2020 a trendforduló és a hullámvasutazás éve volt a lakáspiacon

2020 a trendforduló és a hullámvasutazás éve volt a lakáspiacon

Címlap / Életmód / 2020 a trendforduló és a hullámvasutazás éve volt a lakáspiacon / 4. oldal

Hullámvasútra került idén a lakáspiac: már a koronavírus-járvány előtt lefékezett, a járványhatás pedig csak rátett még egy lapáttal. A vevők és eladók az év végén már 2021-re koncentrálnak.

Érezhető drágulás nélküli jövőkép

A járványból adódó bizonytalanság miatt egyelőre nehéz konkrét előrejelzéseket adni a lakáspiac jövőbeni alakulására. Nagy kérdés, hogy mikor kezdődhetnek el a tömeges oltások, mikor kezd felívelő pályára állni a gazdaság, mikor kezdenek javulni a munkanélküliségi adatok. Az ingatlan.com szakértője szerint az eddigi ingadozások után extrém fordulatok nem várhatóak a piacon: „A lakáspiac sajátosságaiból adódóan van egy alapvető stabilitás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben is lesznek háztartások, amelyek eladni és vásárolni szeretnének, például gyermekek születése miatt vagy akár szét- vagy összeköltözésből adódóan.” Mindezek a tényezők a lakáspiaci forgalomnak támaszt adnak. Balogh László példaként említette a legutóbbi, 2008-ban elmélyülő válságot. A kétezres évek közepén magas fordulatszámon pörgött a lakáspiac, a magánszemélyek között 2007-ben több mint 180 ezer lakóingatlan cserélt gazdát. 2008-ban közel 140 ezer, majd krízis visszavetette a forgalmat, de 2009-től így is évente azért 83-86 ezer adásvétel született. Később – 2014-től nőtt az adásvételek száma a tavalyi lendületvesztésig, a járvány idei megjelenése pedig tovább csökkentette az adásvételek számát. 

Várhatóan az állami lakásprogram új elemei, a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a csokos lakások illetékmentessége mellett a 3 milliós lakásfelújítási támogatás segítheti majd az élénkülést. Utóbbiról a szakember azt is elmondta, hogy kétféle hatást gyakorolhat a program: egyrészt a felújítandó lakások iránti keresletet élénkítheti. A másik oldalról lehetnek olyanok, akik inkább a felújítást választják a költözés helyett, ezért ők nem jelennek majd meg vevőként a piacon. Az ingatlan.com szakértője az árak jövőbeni alakulásáról elmondta, érezhető drágulás nem várható, mert a megfizethetőség plafonja közelében vannak a lakásárak a legtöbb településen. Balogh László szerint piaci élénkülés 2021-ben inkább az adásvételek számának növekedésében lesz tetten érhető. 

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3 4

»