Ha nyár, akkor dinnye: nálunk ilyenkor minden formában és mennyiségben fogy ez az isteni gyümölcs. Valószínűleg akkor sem unnám meg, ha az év minden szakaszában elérhető lenne a piacon, de mégis megvan a varázsa, hogy csak rövid ideig tudunk alaposan feltankolni belőle. Így aztán nem csak magában, frissen szeletelve esszük rendszeresen, hanem a különböző desszertekben, főfogásokban is helyet szorítunk neki.
Görögdinnyés fetasaláta
Talán az egyik legismertebb főfogás görögdinnyével a fetasaláta – a jó hír pedig az, hogy sem a vegánoknak, sem a tejérzékenyeknek nem kell lemondania róla, ugyanis már hazánkban is kapható növényi alapanyagokból készült fetasajt.
De hogyan is kell elkészíteni ezt a mennyei finomságot?
Szerencsére nagyon egyszerű a dolgod, ugyani csak fel kell vágnod a dinnyét, összeforgatnod kevés olívaolajjal és citromlével, csipet sóval, majd rámorzsolnod a sajtot.
Ízlés szerint bazsalikommal, mentával, vagy pirított fenyőmaggal is gazdagíthatod, de a rukkolával, balzsamecettel készült változatot is érdemes kipróbálnod.
Főzés nélküli görög gyümölcsleves
Nyáron, a kánikulában sokszor nem csak az étvágyunk csökken – ahhoz sem igazán van kedvünk, hogy órákat álldogáljunk a konyhában.
Nos, a dinnyés főfogások kiválóak arra, hogy a konyhában töltött időt minimálisra redukáljuk sőt, akár főzés nélkül ússzuk meg a főétkezést.
Ezt a finom görög gyümölcslevest pl. pár pillanat alatt elkészítheted: 1 liter frissen facsart gyümölcsléhez 2 dl kókusztejszínt mérj ki, majd alaposan keverd el. Ízlés szerint fűszerezd, akár fahéjjal, szegfűszeggel, friss citromfűvel, mentával. Szórj bele apróra vágott, szezonális gyümölcsöket, köztük ribizlit, barackot, dinnyét, és már mehet is a hűtőbe.
Frissen tálalva aszalványokkal, vagy granolával is megszórhatod.
Hideg sárgadinnyeleves
Természetesen nem csak levesbetétként használhatod a dinnyét, a főfogás alapját is képezheti ez a finomság.
Ehhez karamellizálj kevés cukrot, majd önts hozzá 2 dl fehérbort, 1 dl narancslevet. Nem kell főznöd!
Az egészet turmixold le, ha túl sűrűnek látod, természetesen tovább hígíthatod, ízlésednek megfelelően akár vízzel, akár gyümölcslével.
Utolsó lépésként dobd bele a felkockázott (vagy éppen gömb formában kivájt) sárgadinnyét, majd a kész levest tedd hűtőbe, és friss gyümölcsnyárssal tálald.
Sárgadinnyés gazpacho
A gazpacho egy hamisítatlan, frissítő, nyári leves, azonban nem csak a jól ismert paradicsomos verzióban készítheted el.
A leveshez 1 kisebb sárgadinnyét, 1 lilahagymát, 1 dl narancslevet, 1 lime levét és 1 evőkanál olajat addig turmixolj, amíg krémes levest nem kapsz. Ha túl sűrűnek gondolod, kevés vízzel nyugodtan hígíthatod.
Tálalás előtt jó alaposan hűtsd le!
Díszítés, további ízesítés gyanánt ebbe a főfogásba is szórhatsz fetasajtot, de a friss menta és a chili is nagyon jól passzol hozzá.
Uborkás dinnyesaláta
Bár nagyon laktató és különleges fogás a görögdinnyés-fetasajtos saláta, a sárgadinnye sem utolsó, ha ízletes salátákról van szó.
A gyümölcssalátákon felül a sós ízekhez is jól passzol a dinnye édessége, amit kiválóan ellensúlyoz az uborka könnyed, semleges ízvilága.
Ehhez a recepthez vágj fel 1 kígyóuborkát, 1 kisebb sárgadinnyét, fél fej lilahagymát. A dresszinghez citromlevet adj az olívaolajhoz, majd csipet sóval ízesítsd.
Forgasd össze az alapanyagokat, amit magvakkal, őrölt borssal és néhány levél, friss bazsalikommal bolondíts meg.