3 szexszabály, amit nyugodtan megszeghetsz: az orvosok is rábólintottak

3 szexszabály, amit nyugodtan megszeghetsz: az orvosok is rábólintottak

Címlap / Életmód / Egészség / 3 szexszabály, amit nyugodtan megszeghetsz: az orvosok is rábólintottak

Mindenki tud róluk, mindenki hallotta őket az anyukájától, a szomszédjától, a barátnőjétől, de tényleg olyan szigorúan be kell tartanod őket? Nem mindegyiket! Mondjuk, mi az, ami az orvosok szerint sem feltétlenül úgy működik, ahogy azt a legtöbben gondolják.

1. „Ha antibiotikumot szedsz, kiegészítő fogamzásgátlásra van szükség”

Az antibiotikumok csökkentik a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát, így az együttes alkalmazásuk mellett mindig szükség van valamilyen más fogamzásgátló módszerre, például óvszer használatára is – hangzik a szabály.

A valóság az, hogy a legtöbb antibiotikumnak nincs hatása a fogamzásgátló tabletta működésére, és csak néhány ritkán használt változat – például a tuberkolózisra használt rifampin és rifabutin – csökkentheti a hatékonyságát.

A közszájon forgó szabály tehát ebben a formában nem feltétlenül igaz, de ha egészen bizonyosan és minden kétséget kizáróan szeretnéd elkerülni a terhességet, akkor persze egy második védelmi vonal sosem árt.

Az pedig továbbra is igaz, hogy minden egyes új gyógyszer szedése előtt ki kell kérned az orvosod vagy a nőgyógyászod véleményét, ha fogamzásgátló tablettát szedsz. Ha nem vényköteles gyógyszert vásárolsz, akkor a gyógyszerészt tájékoztasd arról, hogy antibébi tablettát szedsz – ha nem is minden antibiotikum, más gyógyszerek valóban csökkenthetik a fogamzásgátló hatékonyságát!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»