5 lédús gasztroélmény, avagy a kedvenc dinnyés főételeink

5 lédús gasztroélmény, avagy a kedvenc dinnyés főételeink

Címlap / Életmód / Receptek / 5 lédús gasztroélmény, avagy a kedvenc dinnyés főételeink

Ha nyár, akkor dinnye: nálunk ilyenkor minden formában és mennyiségben fogy ez az isteni gyümölcs. Valószínűleg akkor sem unnám meg, ha az év minden szakaszában elérhető lenne a piacon, de mégis megvan a varázsa, hogy csak rövid ideig tudunk alaposan feltankolni belőle. Így aztán nem csak magában, frissen szeletelve esszük rendszeresen, hanem a különböző desszertekben, főfogásokban is helyet szorítunk neki.

Görögdinnyés fetasaláta

Talán az egyik legismertebb főfogás görögdinnyével a fetasaláta – a jó hír pedig az, hogy sem a vegánoknak, sem a tejérzékenyeknek nem kell lemondania róla, ugyanis már hazánkban is kapható növényi alapanyagokból készült fetasajt.

De hogyan is kell elkészíteni ezt a mennyei finomságot?

Szerencsére nagyon egyszerű a dolgod, ugyani csak fel kell vágnod a dinnyét, összeforgatnod kevés olívaolajjal és citromlével, csipet sóval, majd rámorzsolnod a sajtot.

Ízlés szerint bazsalikommal, mentával, vagy pirított fenyőmaggal is gazdagíthatod, de a rukkolával, balzsamecettel készült változatot is érdemes kipróbálnod.

 

Főzés nélküli görög gyümölcsleves

Nyáron, a kánikulában sokszor nem csak az étvágyunk csökken – ahhoz sem igazán van kedvünk, hogy órákat álldogáljunk a konyhában.

Nos, a dinnyés főfogások kiválóak arra, hogy a konyhában töltött időt minimálisra redukáljuk sőt, akár főzés nélkül ússzuk meg a főétkezést.

Ezt a finom görög gyümölcslevest pl. pár pillanat alatt elkészítheted: 1 liter frissen facsart gyümölcsléhez 2 dl kókusztejszínt mérj ki, majd alaposan keverd el. Ízlés szerint fűszerezd, akár fahéjjal, szegfűszeggel, friss citromfűvel, mentával. Szórj bele apróra vágott, szezonális gyümölcsöket, köztük ribizlit, barackot, dinnyét, és már mehet is a hűtőbe.

Frissen tálalva aszalványokkal, vagy granolával is megszórhatod.

 

Hideg sárgadinnyeleves

Természetesen nem csak levesbetétként használhatod a dinnyét, a főfogás alapját is képezheti ez a finomság.

Ehhez karamellizálj kevés cukrot, majd önts hozzá 2 dl fehérbort, 1 dl narancslevet. Nem kell főznöd!

Az egészet turmixold le, ha túl sűrűnek látod, természetesen tovább hígíthatod, ízlésednek megfelelően akár vízzel, akár gyümölcslével.

Utolsó lépésként dobd bele a felkockázott (vagy éppen gömb formában kivájt) sárgadinnyét, majd a kész levest tedd hűtőbe, és friss gyümölcsnyárssal tálald.

 

Sárgadinnyés gazpacho

A gazpacho egy hamisítatlan, frissítő, nyári leves, azonban nem csak a jól ismert paradicsomos verzióban készítheted el.

A leveshez 1 kisebb sárgadinnyét, 1 lilahagymát, 1 dl narancslevet, 1 lime levét és 1 evőkanál olajat addig turmixolj, amíg krémes levest nem kapsz. Ha túl sűrűnek gondolod, kevés vízzel nyugodtan hígíthatod.

Tálalás előtt jó alaposan hűtsd le!

Díszítés, további ízesítés gyanánt ebbe a főfogásba is szórhatsz fetasajtot, de a friss menta és a chili is nagyon jól passzol hozzá.

 

Uborkás dinnyesaláta

Bár nagyon laktató és különleges fogás a görögdinnyés-fetasajtos saláta, a sárgadinnye sem utolsó, ha ízletes salátákról van szó.

A gyümölcssalátákon felül a sós ízekhez is jól passzol a dinnye édessége, amit kiválóan ellensúlyoz az uborka könnyed, semleges ízvilága.

Ehhez a recepthez vágj fel 1 kígyóuborkát, 1 kisebb sárgadinnyét, fél fej lilahagymát. A dresszinghez citromlevet adj az olívaolajhoz, majd csipet sóval ízesítsd.

Forgasd össze az alapanyagokat, amit magvakkal, őrölt borssal és néhány levél, friss bazsalikommal bolondíts meg.

 

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!