Életmód / Receptek / Táplálkozás

5 lédús gasztroélmény, avagy a kedvenc dinnyés főételeink

Görögdinnyés fetasaláta

Talán az egyik legismertebb főfogás görögdinnyével a fetasaláta – a jó hír pedig az, hogy sem a vegánoknak, sem a tejérzékenyeknek nem kell lemondania róla, ugyanis már hazánkban is kapható növényi alapanyagokból készült fetasajt.

De hogyan is kell elkészíteni ezt a mennyei finomságot?

Szerencsére nagyon egyszerű a dolgod, ugyani csak fel kell vágnod a dinnyét, összeforgatnod kevés olívaolajjal és citromlével, csipet sóval, majd rámorzsolnod a sajtot.

Ízlés szerint bazsalikommal, mentával, vagy pirított fenyőmaggal is gazdagíthatod, de a rukkolával, balzsamecettel készült változatot is érdemes kipróbálnod.

 

Főzés nélküli görög gyümölcsleves

Nyáron, a kánikulában sokszor nem csak az étvágyunk csökken – ahhoz sem igazán van kedvünk, hogy órákat álldogáljunk a konyhában.

Nos, a dinnyés főfogások kiválóak arra, hogy a konyhában töltött időt minimálisra redukáljuk sőt, akár főzés nélkül ússzuk meg a főétkezést.

Ezt a finom görög gyümölcslevest pl. pár pillanat alatt elkészítheted: 1 liter frissen facsart gyümölcsléhez 2 dl kókusztejszínt mérj ki, majd alaposan keverd el. Ízlés szerint fűszerezd, akár fahéjjal, szegfűszeggel, friss citromfűvel, mentával. Szórj bele apróra vágott, szezonális gyümölcsöket, köztük ribizlit, barackot, dinnyét, és már mehet is a hűtőbe.

Olvastad már?  Receptek hűsöléshez – használd ki a dinnyeszezont!

Frissen tálalva aszalványokkal, vagy granolával is megszórhatod.

 

Hideg sárgadinnyeleves

Természetesen nem csak levesbetétként használhatod a dinnyét, a főfogás alapját is képezheti ez a finomság.

Ehhez karamellizálj kevés cukrot, majd önts hozzá 2 dl fehérbort, 1 dl narancslevet. Nem kell főznöd!

Az egészet turmixold le, ha túl sűrűnek látod, természetesen tovább hígíthatod, ízlésednek megfelelően akár vízzel, akár gyümölcslével.

Utolsó lépésként dobd bele a felkockázott (vagy éppen gömb formában kivájt) sárgadinnyét, majd a kész levest tedd hűtőbe, és friss gyümölcsnyárssal tálald.

 

Sárgadinnyés gazpacho

A gazpacho egy hamisítatlan, frissítő, nyári leves, azonban nem csak a jól ismert paradicsomos verzióban készítheted el.

A leveshez 1 kisebb sárgadinnyét, 1 lilahagymát, 1 dl narancslevet, 1 lime levét és 1 evőkanál olajat addig turmixolj, amíg krémes levest nem kapsz. Ha túl sűrűnek gondolod, kevés vízzel nyugodtan hígíthatod.

Tálalás előtt jó alaposan hűtsd le!

Díszítés, további ízesítés gyanánt ebbe a főfogásba is szórhatsz fetasajtot, de a friss menta és a chili is nagyon jól passzol hozzá.

 

Uborkás dinnyesaláta

Bár nagyon laktató és különleges fogás a görögdinnyés-fetasajtos saláta, a sárgadinnye sem utolsó, ha ízletes salátákról van szó.

A gyümölcssalátákon felül a sós ízekhez is jól passzol a dinnye édessége, amit kiválóan ellensúlyoz az uborka könnyed, semleges ízvilága.

Ehhez a recepthez vágj fel 1 kígyóuborkát, 1 kisebb sárgadinnyét, fél fej lilahagymát. A dresszinghez citromlevet adj az olívaolajhoz, majd csipet sóval ízesítsd.

Forgasd össze az alapanyagokat, amit magvakkal, őrölt borssal és néhány levél, friss bazsalikommal bolondíts meg.

Olvastad már?  Receptek hűsöléshez – használd ki a dinnyeszezont!