16 zsírgyilkos konyhai alapanyag

16 zsírgyilkos konyhai alapanyag

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 16 zsírgyilkos konyhai alapanyag

Fogyni szeretnél, vagy az alakod megőrzése a cél? Esetleg feszesebb formákra vágysz anélkül, hogy éheznél? A megfelelő összetevők kiválasztásával ínycsiklandó falatokat tehetsz az asztalra – s nem kell aggódnod a kilók miatt!

Bab

A táplálkozástudományi szakértők „hármas fegyverként” is szokták említeni, hiszen egyszerre zöldség, fehérjeforrás, ráadásul még rostban is gazdag.
Ez összességében azt jelenti, hogy hasznos tápanyagok bevitele mellett órákig élvezheted a teltségérzetet. Értékét fokozza, hogy nagyon könnyű elkészíteni. Ha egy nappal hamarabb vízbe áztatod, puffasztó hatástól sem kell tartanod!

Hal

Legkitűnőbb proteinforrásaink egyike a hal. Kutatások bizonyítják, hogy tovább garantálja a jóllakottságot, mint a csirke- vagy a marhahús, valószínűleg ez is fehérjetartalmának tudható be. A legtöbb tengeri halfajta alapvetően zsírszegény, de telített zsírsavakat – többek között a koncentrációs képesség fejlesztéséért is felelős omega-3-at – azért tartalmaz.
A lazac, a hering és a tonhal a legjobb választás. A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében nagy szerepe van a heti két alkalommal történő halfogyasztásnak.

Sovány hús

A fehérjék fogyasztása azért is fontos, mert emésztésük több kalóriát igényel. A hüvelyesek és a hal mellett a sovány húsok ugyancsak szuper forrásnak számítanak.
A csirke- és a pulykamell-filé közismert „fitneszkaja”, hiszen finom, tápláló, ezen kívül ezerféleképpen elkészíthető. Ne feledkezz meg azonban a vörös húsokról sem! Vastartalmuk miatt érdemes rendszeresen enni őket.

Sovány tejtermékek

Fehérje, kalcium és D-vitamin. Nem véletlen, hogy az alakjukra figyelő nők és férfiak nagy tételben vásárolják a zsírszegény túrót.
Az egészséges étrend részeként, megfelelő edzés mellett ugyanis nagyon sokat tesz az esztétikus izomtónusért. A sovány tejtermékek hatása kettős, hiszen egyszerre építik az izmokat és segítenek a zsírégetésben.

Magvak

Ideális nassolnivalót jelentenek két étkezés között, mivel fehérjében, rostban és szívbarát zsírban gazdagok.
Jöhet dió, mogyoró, mandula vagy pisztácia is, csak a mértékre célszerű figyelni. Bár kalóriadús ételről van szó, naponta 25-50 grammnyi mennyiséget érdemes betervezni. Kitűnően feldobják a zsírszegény tejtermékeket, de akár a húsokat is.

Ecet

Majonézes öntet helyett kalóriamentes ecettel öntsd nyakon a kedvenc salátád! Több tudományos értekezés is bizonyítja, hogy az ecet hozzájárul a zsírégetéshez.
Ez azonban nem úgy működik, hogy egy evőkanálnyi lenyelése után bármit befalhatsz – csak akkor van értelme, ha egyébként ésszerű az étrended! Rengetegféle ecet létezik, próbálj ki annyi félét, ahányat csak lehet!

Tabouli

Ez a mennyei arab salátaféle nagyon hasznos teljes kiőrlésű gabonafélét, bulgurt tartalmaz. Valószínűleg nem lep meg, hogy ez is rendkívül sok proteint és rostot rejt, ami elengedhetetlen a zsírégetéshez.
Nagyon finom alapanyagról van szó, melynek elkészítése minimális mennyiségű növényi olajat igényel. Paradicsommal, uborkával és petrezselyemmel utánozhatatlan ízvilágú egytálételt kapsz belőle.

Teljes kiőrlésű pékáru

A puffasztott rizsnél és búzánál sokkal jobb választás, mivel az említettek finomított szénhidrátjai hozzájárulhatnak a hasi zsírpárnák fenntartásához – még alacsony kalóriamennyiség mellett is.
A teljes gabona azonban lassan hasznosuló szénhidrátot jelent a szervezetednek, tehát néhány szelet ilyen kenyérrel vagy péksüteménnyel hatékonyabban elősegítheted a fogyókúrát.

