is megszaporodnak ekkortájt, tehát ne most kísérletezz új kozmetikai termékekkel!

Utórengések

Végre helyreáll a hangulatod eredeti állapotába! Az ösztrogénszint újra emelkedik, ez pedig újult erővel tölt fel! Ezáltal megnőhet a szexuális étvágy, úgy érzed, mindent bepótolnál amit az elmúlt hetekben ki kellett hagynod, vagy a pocsék közérzeted miatt nem jöhetett össze. A bőröd és a hasad visszaáll, nincsenek karikák, nincsen puffadás. Agyad is felszabadul a sok hormon irányítása alól, így újra tökéletesen képes leszel koncentrálni és összpontosítani.

Mivel a menstruáció alatt nagyon sok vasat veszít a szervezet, így ezekben a napokban igyekezz ezt vissza pótolni! Próbálj meg minél nagyobb hangsúlyt fektetni az egészséges táplálkozásba! Egyél sok zöld színű ételt. Spenótot, brokkolit, borsót, salátát. A fehérjében gazdag étkek, mint a tej, a sajtok vagy a tojás a koncentrációban fognak nagy segítséget nyújtani. A legfontosabb pedig, hogy használd ki ezt az időszakot, és csábítsd el a párodat, a lehető legtöbbször, hisz mikor élvezd ki ezt a fantasztikus dolgot, ha nem most, amikor végre minden téren nyugi van benned?!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!