Mikor hordjanak maszkot az oltottak? A szakértő véleménye

Mikor hordjanak maszkot az oltottak? A szakértő véleménye

Címlap / Életmód / Egészség / Mikor hordjanak maszkot az oltottak? A szakértő véleménye

A védőoltás nem a fertőzés ellen jelent védelmet, hanem a megbetegedés, illetve a súlyosabb lefolyású betegség ellen. De akkor fertőzhet-e, aki oltott? És kell-e még saját érdekében maszkot hordania?

A Delta-variáns, a koronavírus fertőzőbb – és potenciálisan veszélyesebb – törzse az Egyesült Államok összes új fertőzésének több mint a felét teszi ki. De mit jelent ez a maszkviselés szempontjából?

Hogy tisztázzák a kérdést, a CNN dr. Leana Wen orvosi elemzőhöz fordult.. Wen sürgősségi orvos és az egészségügyi politika és menedzsment vendégprofesszora a George Washington Egyetem Milken Intézetének Közegészségügyi Iskolájában. Wen szerint még mindig vannak olyan helyzetek, amikor a maszkviselés az oltottak számára is elengedhetetlen.

„Bizonyos helyzetekben, például repülőtereken, repülőgépeken és vonatokon, valamint kórházakban továbbra is maszkokra van szükség” – mondja az orvos.

„Ha egy vállalkozás maszk használatát írja elő, akkor is viselned kell a maszkot, ezért jó gyakorlat, ha szükség esetén mindig hordasz egyet magadnál.”

És ha nem kötelező?

A nehezebb kérdés az, hogy mi van azokkal a helyzetekkel, amikor nem kötelező maszkot viselni – mikor dönts úgy, hogy mégis felveszed? Dr. Wen szerint ezek azok a tényezők, amelyeket figyelembe érdemes venni:

Az első az egészséged és a háztartásban élők oltási állapota. Ha immunhiányos vagy, akkor maszkot kell viselned minden olyan beltéri környezetben, ahol be nem oltottakkal találkozhatsz.

Maszkviselési tanácsok egy orvostól
Heather Morse/unsplash.com

Ha immunhiányos, vagy fiatal, be nem oltott gyermekekkel élsz, akkor érdemes további óvintézkedéseket tenni. A Covid-19 fertőzésnek és annak továbbadásának a családodban ugyan sokkal-sokkal alacsonyabb az esélye, ha oltott vagy, de azért nem nulla. Érdemes ezért megfontolni a maszkviselést magas kockázatú környezetben, például egy moziteremben vagy egy zsúfolt élelmiszerboltban.

A másik dolog, amit mérlegelni kell, a koronavírus fertőzés szintje és az oltás mértéke a közösségben. Ez a kettő általában összefügg: a magasabb oltási arányú területeken általában alacsonyabb a fertőzés mértéke is.

Ha olyan területen élsz, ahol a felnőttek több mint 80%-a be van oltva, és a Covid-19 aránya nagyon alacsony, akkor jelentősen csökken az esélye annak, hogy be nem oltott, fertőzött emberrel találkozz – mondja Wen.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»