5 meglepő dolog, amitől másnak érzed az ízeket

5 meglepő dolog, amitől másnak érzed az ízeket

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 meglepő dolog, amitől másnak érzed az ízeket

Ha meg vagy fázva és eldugul az orrod, az ízeket is kevésbé érzékeled – ez közismert és érthető állapot. De vajon van-e valami igazság abban, hogy az üveges kólának jobb az íze, mint a dobozosnak, és hogy a kotyogósban főtt kávé erősebbnek hat, mint a kávégépben készült? Meglepődnél, hogy az ízérzékelést milyen sok dolog befolyásolja!

A csomagolás színe

A színek hatással vannak a hangulatunkra, így például vásárlásra vagy éppen gyorsabb döntésekre biztathatnak, amit a marketingesek régóta ki is használnak. Na de hogy az ízeket is másnak éreznénk? Úgy tűnik, igen.

Az 1930-as években a marketingszakértő Louis Cheskin a jól ismert üdítőmárkának, a 7 Up-nak dolgozott, és az ital jellegzetes zöld-sárga csomagolásával kísérletezett.

Amikor a címkén 15%-kal megnövelték a sárga szín jelenlétét, a mit sem sejtő kóstolók egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy az ital íze megváltozott, nyilvánvalóan több citrom került bele – holott pontosan ugyanazt az italt itták.

Hasonló kísérletet a Coca-Colával is végeztek: amikor az addig jól ismert piros doboz helyett fehérben kínálták az italt, a vásárlók magabiztosan állították, hogy a receptúra megváltozott, a kólának más lett az íze – holott az összetevőkön semmit nem változtattak, csak a csomagolás színét cserélték le egy rövid időre.

Az evőeszköz

Bár aki mindent megkap, arra azt mondjuk, ezüst kanállal a szájában született, egy tanulmány rámutatott, hogy ez mégsem lehet a legszerencsésebb állapot: az ezüst evőeszköz ugyanis kellemetlen ízt hagy a szájban, így a legjobb ízélményt arany vagy rozsdamentes acél evőeszközökkel lehet elérni.

Ez még érthető is, de hogy a kiskanál súlya miért befolyásolja az étel ízét?

Ezt már nehezebb megmondani, de egy kísérlet során a résztvevők a nekik kínált joghurtot sokkal előkelőbb desszertnek gondolták, ha könnyű műanyag kanállal kóstolták meg, nem pedig vastagabb, nehezebb műanyag kanállal.

A zene, amit evés közben hallgatsz

Ha legközelebb vacsorapartit adnál, és valami kellemes zenét keresel, ami a háttérben szólhat, jó tudni: azoknak a dallamoknak a hatására, amelyek sok csilingelő, magas hangot tartalmaznak, 10%-kal édesebbnek érezzük az elfogyasztott ételeket.

Szóval, ha nem sikerült túl jól az almás pite, vagy csak diétán vagy, és szeretnél visszavenni a cukorból, érdemes kipróbálni ezt a trükköt.

A tányérod színe

Lehet, hogy a drága éttermekben most nagyon menőnek számítanak a fekete, palából készült desszertes tányérok, de egy tanulmány szerint -– hacsak nem olyan ételt kínálsz, aminek fekete a színe – nem ez a legjobb választás az ízlelési élmény szempontjából.

Egy kísérlet során azt találták, hogy a kóstolók a felkínált epres mousse-t sokkal ízletesebbnek és édesebbnek találták, ha fehér tányéron érkezett, mint amikor feketén.

A kísérletet végző kutatók szerint a kulcs az étel és a tányér színének kontrasztjában lehet, vagyis ha az édességet olyan tányéron kínálod, aminek a színe megegyezik a desszertével, a vendégeid sokkal finomabbnak fogják találni azt.

A korod

Azt mondják, vannak ízek, amelyeknek az értékeléséhez fel kell nőni – bizonyára te is tudnál olyan ételt mondani, amit gyerekkorodban nem szerettél, mostanra pedig szívesen eszed, vagy olyan ízt, amit fiatalon nem kedveltél, most pedig izgalmasnak találsz.

De a kor a későbbiekben is befolyásolhatja az ízlésedet, sőt konkrétan azt is, ahogyan az ízeket érzed: ahogy idősödsz, az orrüregben lévő sejtek – amelyek részt vesznek az ízek azonosításában, gondolj csak a náthára! – egyre lassabban újulnak meg, ami befolyásolja azt, ahogyan a szagokat, illatokat érzed.

Ez pedig kihatással van az ízérzékelésre is, így könnyen lehet, hogy ha például 60 évesen lehetőséged lenne elfogyasztani pontosan ugyanazt az ételt, amit 30 évesen ettél, egészen más ízt éreznél.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást