A Székelyföldről származó kürtőskalács az adventi forgatagok kedvelt édessége. Édes, kelt tésztából készítik, faszénparázs fölött állandóan forgatva sütik meg. A kész kürtőskalácsot fahéjas cukorba, dióba, kókuszreszelékbe forgatják.
Otthon is bátran megpróbálkozhatsz ennek a mini változatnak az elkészítésével. Ha vannak otthon kis fémcsövecskéid habroló készítéséhez, remek segítőid lesznek a házi kürtőskalács sütésében is. Fontos, hogy konyha hőmérsékletű anyagokkal dolgozz!
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 10 dkg cukor
- kb. 2 dl meleg tej
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál cukor + fahéj a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk az élesztőt, 5 dkg cukrot és annyi meleg tejet, hogy tésztánk jól gyúrható legyen. A vajat megolvasztjuk, a tésztára öntjük, majd a vajas tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 8 egyforma darabra vágjuk. Félujjnyira kisodorjuk.
A fémcsöveket olajjal ecset segítségével megkenjük. A kisodort tésztát a fémcső keskenyebb felétől kiindulva spirálisan rátekerjük.
Egy nagy tepsit sütőpapírral beborítunk, a csöveket szépen rásorakoztatjuk. Fél órácskát még hagyjuk kelni őket.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A cukor másik felét 0,5 dl vízben feloldjuk, és megkenjük vele a tésztákat. Az előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütjük a mini kürtős kalácsokat.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük őket felvert tojással, megszórjuk fahéjas
cukorral, és 1 percre még mehetnek vissza a sütőbe. A cukor jól rászárad, finom roppanós lesz a héja.
Még melegen lehúzzuk a fémcsőről, és ha picit hűlt, már fogyaszthatjuk is.
Remekül illik az advent hangulatához!
Finom fahéj illat lengi be az egész lakást, te pedig saját készítésű fahéjas mini kürtős kalácsodat kínálod a családnak.