A saláták nem csak akkor bizonyulnak ideális választásnak, ha fogyni szeretnél: egy-egy főétkezést, vagy akár desszertet is kiválthatsz a segítségükkel. Ha pedig arra is ügyelsz, hogy super foodokban is bővelkedjen az adott étel, garantáltan ízletes és egészséges fogásra tehetsz szert.
1. Frissítő bogyósgyümölcs saláta
Gyümölcssalátát igazán nem nehéz csinálni: csupán össze kell vágnod, válogatnod néhány izgalmas gyümölcsöt, majd készítened hozzájuk egy öntetet, pl. méz és citromlé segítségével. Ez a saláta recept sem lesz sokkal bonyolultabb, de megspékeljük még egy-két izgalmas szuper alapanyaggal!Hozzávalók:
- 1 marék áfonya,
- 1 db gránátalma,
- kevés szárított goji bogyó,
- 1 db alma,
- 1 db kisebb grapefruit,
- 1 kis doboz kókuszjoghurt,
- kókuszvirág szirup (vagy méz).
Elkészítés: Facsard ki a grapefruitot, majd keverd össze a kókuszjoghurttal és a mézzel, vagy a kókuszvirág sziruppal. Az almát mosd meg, kockázd fel (ne hámozd meg), a gránátalmából szedd ki a magokat, majd az egészet forgasd össze az áfonyával. Tedd a gyümölcsöket egy tányérba, öntsd rájuk a kókuszjoghurtot és szórd meg az egészet szárított goji bogyóval. El is készültél!
2. Saláta csírákkal
A csírák valódi szuper alapanyagok, mindenki konyhájában ott lenne a helyük. Dúskálnak a fehérjében, ezért erősen ajánlott azoknak a fogyasztásuk, akik nem esznek állati eredetű termékeket, illetve azoknak, akik sokat sportolnak. Persze, akkor is fogyaszd, ha csak szeretnéd felölteni a vitaminraktáraidat!
Hozzávalók:
- 1 db friss répa,
- chili,
- 0,5 dl víz,
- 4 evőkanál ecet,
- kevés édesítő (pl. stevia),
- só,
- csírák (Ha van lehetőséged, otthon csíráztass! Jó választás a recepthez a mungóbab, a lucerna és a búzacsíra, de bármilyen csírával megpróbálkozhatsz – egy jó maréknyira lesz szükséged.)
Elkészítés: A répát pucold meg, majd zöldséghámozóval szeleteld fel. Egy tálba szórd bele a csírákat, és add hozzájuk a répát! Külön edényben keeverd össze a vizet, az ecetet, az édesítőt és a chilit, majd ezzel az öntettel forgasd össze a salátádat. Kicsit hagyd állni, és már fogyaszthatod is. Savanyúságnak is tökéletes választás!
3. Friss saláta magvakkal
Nem véletlen, hogy sokszor magvakkal és olajjal kínálják a salátákat! Ezekben az élelmiszerekben olyan jótékony zsírok találhatóak, amik segítik a vitaminok felszívódását, továbbá az egészséged megőrzését. Bátran kísérletezgess velük! Hozzávalók:
- Kevés lilakáposzta,
- bébi spenót,
- savanyított uborka,
- mustár,
- kész magkeverék (vagy külön-külön vásárolt lenmag, napraforgómag, tökmag, szezámmag),
- só.
Elkészítés: A lilakáposztát vágd vékony csíkokra sózd meg kicsit és tedd félre. Kockázd fel a savanyú uborkát és add hozzá a káposztához, ha az már engedett egy kis levet. Forgasd össze a bébi spenóttal, majd készíts öntet: egy evőkanál mustárt kb. két evőkanál uborkalével keverj el, és öntsd a salátádra! Szód meg a magokkal, és már eheted is!
4. Teljes értékű gabonasaláta
Ha nem csak egy olyan salátára vágysz, ami segít a fogyásban, vagy köztes étkezésnek ideális, akkor érdemes felturbóznod némi teljes értékű gabonával a fogást. Ez lehet valamilyen teljes kiőrlésű tészta, esetleg olyan super food, mint amilyen a quinoa, vagy a hajdina.
Hozzávalók:
- 1 csésze főtt quinoa,
- 2 csésze párolt vegyes zöldség: brokkoli, bébirépa, kelbimbó, főzött csicseriborsó és vöröslencse,
- egy adag friss salátakeverék,
- hidegen sajtolt olaj (pl. olíva, avokádó)
Elkészítés: Miután megfőzted a quinoát és a hüvelyes zöldségeket, gyorsan párold meg a többi hozzávalót, és az egészet forgasd össze egy nagy tálban. Kevés, friss salátakeverékkel és némi olajjal tálald!
Képek forrása: david-pull.hotmail.com/Depositphotos, wellmindSandex/depositphotos.com, Seagull_l/Depositphotos, JoshuaAraniei/depositphotos.com