6 ok, amiért szeretjük a birsalmát

6 ok, amiért szeretjük a birsalmát

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 ok, amiért szeretjük a birsalmát

A mostani ismeretek szerint a mesékből ismert aranyalma nem volt más, mint a birsalma. Nem véletlen, hogy ilyen értékesnek tekintették és hogy Aphrodité aranyalmájának is nevezték. Rengeteg előnye van, és számtalan a felhasználási területe.

Vitaminok

Nagy mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, emellett kimagasló a réz, vas, foszfor, kálium és kálcium tartalma is, ami különösen értékessé teszi a szervezetünk egészsége szempontjából.
A birsnek van az összes gyümölcs közül a legmagasabb pektin tartalma. A pektin az emésztőrendszer segítője, mivel védőréteggel vonja be a bélfalakat, amivel egyrészt megvédi azt, másrészt helyreállítja annak megfelelő működését.

Betegségek

Hasmenés és szorulás esetén egyaránt hatékonyan működik. Minden olyan betegség ellen hasznos, amit baktériumok okoznak, mint például a hasmenésjárvány, a gyomorfekély, vagy egyéb gyulladásfajták. Mindez annak köszönhető, hogy a birsalma olyan kiváló baktériumölő, hogy a középkorban a kolera gyógyítására is használták.
Emellett óriási előnye még, hogy rendben tartja a vér koleszterin szintjét, kiváló antioxidáns hatású. Érdekessége, hogy nem a hagyományos módon tartalmazza az antioxidánsokat, hanem annak élőanyaga található meg benne. Ráadásul ez az anyag nem vész el a főzés folyamán.

Népgyógyászat

A birsalma nagyon elismert szerepet játszott a népgyógyászatban is. Jó eredménnyel alkalmazták gyulladások, reumatikus fájdalmak esetén, vagy akár menstruációs panaszok enyhítésére is. Mivel összehúzó hatással is rendelkezik, ezért akár égési sebek külső ellátására is alkalmas volt.
Elterjedt volt mint erős köhögés, vagy magas láz ellen alkalmazható szerként is. Napjainkban népszerűsége visszaesett, pedig feldolgozott adalékanyagait a mai napig sikeresen használják táplálékkiegészítőkben, vagy egészségmegőrzést támogató készítményekben.

Bőrápolás

Bőrnyugtató és frissítő hatása miatt kiváló arckezelő. Kiszáradt, kisebesedett arcra és dekoltázsra tegyük a birsalma kifacsart levét. Összehúzza a pórusokat, enyhíti a gyulladásokat és látványosan felfrissíti a bőrt, ezáltal fiatalabb hatást kelt.
A birs leve hidratálja és táplálja a bőrt, ráncok enyhítésére, valamint a szem alatti ödémás bőr szépítésére kiválóan alkalmas.

Finom

Nyers fogyasztása nem túl vonzó, de a főzés során sokat veszít a keserű ízéből, sőt néhány perc elteltével kifejezetten édeskés lesz. Állaga nyersen nagyon kemény, de a főzéssel ez is lényegesen puhábbá válik.
Gyümölcslevesbe, kompótba, vagy akár húsok mellé köretnek is kiváló, ráadásul nem igényel hosszú főzést, forrás utána akár azonnal is levehetjük a tűzről. Birsalmalekvárt is készíthetünk belőle, ennek a hagyományos módja, hogy a cukrot előbb visszakristályosítjuk, majd a megfőtt és összeturmixolt birssel újra visszatesszük főni.
A modernebb verzió szerint elég a főtt és turmixolt birset mikroba betenni, minimális levet rajtahagyni, néhány csepp citromlevet hozzáönteni, belekeverni a cukrot, és 1 óra múlva kész a már csak szárítást igénylő birsalmasajt. Püspökkenyérbe sütve is kiváló, ha előtte kis darabokra vágjuk a birsalmasajtot.

Praktikus

Ősz végi gyümölcs, ami hűvös, száraz helyen tárolva, akár a hűtőszekrényben is tavaszig eláll. Ha lehet, akkor eltevésre válasszuk a minél keményebb, világos sárga színű darabokat, amelyek sérülésmentesek.
Ha ugyanis akár csak egy kicsit is sérült a gyümölcs felülete, szinte biztosan megrohad rövid időn belül. Érdemes néhány hetente átválogatni őket, és a sérülteket kivenni és valamire felhasználni. Hogy mire használjuk, arra szerencsére rengeteg jobbnál jobb lehetőség létezik!

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!