Nem genetika: egészen más okból élnek tovább a nők, mint a férfiak

Nem genetika: egészen más okból élnek tovább a nők, mint a férfiak

Címlap / Életmód / Egészség / Nem genetika: egészen más okból élnek tovább a nők, mint a férfiak

Világszerte ismert tény, hogy a nők élettartama alapvetően hosszabb, mint a férfiaké. Vajon miért?

Számos elmélet létezik. Egy friss tanulmány szerint a nők könnyebben megbirkóznak a nehézségekkel, mint a férfiak. Emellett nagyobb eséllyel élik túl a szélsőséges válságokat is.

A Duke Egyetem és a Dél-Dániai Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport 250 évre visszamenőleg elemezte a halálozási adatokat. A szakértők következtetéseket vontak le a nők várhatóan magasabb élettartamával kapcsolatosan.

Talán sokak számára meglepő eredmény született

Annak ellenére, hogy sokan a nőkről éppen az ellenkezőjét feltételezik, meglepő módon a stresszes élethelyzetekben, a nehézségek idején a várható élettartam közötti különbségek már csecsemőkorban is megmutatkoztak – mégpedig a kislányok javára. 

Ez lényegében azt jelenti, hogy a lánygyermekek ellenállóbbak, mint a fiúk, kiemelten a különféle megpróbáltatások idején.

Alacsony élettartamú populációkat vizsgáltak

A nők tovább élnek, mint a férfiak
Hollie Santos/unsplash.com

A kutatók hét populációra összpontosítottak, amelyekben a várható élettartam egy, vagy mindkét nem esetében legfeljebb 20 év volt. E lakosság között voltak afrikai rabszolgák, akik az Egyesült Államokban és Trinidadban dolgoztak az 1800-as évek elején; éhínség áldozatai Svédországban, Írországban és Ukrajnában a 18-20. században, valamint azok az izlandiak, akik az 1846-os és az 1882-es kanyarójárványban szenvednek.

A szörnyű történelmi időszakok mindegyikében, amikor a gyerekek kivételesen fiatalon haltak meg, a lányok még mindig 6 hónappal tovább éltek, mint fiúk, átlagosan 4 évig. Például az 1933-ban kitört ukrán éhínség idején született lányok átlagosan 10,85 évet éltek. A fiúk ezzel szemben 7,3 évet – ez nagyon jelentős különbség.

Ha nem az életmód és nem is a genetika, akkor mi?

Ennek a kutatásnak az eredményei azt mutatják, hogy a lányok és a fiúk várható élettartama közötti különbség nem teljesen az eltérő viselkedési és társadalmi különbségekből adódik. Ilyenek például a kockázatvállalás és az erőszak, a háborúk.

Sokkal inkább úgy néz ki, hogy a biológia áll a háttérben, valószínűleg ennek köszönhetjük, hogy a lánygyermekek ellenállóbbak a fiúknál. A szerzők példaként az ösztrogént emelték ki, ugyanis ez a hormon a sok hasznos feladata mellett, többek között az immunrendszert is erősíti. 

„A hipotézist, miszerint a nők túlélési előnyei alapvető biológiai alapokkal rendelkeznek, alátámasztja az a tény, hogy zord körülmények között a nők még a csecsemőkorban is nagyobb arányban túlélnek, mint a férfiak. Ez alapján pedig a viselkedési és a társadalmi különbségek minimálisak lehetnek, vagy sokkal inkább a férfiaknak kedveznek” – írták a kutatók. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!