Most, hogy a koronavírus-világjárvány felhívta a figyelmet, milyen fontos, hogy egészségesek legyünk, és megfelelő immunrendszerrel rendelkezzünk, talán egyre többen fognak figyelni arra is, hogyan étkeznek.
Az evés a szervezet egyik legfontosabb fegyvere a betegségekkel szemben, hiszen a megfelelő tápanyagokból nyeri az erőt ahhoz, hogy le tudja küzdeni a fertőzéseket. Az alábbi ételek kifejezetten a tüdő védelmére jók, így vírushelyzetben (és egyébként is, egész évben) fogyassz belőlük bőségesen!
Cékla
Az élénk színű növény és levelei is tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek segítenek a tüdő működésében: ilyenek például a nitrátok, amelyek hozzájárulnak a vérerek ellazításához, és optimalizálják az oxigénfelvételt. A céklából készült étrendkiegészítők még azoknak is segíthetnek, akik krónikus tüdőbetegségben szenvednek, mert javíthatják a tüdőfunkciót.
Paprika
A paprika az egyik legmagasabb C-vitamintartalmú zöldség, ez a vitamin pedig főként azoknak lehet fontos, akik dohányoznak – a cigaretta ugyanis károsíthatja a szervezet antioxidáns-raktárait. Emiatt aki gyakran cigizik, annak napi 35 mg extra C-vitaminmennyiségre van szüksége. Kutatások bizonyították, hogy a dohányzók közül azoknak jobb a tüdőfunkciója, akik több C-vitamint fogyasztanak.
Alma
Megint a dohányosokhoz szólunk, illetve ezúttal azokhoz, akik letették a cigarettát: a rendszeres almafogyasztást kutatók összekapcsolták a tüdőfunkciók romlásának lassulásával a volt dohányosok esetében. Ez azt jelenti, hogy ha abbahagytad a cigizést, az almaevés segíthet abban, hogy a tüdőd állapota kevésbé romoljon tovább a dohányzás okozta következmények miatt.
Tök
A rikító narancssárga színű töknek nagyon sok olyan összetevője van, amely segít a tüdőd egészségének megőrzésében. Kifejezetten gazdag például karotinoidokban, például béta-karotinban, luteinben és zeaxantinben, amelyeknek erős antioxidáns- és gyulladásgátló tulajdonságaik vannak.
És ismét: a dohányosoknak különösen fontos ez is, náluk ugyanis sokkal nagyobb jelentőségű a karotinoidok jelenléte a vérben.
Kurkuma
A kurkumát igazi szuperkajaként szokták emlegetni, ami nem is csoda: a bőrön keresztül az emésztésen át egészen a tüdőig nagyon hasznos tud lenni a szervezet számára. A kurkumin, ami a kurkuma aktív hatóanyaga, sokat segíthet a tüdő egészségében és a tüdőkapacitás növelésében.
Egy kutatás kimutatta, hogy dohányzóknál a rendszeres kurkumafogyasztás 9,2 százalékkal jobb tüdőkapacitást eredményezett azoknál, akik kurkumával fűszerezett ételeket ettek.
Paradicsom
A különböző paradicsomok a likopin nevű karotinoid-antioxidánsban kifejezetten gazdagok, ami egy olyan antioxidáns, amit gyakran kötnek össze a tüdő egészségével. A rendszeres paradicsomfogyasztás kutatások szerint kevesebb légúti gyulladással is jár az asztmások esetében, de a krónikus obtruktív tüdőbetegségben szenvedőknél is pozitív hatások mutathatók ki.
Emellett az egészséges emberek számára is hasznos lehet a paradicsomfogyasztás, mert ismert gyulladáscsökkentőről beszélünk.
Zöld tea
A zöld tea mágikus hatóanyaga, már ha a tüdőről van szó, az úgynevezett EGCG, vagy teljes nevén epigallokatekin-gallát. Ez kutatások szerint megakadályozza a szövetek fibrózisát vagy hegesedését, ami most, a koronavírus alatt különösen fontos – a vírus ugyanis hegesedést okozhat a tüdő szövetében. Így a világjárvány alatt tényleg nagyon hasznos jó minőségű zöld teát rendszeresen fogyasztani.