Életmód / Háztartás / Otthon / Pénz és hivatás

5 dolog, amire nem figyelünk lakásvásárlásnál – később meg is bánjuk

5 dolog, amire nem figyelünk lakásvásárlásnál – később meg is bánjuk

Kik a szomszédok?

Sokan mondják, hogy az ember nem választhatja meg a szomszédait, és ez valóban igaz. Na de azért nem árt előre felkészülni, kik is azok, akik melletted élnek! Ezért javasolják azt, hogy ne csak egyszer-kétszer nézd meg az épületet, hanem térj vissza többször is; például hétvégén délután, amikor többen kint vannak az udvaron, utcán, valamint éjszaka is, hogy lásd, valójában mennyire csendes és nyugodt a környék. Egy lakásnál már nehezebb lehet kideríteni, vajon mennyire zajosak a szomszédok, de erre is van lehetőség!

Az emberek általában délutánig dolgoznak, de 6 óra körül már valószínűleg a többség otthon van, így ha ebben az időpontban is megnézitek személyesen a lakást, kideríthetitek, mennyire zajosak a szomszédok ebben az időszakban. Ugyanígy akár hétvégén is érdemes megnézni!

Tárolásra alkalmas helyek

Általában a legelső szempont az, hogy jó helyen legyen az új otthon, meglegyen a szükséges szobaszám. Azt már sokan elfelejtik ellenőrizni, hogy pontosan mennyi helyük lesz a tárolásra. És itt most nem arra gondolunk, hogy hány szekrény fér majd be, sokkal inkább ház esetében egy melléképületre, lakásnál pedig egy pincére vagy rakodógarázsra. Lehet, hogy ez most még nem tűnik fontosnak, de előbb-utóbb felhalmozódnak otthon azok a holmik, amikre ritkán lesz szükségetek, és egyébként csak foglalják a helyet. Pláne egy kert esetén, ahol annak karban tartásához elengedhetetlenek a nagyobb eszközök is (fűnyíró, ásó, stb), amiket valahová muszáj eltenned!

istockphoto

Milyen a térerő?

Valószínűleg egy nagyvárosban kevésbé probléma, mint egy vidéki településen, de mindig nézd meg, mennyire jó a térerő a lakás különböző pontjain. Megeshet ugyanis, hogy épp olyan helyen és úgy helyezkedik el az épület, hogy valami lefogja a szolgáltatást, így nem kizárt, hogy a nappaliban vagy a konyhában egyáltalán nincs térerő. Ez azért nem a legszerencsésebb, hiszen nem csak te nem tudsz mobilnetet használni vagy telefonálni, de téged sem lehet elérni!

A WiFi szolgáltatóra is fontos rákérdezni. Míg a városokban, valamint nagyobb településeken már a nagy szolgáltatók is jelen vannak, egy kisebb helyen még nem biztos, hogy ezek kiépítésre kerültek. Ilyenkor is van persze lehetőséged helyi szolgáltatónál netet megkötni, de ezek nem mindig elég gyorsak, és ha a munkádhoz épp a megbízható netre van szükséged, gondokba ütközhetsz!

Oldalak: 1 2

2 hozzászólás

 • Avatar
  Hartyányi Zita
  2020.09.30., 15:23

  Fontos szempont lehet még egy az ablak-erkély előtt növekvő fa, ami később beárnyékolhatja az egyébként most még napsütötte lakást.

  Válasz
  • Szirák Viki
   Szirák Viki
   2020.09.30., 16:14

   Kedves Zita! Köszönöm a kiegészítést, ez egy nagyon jó tanács! A tapasztalat mondatta veled vagy csak úgy eszedbe jutott? 🙂

   Válasz

Írj egy hozzászólást