Zabkása

A rostban gazdag teljes gabonából készült, magas folyadéktartalmú és kellemesen meleg fogás roppant laktató reggeli-alternatívát kínál. Elkészítése csupán 5-10 percet igényel, és akár friss gyümölccsel is ízesítheted.
Ne olyan vásárolj, ami gyárilag édesített, inkább pár csepp steviával biztosítsd az alapízt! Nagyszerűen passzol hozzá a fahéj és a szegfűszeg.

Kávé

Talán túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de a reggeli „életmentő” kávédtól nemcsak az álmosság menekül, de a zsírpárnák is.
A koffein ugyanis valamelyest fokozza az anyagcserét. De vigyázz, mert ha napi két csészénél többet hajtasz le, az eredmény a visszájára fordulhat: a szervezeted elvárja majd a serkentő löketet, és anélkül „sztrájkolni” kezd.

Tojás

A dietetikusok nem győzik hangoztatni, hogy a nap első étkezésének muszáj fehérjét tartalmaznia. A péksütemény tehát nem a legjobb választás, dobj be inkább egy rántottát!
Egy tojás 75 kalória mellett 7 gramm könnyen hasznosítható proteint rejt, hogy a többi vitaminról és ásványi anyagról ne is beszéljünk. Emésztése során több energia ég el, illetve mértékletes fogyasztása segít stabilizálni a koleszterinszintet.

Édesburgonya

Szereted a héjában sült krumplit? Próbáld ki ezt a verziót! Önmagában is olyan aromája van, hogy eszembe sem jut majd a bacon és a ketchup, mint „kísérők”.
Kálium, béta-karotin, C-vitamin és rosttartalma teszi igazi szuperétellé. Ha rákeresel a neten, hogy mennyi finomság készíthető belőle, magad is meglepődsz majd!

Nyers zöldség

Ropogós állaguk enyhíti a sóvárgást, víztartalmuk révén tartósan eltelítenek, ráadásul elképesztően alacsony az energiatartalmuk. Egy fél zeller csupán nyolc kalóriát rejt!
Répából, uborkából és karalábéból is mennyei mártogatós készülhet, ami zsírszegény joghurtos öntetbe tunkolva zsírgyilkos csemege, a chips egészséges alternatívája lehet.

Bogyós gyümölcsök

Néha úgy érzed, hogy a fél életed odaadnád valami büntetlenül falható édességért? A bogyós gyümölcsöket neked találták ki! Az eper, a málna, a szeder és az áfonya rendkívül gazdag antioxidánsokban.
A bennük lévő természetes cukor miatt nem kell aggódnod, hacsak nem tüntetsz el naponta több kilónyit, hiszen máshogy hasznosul, mint a feldolgozott szénhidrátok tápértéke – magyarán nem lesz belőle zsírpárna!

Szőlő vagy mazsola

Két csésze szőlő nedvességtartalma nyolcadannyi mazsoláénak felel meg. A te kezedben a döntés, hogy melyiket választod, hiszen mindkettő értékes tápanyagokkal látja el a szervezeted.
Tévedés, hogy a diétába semmilyen aszalvány nem fér bele, mert nagyon jó irányban befolyásolja az emésztésed. A szőlő pedig minél sötétebb, annál több antioxidánssal szolgál.

Grapefruit

Vannak, akik mágikus zsírégető hatást tulajdonítanak neki, míg mások szkeptikusak vele szemben. Egy dolog viszont biztos: intenzív ízélményt és teltségérzetet nyújt, méghozzá hihetetlenül kevés kalóriával. Rosttartalma miatt családi lakomák előtt is beveteted: miután megettél egy felet, biztosan nem fér majd beléd annyi „bűnös” étek.
Ha a táplálkozásod során figyelsz a mértékletességre, s sikerül megtalálnod a számodra legfinomabb és legegészségesebb összetevőket, örökre elbúcsúzhatsz a jojó-effektustól, tehát a minduntalan visszaköszönő pluszkilóktól. Hidd el, megéri a fáradtságot a dolog!

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!