A D-vitamin hiányának tünetei és kezelése

A D-vitamin hiányának tünetei és kezelése

Címlap / Életmód / Egészség / A D-vitamin hiányának tünetei és kezelése

A megfelelő mennyiségben bevitt D-vitamin erős csontokat eredményez, véd a cukorbetegség, az idegrendszeri gondok, egyes rákfajták és a szívproblémák ellen, illetve segít a depresszió kezelésében vagy megelőzésében. Ám ha kevés jut belőle, bizony baj történhet…

Hogyan jut a szervezetedbe?

Egy nőnek 5-6 mikrogramm D-vitaminra van szüksége naponta. A test napfényből és táplálékokból képes előállítani. Jól működő anyagcsere esetén már a karok 20 perces napoztatása is elegendő lehet a mennyiség fedezésére, de a hal, a tej, a tojás és a teljes kiőrlésű gabona ugyancsak bőséges forrása.
Ezen kívül vitamintabletták és egyéb táplálék-kiegészítők állnak rendelkezésre a pótlás érdekében.

Kockázati tényezők

Nagyobb esélyed van a D-vitamin hiányra, ha elmúltál 50 éves, sötétebb árnyalatú a bőröd, északi tájon élsz, túlsúllyal küzdesz, tejérzékeny vagy, illetve valamilyen anyagcsere-betegséggel küzdesz, úgymint lisztérzékenységgel vagy Crohn-szindrómával.

A D-vitamin hiányának tünetei

A legtöbb embernél nem okoz tüneteket a hiányállapot, így nem is tudnak róla. Szélsőségesen alacsony D-vitamin szint esetén puhul a csontok állaga, gyakoriak a törések, a deformitások. Előfordulhat csontokból vagy izmokból eredő krónikus fájdalom.
Gyerekeknél fejlődési rendellenességet eredményezhet, nőknél pedig súlyosbítja a depressziós panaszokat.

Diagnózis

A D-vitamin hiányának megállapítása egyszerű vérvétel nyomán történik. A nemzetközi ajánlások szerint 20-30 nanogramm per milliliter koncentrációban kell jelen lennie a vitaminról tanúskodó vegyületnek.
Ennél alacsonyabb érték esetén intenzív vitaminkúrára számíthatsz, súlyos esetben akár injekció formájában – de a tablettás megoldás a leggyakoribb.

Túl lehet-e adagolni?

Hiányállapot esetén a kezelés folyamatos orvosi felügyelet és rendszeresen ismételt vérvizsgálat mellett történik, így nem kell túladagolástól félned. A napi ajánlott mennyiség többszöröse hosszú távon egyébként a kalcium felhalmozódásához vezethet a vérben, ami károsítja az ereket, a szívet és a vesét.
Napfényből és táplálkozás útján lehetetlen a túladagolás – a szervezeted egyszerűen leállítja a termelést, ha elég volt belőle.

D-vitamin és gyógyszerek

Léteznek olyan hatóanyagok, amelyek gátolják a D-vitamin termelését és felszívódását.
Amennyiben szív- és érrendszeri problémára tartósan szedsz valamilyen gyógyszert, beszélj az orvosoddal arról, hogy kell-e ilyen kockázattal számolnod, illetve érdemes-e elvégezni nálad a vérvizsgálatot.

Időskorban még fontosabb

Kutatások bizonyítják, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező idősek memóriája és koncentrálóképessége gyengébb, ezért szellemi leépülésük gyorsabbá válik. Fontos tehát, hogy a veszélyeztetett korban lévő családtagjaid és ismerőseid tudjanak a kockázatról, illetve tisztában legyenek a megelőzési lehetőségekkel.
Bár csábítónak tűnhet, hogy vitamintablettákkal oldd meg a problémát, valójában az egészséges életmód az egészség kulcsa. Hiszen gondolj bele: ha sejtésed szerint ebből a tápanyagból túl keveset viszel be, akkor valószínűleg egyoldalú az étkezésed, ami más vitaminok és ásványi anyagok szempontjából is hátrányos lehet.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!