Ha meg vagy fázva és eldugul az orrod, az ízeket is kevésbé érzékeled – ez közismert és érthető állapot. De vajon van-e valami igazság abban, hogy az üveges kólának jobb az íze, mint a dobozosnak, és hogy a kotyogósban főtt kávé erősebbnek hat, mint a kávégépben készült? Meglepődnél, hogy az ízérzékelést milyen sok dolog befolyásolja!
2/5 Az evőeszköz
Bár aki mindent megkap, arra azt mondjuk, ezüst kanállal a szájában született, egy tanulmány rámutatott, hogy ez mégsem lehet a legszerencsésebb állapot: az ezüst evőeszköz ugyanis kellemetlen ízt hagy a szájban, így a legjobb ízélményt arany vagy rozsdamentes acél evőeszközökkel lehet elérni.
Ez még érthető is, de hogy a kiskanál súlya miért befolyásolja az étel ízét?
Ezt már nehezebb megmondani, de egy kísérlet során a résztvevők a nekik kínált joghurtot sokkal előkelőbb desszertnek gondolták, ha könnyű műanyag kanállal kóstolták meg, nem pedig vastagabb, nehezebb műanyag kanállal.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!