Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Mindenki tudja, hogy ha a várandósság vagy valamilyen fokozott fizikai megerőltetés hatására megnő a magnéziumigény, akkor azt érdemes pótolni, mielőtt a magnéziumhiány tünetei (pl. kimerültség, görcsök, szívdobogás vagy emésztési panaszok) jelentkeznek. De hogyan érdemes magnéziumkészítményt választani? És egyáltalán mi a csuda az a magnéziumsó, ami fel van tüntetve a csomagoláson, és mit árul el ez az „elemi ” magnézium tartalomról? Segítünk, hogy tiszta vizet önts a pohárba, és megtaláld a számodra legmegfelelőbb készítményt! (X)

Mi az a magnéziumsó?

A magnéziumsók olyan magnézium vegyületek, amelyekben a pozitív töltésű magnézium ion kötődik egy negatív töltésű csoporthoz (pl.szulfát, citrát, klorid, stb.).

A gyógyászatban szintén számos területen használják. A legtöbben azonban vény nélkül kapható gyógyszertári termékekként találkoznak vele, amikor valaki azt mondja, „magnéziumot szedek”, akkor nagy valószínűséggel arról van szó, hogy magnéziumvegyületet tartalmazó tablettát váltott ki a patikában.

Na de akkor mi az „elemi” magnézium?

A magnéziumpótlásra alkalmazott vegyületekben az magnézium (magnézium ion) felel a megfelelő izomműködésért, valamint nélkülözhetetlen az idegek közötti sejtkommunikációért. A hatás szempontjából a bevitt magnézium mennyiség a fontos és nem az, hogy mennyi magnézium vegyületet vettünk be.

Nem mindegy tehát, hogy milyen arányban van jelen a magnéziumvegyületben a magnézium: minden gyógyszertári magnéziumkészítményben magnéziumvegyület van, de ezeknek nem azonos az „elemi” magnézium tartalma.

conceptw/depositphotos.com

Mi alapján válasszam ki, hogy milyen magnéziumkészítményt szedek?

Minden gyógyszertárban kapható, magnézium pótlására szolgáló gyógyszer magnéziumvegyületet (legtöbbször magnézium sót) tartalmaz, ám magnéziumvegyület és magnéziumvegyület között különbség van. Lehet, hogy az első ránézésre azonosnak vagy többnek tűnő mennyiség, a különböző sóforma miatt különböző „elemi” magnéziumtartalmat takar. Szerencsére a betegtájékoztatóban általában az „elemi” magnéziumtartalom is megtalálható.

A magnézium készítmények összehasonlítása esetében érdemes az „elemi” magnézium tartalmukat figyelembe venni, mert a készítményeket alkotó különböző magnézium sók „elemi” magnézium tartalma eltérő lehet.

Csökkent a stressztűrő képessége? Fáradt? Ingerlékeny? Izomremegést, izomgörcsöt észlelt?
Mindezt a nem megfelelő magnéziumellátottság is okozhatja.  Nap 1 filmtabletta segíthet a magnéziumhiány megelőzésében és kezelésében. Válassza a legmagasabb magnéziumtartalmú*, szájon át bevehető, vény nélkül kapható gyógyszert, amely kiválóan felszívódó magnéziumkombinációt tartalmaz.

A Magnézium Béres 375 mg+B6 filmtabletta vény nélkül kapható gyógyszer. Forgalmazó: Béres Gyógyszergyár Zrt. 1037 Budapest, Mikoviny utca 2-4. A Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta a vény nélkül kapható gyógyszerek között adagolási egységenként a legmagasabb magnéziumtartalmú gyógyszer, amelynek a javasolt napi adagja 1 filmtabletta. (OGYÉI Gyógyszer-adatbázis, ATC: A12CC, 2019.11).

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Kérj olyan magnéziumkészítményt, aminek nem csak a magnéziumsó tartalma, hanem az „elemi” magnézium tartalma is magas. Szintén hasznos, ha a készítményben B6-vitamin is van, ez ugyanis elősegíti a magnézium felszívódását.

pathastings/depositphotos.com

Miből mennyit?

Egy átlagos felnőtt napi magnéziumigénye 300-350 mg*.

Ezt kell biztosítani a kiegyensúlyozott vegyes étrenddel illetve hiány esetén a magnéziumpótlásra szolgáló gyógyszerekkel.

A cikk a Béres Gyógyszergyár Zrt. által szponzorált tartalom.

* Scientific Opinion on Dietary Reference Values for magnesium (EFSA)

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!