2020 legnagyobb egészséges kajatrendjei

2020 legnagyobb egészséges kajatrendjei

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 2020 legnagyobb egészséges kajatrendjei

2019-ben minden a növényalapú táplálkozásról, a szűnni nem akaró avokádómániáról, a ketogén diétáról és a szuperturmixokról szólt. 2020-ban egy kicsit megfordul majd a dolog, és végre beégnek a köztudatba a növényalapú húsutánzatok, észrevesszük, hogy van élet a quinoa után is, a zellerlevet viszont végre elfelejthetjük. Ezek várhatók kajafronton a következő évtizedben.

Jönnek a műhúsok, és finomabbak, mint valaha

2019-ben nagy divat volt a zöldség- és gyümölcsalapú étrend, két okból is: az egyik pusztán az egészséghez köthető, a másik viszont ahhoz, hogy a rengeteg húsfogyasztás tönkreteszi a bolygót.

Az hagyján, hogy az állattartó mezőgazdaság az egyik legszennyezőbb ipari ágazat, igazán probléma azzal van, hogy a marhák rengeteg metánt eregetnek a levegőbe, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez.

2020-ban a növényalapú étrend mellett egyre több növényből készült hús is feltűnik majd a piacon, méghozzá olyanok, amelyek már tényleg úgy néznek ki, és olyan ízük is van, mint a rendes húsnak.

Így sokkal könnyebb lesz tartani a környezettudatos étrendet.

Jönnek a quinoa barátai

A quinoa alapvetően egy olyan növényféle, amit Dél-Amerikában évszázadok óta használnak.

Nagyon egészséges, tele van vitaminokkal és rosttal.

Csakhogy nem ez az egyedüli ősi magféle, amit használhatnánk köretként: 2020-ban az egészségpiac felfedezi majd magának a többi alternatívát, ezzel nagyobb változatosságot kínálva a fogyasztóknak. Ilyen a freekeh (füstölt, zöld búza), farro (tönkölybúza), rozspehely.

Ráadásul ez ahhoz is hozzájárul, hogy azok a vidékek, amelyeken ezek a növények megteremnek, sokoldalúbb termelést végezzenek.

Jönnek a növényalapú vajak

A mogyoróvaj és a különböző magokból készült vajak már most is a polcokon vannak, nagyon sokan veszik is őket.

Csakhogy még a közelébe sem értünk azoknak a növényi alapú összetevőknek, amelyekből vajat lehet csinálni – szakértők szerint nemsokára jön a csicseriborsó-vaj, a makadámiavaj, sőt, még akár a dinnyemag-vaj is bekerülhet a kínálatba.

Ez nemcsak azoknak jó, akik nem esznek állati eredetű termékeket – mindenkinek szélesíthetik az ilyen termékek egy kicsit az ételpalettáját.

Végre elbúcsúzhatunk a zellerlétől

2019-ben nagyon ment a zeller, mindenki ebből készült leveket ivott, és ezzel kezdte a reggelt – annak ellenére, hogy valójában egy elég rossz ízű zöldségről van szó.

Szerencsére 2020-ban kicsit alábbhagy majd a mánia, hiszen egyelőre még mindig nincs semmilyen tudományos bizonyíték azokra a jelenségekre, amiket ennek a furcsa szagú és ízű lének tulajdonítanak.

Teljesen valószínűleg nem fog még jövőre sem eltűnni a dzsúsz, de legalább a népszerűsége csökken majd.

A szójának leáldozik

A szója évtizedeken keresztül volt az állati eredetű ételek helyettesítője, csakhogy most már kihunyóban van a csillaga.

Egyre több a választék ugyanis mellette, nemcsak a tejek piacán, hanem a húsok területén is, éppen ezért egyre kevesebben is fogyasztják globálisan.

Ráadásul általában helyettesítőként túl sokat használnak is belőle, érdemes lenne egy kicsit kiegyensúlyozottabban fogyasztani. Jövőre erre egyre több lehetőségünk lesz. Előtérbe kerülnek az egyéb magas fehérjetartalmú zöldségek.

A mandulatej is megy a kukába

Persze nem mindenkinél, de a mandula helyett inkább most már a zabtejet részesítik majd előnyben az emberek.

Egyrészt ez a tejhelyettesítő olcsóbb is, mint a fancy változatai, másrészt tele van olyan jótékony vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelynek egy része nincs meg a mandulatejben.

Érdemes lesz azonban jövőre is odafigyelni arra, hogy csak természetes változatokat válassz ebből a tejhelyettesítőből is, mivel a termék népszerűségének növekedésével együtt megnő azoknak a vállalatoknak a száma is, amelyek cukros löttyöt gyártanak a rendes zabital helyett.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!