Család / Életmód

7 dolog, amit nap mint nap meg kellene tennünk a kutyánkért

7 dolog, amit nap mint nap meg kellene tennünk a kutyánkért

Mosd meg a kutyus fogait!

Persze még véletlenül se embereknek való fogkrémmel, ez olyan anyagokat tartalmazhat, ami a kutyának kifejezetten káros. Lehet kapni kifejezetten kutyáknak kifejlesztett fogkrémet, sőt, fogkefét is, bár utóbbinál annyira nem fontos, hogy speciális legyen.

Ezen kívül néha vehetsz a kutyusnak fogkőleszedő nassolnivalókat is, és ha rendszeresen jársz vele az állatorvoshoz, megnézetheted a fogait is minden alkalommal. Ha a fogkő sokáig kezeletlen marad, akkor gyulladást is okozhat, ami már fájdalmas az állat számára, és ha nagyon elharapódzik a helyzet, komoly egészségügyi problémákkal járhat.

Oltasd be az ebet!

Rengeteg olyan betegség van, ami ellen tökéletesen működnek az oltások a kutyáknál is: ilyen például a veszettség, a szopornyica vagy a Bordetella-fertőzés. Ezért érdemes minden olyan oltást beadatni a kutyusnak, amit lehet, mivel ezzel rengeteg betegséget kiküszöbölünk.

Ha van a kutyának törzskönyve, abban pontosan vezetve van, milyen oltásokat kapott meg, ha pedig nincs, vagy mentett kutyus, akkor a menhelytől lehet érdeklődni az oltási helyzetével kapcsolatban. Felesleges az oltások káros hatásai miatt aggódni – ahogy az embereknél, úgy az állatoknál is veszélytelenek.

Tartsd tisztán az etetőjét!

Bár a kutyák gyomra azért több mindent kibír, mint a miénk, mégis, egy koszos etetőtál náluk is a fertőzések melegágya. Ezért figyelj arra, hogy minden nap, sőt, lehetőleg minden étkezés után mosd el a kutyus tálkáját, és ne feledkezz meg a vizestálról sem.

Az is jó megoldás, és megkönnyíti a saját dolgodat, ha evés előtt lefújod olívaolajjal vagy kókuszolajjal a kutya tálját – az állat szőre fényesebb lesz a zsiradéktól, neked pedig könnyebb dolgod lesz a takarítással.

spaces/depositphotos.com

Tartsd egészségesen a mancsát is!

Ahogy minden fertőzés esetében, úgy a mancsnál is az alapvető probléma az, ha vírus vagy baktérium jut rajta keresztül a szervezetbe. Ez bármilyen kiszáradt repedésen keresztül megtörténhet, nem is kell, hogy a kutyus mancsa megsérüljön, ezért ha látod, hogy nagyon igénybe vett, kiszáradt a mancs földdel érintkező része, vásárolj kifejezetten kutyáknak árult mancshidratálót, és néha kenegesd be vele a kiszáradt területeket – a négylábú imádni fogja!

Rendszeresen csekkold, hogy bolhás-e!

Az egyszerű bolhából is lehet baj: ha a kutyánkat éppen egy fertőzött bolha támadja meg, az nemcsak a galandféreg lárváit juttathatja be az állat szervezetébe, de számos vírusos, illetve bakteriális betegséget is. A súlyos fokú bolhásság akár anémiát, úgynevezett vérfogyottságot is előidézhet. Az anémia különösen kölyökkutyák esetében kockázatos, mivel ennek hatására a kutya vérének hemoglobin tartalma drasztikusan lecsökken, így a sejtek nem jutnak a működésükhöz elegendő oxigénhez.

Gyakori probléma a bolhanyál allergia is, ami az érzékeny kutyáknál nagyfokú viszketést okozhat.

Kullancsszezonban séta után nézd át a kutyust!

Minden egyes séta után érdemes átnézni, hogy maradt-e a kutyusban valamilyen parazita, főleg a jó időben, amikor egyébként is kullancsszezon van. A kullancs a kutyákra ugyanúgy veszélyes lehet, mint az emberekre, de szerencsére a bolhával ellentétben könnyebb észrevenni. A legjobb módszer ez esetben is a megelőzés: olyan szerek vásárlása, amelyek taszítják, vagy nagyon gyorsan elpusztítják a kullancsot, még mielőtt meg tudná fertőzni a négylábút.

Bien tipp:

A legjobb a megelőzés, amit olyan szerekkel tehetsz meg, amelyek elpusztítják a kullancsokat.

Ilyen a FRONTLINE Tri-Act, ami más Magyarországon elérhető rácsepegtető oldatokhoz képest legalább 2-szer gyorsabban, 6 órán belül öli meg a kullancsokat.

Figyelj oda a szúnyogokra is!

Az elmúlt 20 évben Európában több olyan szúnyogfaj jelent meg, ami korábban nem volt jelen a kontinensen. Magyarországra az ázsiai bozótszúnyog, a koreai szúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog is elért, de megjelentek a korábban csak a mediterrán és a trópusi országokban jellemző, vérszívó lepkeszúnyogok is. Bár ezek a fajok akár emberre veszélyes betegségeket is terjeszthetnek, a legvédtelenebbek mégis a kutyák.

Házi kedvencünk legnagyobb ellensége talán az ázsiai tigrisszúnyog, amit sasszeműek a fekete-fehér lábairól tudnak felismerni.

A vérszívó lepkeszúnyogok pedig a leishmaniózis nevű, kutyákra nézve végzetes betegség közvetítői. Persze nemcsak az új jövevények veszélyesek, az Európában régóta itt élő fajok felelősek például a szívférgességért, ami az ebek számára szintén halálos kimenetelű megbetegedés.

Bien tipp:

Megelőzés céljából érdemes olyan terméket használni, mint a korábban említett FRONTLINE Tri-Act. Ez repellens hatással védi meg kedvencünket a szúnyogoktól vagy a szuronyos istállólégytől, azaz megelőzi a vérszívást.

A Tri-Act ráadásul egyedüliként a 2020. márciusában Magyarországon elérhető rácsepegtető oldatok közül nemcsak elriaszt, hanem el is pusztít 3-féle repülő rovart, a szuronyos istállólegyet, az ázsiai tigrisszúnyogot és a lepkeszúnyogot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást