7 dolog, amit minden egyes nap meg kellene tennünk a kutyánkért

7 dolog, amit minden egyes nap meg kellene tennünk a kutyánkért

Címlap / Életmód / Család / 7 dolog, amit minden egyes nap meg kellene tennünk a kutyánkért

Mosd meg a kutyus fogait!

Persze még véletlenül se embereknek való fogkrémmel, ez olyan anyagokat tartalmazhat, ami a kutyának kifejezetten káros. Lehet kapni kifejezetten kutyáknak kifejlesztett fogkrémet, sőt, fogkefét is, bár utóbbinál annyira nem fontos, hogy speciális legyen.

Ezen kívül néha vehetsz a kutyusnak fogkőleszedő nassolnivalókat is, és ha rendszeresen jársz vele az állatorvoshoz, megnézetheted a fogait is minden alkalommal. Ha a fogkő sokáig kezeletlen marad, akkor gyulladást is okozhat, ami már fájdalmas az állat számára, és ha nagyon elharapódzik a helyzet, komoly egészségügyi problémákkal járhat.

Oltasd be az ebet!

Rengeteg olyan betegség van, ami ellen tökéletesen működnek az oltások a kutyáknál is: ilyen például a veszettség, a szopornyica vagy a Bordetella-fertőzés. Ezért érdemes minden olyan oltást beadatni a kutyusnak, amit lehet, mivel ezzel rengeteg betegséget kiküszöbölünk.

Ha van a kutyának törzskönyve, abban pontosan vezetve van, milyen oltásokat kapott meg, ha pedig nincs, vagy mentett kutyus, akkor a menhelytől lehet érdeklődni az oltási helyzetével kapcsolatban. Felesleges az oltások káros hatásai miatt aggódni – ahogy az embereknél, úgy az állatoknál is veszélytelenek.

Tartsd tisztán az etetőjét!

Bár a kutyák gyomra azért több mindent kibír, mint a miénk, mégis, egy koszos etetőtál náluk is a fertőzések melegágya. Ezért figyelj arra, hogy minden nap, sőt, lehetőleg minden étkezés után mosd el a kutyus tálkáját, és ne feledkezz meg a vizestálról sem.

Az is jó megoldás, és megkönnyíti a saját dolgodat, ha evés előtt lefújod olívaolajjal vagy kókuszolajjal a kutya tálját – az állat szőre fényesebb lesz a zsiradéktól, neked pedig könnyebb dolgod lesz a takarítással.

spaces/depositphotos.com

Tartsd egészségesen a mancsát is!

Ahogy minden fertőzés esetében, úgy a mancsnál is az alapvető probléma az, ha vírus vagy baktérium jut rajta keresztül a szervezetbe. Ez bármilyen kiszáradt repedésen keresztül megtörténhet, nem is kell, hogy a kutyus mancsa megsérüljön, ezért ha látod, hogy nagyon igénybe vett, kiszáradt a mancs földdel érintkező része, vásárolj kifejezetten kutyáknak árult mancshidratálót, és néha kenegesd be vele a kiszáradt területeket – a négylábú imádni fogja!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást