Ismered a shiitake gombát? Keleten életelixírnek tartják, ráadásul még jó ízű is. Sokféle recept van hozzá, például krumplival és póréhagymával összefőzve, levesben nagyon finom. Ha még nem kóstoltad, próbáld ki!
1/5 Miért együk?
A shiitake gombát a hagyományos kínai gyógyászat nagyra becsüli, míg a nyugati kultúrákban jelenleg még inkább az íze miatt népszerű. Ázsiában a meggyengült immunrendszer erősítésére, megfázás, kimerültség, gyomorrontás, allergiák gyógyítására, a rák megelőzésére, az öregedési folyamat lassítására használják.
Kalóriatartalma jelentéktelen, mert főleg vízből, 4%-ban szénhidrátból és 3%-ban fehérjéből áll, zsírtartalma fél % alatt van. Tumorgátló, valamint biztosítja, hogy a szervezetünk megkapja a vérképzéshez szükséges jód, vas, réz és folsav mennyiséget.
Barna színének köszönhetően a shiitake gomba nagyon sok D-vitamint tartalmaz, és van benne idegnyugtató B-vitamin is. D-vitamin tartalma, amelyet napfény híján szervezetünk télen nem képes önmaga előállítani, a kalciummal együtt hozzájárul ahhoz, hogy csontozatunk ne legyen kitéve ásványianyag-veszteségnek. Szabályozza a vércukorszintet, így nem éhezünk meg hamar, ha ezt esszük. Ha megszereted és te is rendszeresen fogyasztod majd, tapasztalni fogod ezeket a hatásait.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!