Ez a recept az eredeti leírás alapján készült. A kijevi csirkemell vajas-fokhagymás-petrzselymes tölteléket kapott. Sajt nincs benne.
Fogyasztáskor, ha kettévágjuk a húst, a mennyei töltelék lávaszerűen tör utat magának. Először fantasztikus illatával, majd ízével is lenyűgöz bennünket.
Hozzávalók:
- 2 közepes filézett csirkemell
- só
- bors
- szerecsendió
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 szál petrezselyemzöld
- 2 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. A fokhagymát megtisztítjuk, egy kés oldalával összenyomjuk, így illóolaj tartalmát jobban megőrzi, mintha fokhagymanyomót használnánk.
A fokhagymát összekeverjük a vajjal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. A fűszeres vajat hengerszerűen folpackba csomagoljuk, majd fagyasztóba tesszük. Ha fagyott tölteléket kap a hús, panírozás után sütéskor nem folyik majd ki.
A csirkemell filéket lapjában kettévágjuk, majd óvatosan kiklopfoljuk.
Csirkemell filénél általában elég a „lapogatás”, de az alapos töltés, a ráhajtogatás most azt igényli, hogy nagy és vékony legyen a hús.Sózzuk, borsozzuk a húst. Szerecsendióval enyhén megszórjuk.
A fűszeres vajat kivesszük a fagyasztóból. A vajhenger negyedét levágjuk, a húsra helyezzük. A hússzelet 2 oldalát felhajtjuk, majd a húst szépen feltekerjük. Lisztben, majd felvert tojásban megforgatjuk. Végül a zsemlemorzsa borítást is megkapja.
Bevonatos serpenyőben kevés olajban megsütjük a kijevi csirkemellet.
Köretként petrezselymes rizst vagy krumplipürét adunk.