„Együtt könnyebb lehetne!” De hogyan oldd meg az életmódváltást, ha a szerelmed nem tart veled?

„Együtt könnyebb lehetne!” De hogyan oldd meg az életmódváltást, ha a szerelmed nem tart veled?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / „Együtt könnyebb lehetne!” De hogyan oldd meg az életmódváltást, ha a szerelmed nem tart veled?

Az életmódváltás nem könnyű, de ilyenkor tavasszal szinte minden nőt elkap a láz, hogy változtasson rossz és egészségtelen szokásain. Sajnos erre a férfiak nem mindig vevők, főleg nem hosszútávon. De hogyan oldd meg az életmódváltást akkor, ha otthon nem kapsz komolyabb támogatást?

Muszáj feloldanod a feszültséget

Külső szemlélőként talán nem tűnik nagy dolognak, ha nem kapsz támogatást otthonról, de valójában akár az életmódváltásod sikeressége is múlhat azon, hogyan áll a családod az elhatározásodhoz. Gondolj csak bele: ha bátorítást, támogatást és segítséget kapsz, akkor egyúttal magabiztosabb is leszel, és véghezviszed, amit elterveztél.

Ha viszont folyton lehúznak, becsmérelnek és keresztbetesznek neked, akkor erősen csökken a motivációd. Gyakori, hogy a férfiak rossz szemmel nézik az új alapanyagokat, szokásokat, ami egy életmódváltással jár. Nincs is ezzel baj, de egy dolgot meg kell érteniük: ha nem is tart veled, ne hátráltasson. Ha fontos vagy neki, akkor el kell fogadnia, hogy mi a célod, és legyen legalább a lelkiekben melletted.

Állapodjatok meg!

„Együtt könnyebb lehetne!” De hogyan oldd meg az életmódváltást, ha a szerelmed nem tart veled?Ha kellően kitartó vagy, annak meglesz az eredménye, és ez igaz az étkezési szokások megreformálására is. Megállapodhattok abban, hogy a szerelmednek nem muszáj azt ennie, amit neked, de nem csinál belőle problémát, ha nem jut időd két-háromféle ételt készíteni, hogy mindenki megtalálja a magának valót.

Kijelölhettek akár bizonyos napokat is a héten, amikor már előre úgy kell készülnie, hogy maga intézi az ebédjét.

Ez nem olyan óriási áldozat a boldogságodért, egészségedért, pláne, ha tud főzni. Amennyiben nem érzi magát otthon a konyhában, akkor még mindig adott a lehetőség, hogy beüljetek egy étterembe, vagy rendeljen magának valamit. Sokan problémát csinálnak abból, hogy mást esznek, mint a többiek. Diéta során ez választott dolog, de pl. ételintolerancia esetében nem. A különbség mégsem olyan óriási, hiszen az egyéni célkitűzés lehet pontosan olyan fontos dolog, minthogy elkerülj egy komolyabb rosszullétet, allergiás reakciót. Egyébként is a közös étkezés, az együtt töltött idő az, ami számít, nem pedig az, kinek mi kerül a tányérjára. Ezt időben tisztázzátok!

Egyétek legalább részben ugyanazt!

Érthető, hogy nem akarsz kétfelé főzni, de az is érthető, ha a szerelmed nem díjazza, hogy mostantól semmilyen olajban sült étel nem kerülhet az asztalra. A megoldás egy köztes kompromisszum: egyétek részben ugyanazt! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mondjuk közös köretet fogyasztotok, de a hozzá passzoló húst más-más módon készíted el. Magadnak frissen sütve, neki rántva. Vagy, ha vevő arra, hogy időnként kalóriaszegényebb, zöldségekben gazdag fogásokat is kipróbáljon, akkor jó ötlet az is, ha ugyanazt eszitek, csak más-más arányban.

Például készíts egy hagyományos rakott káposztát, ám a tepsi egyik felére több hús és rizs kerüljön (ez lesz az övé), a másik felére pedig kevés rizs, kicsit több hús és jóval több káposzta (ez lesz a tiéd). Vagy, ha te úgy döntöttél, többet nem eszel húst, akkor sem kell teljesen másként és külön főznöd magatoknak. Neki készíthetsz rántott májat, magadnak rántott karfiolt, vagy dönthetsz úgy, hogy egy teljesen hétköznapi fogást állítasz össze, ám te a hús helyett tofut sütsz, vagy valamilyen hüvelyes zöldséget fogyasztasz.

„Együtt könnyebb lehetne!” De hogyan oldd meg az életmódváltást, ha a szerelmed nem tart veled? Ha van rá időd, főzz, süss egyszerre többféle kaját! Dobj össze egy izgalmas, párolt zöldségköretet, néhány különleges salátát, süss natúr halszeleteket, vagy éppen próbálj ki új, rostokban gazdag gabonaféléket! Ennek egyrészt az az előnye, hogy a legtöbb kíváncsi férfi bele-belekóstol ezekbe az ételekbe, és sokan rájönnek, hogy nem is olyan hatalmas nehézség időnként egészségesen és változatosan étkezni.

Remek megoldást kínál a dobozolás, már csak azért is, mert ha egyszerre sokféle alapanyag áll a rendelkezésedre, akkor jóval változatosabban összekombinálhatod a fogásokat, mintha csak egy-két dologra kellene építeni a menüdet.
Ha van egy délutánod főzni, akkor akár a komplett heti menüdet is összeállíthatod, és esténként csak minimális előkészületeket kell tenned a következő napra. Így talán még arra is marad időd, hogy összedobd a szerelmed kedvencét…

Képek forrása: SashaKhalabuzar/DepositphotosSergKovbasyuk/Depositphotos

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást