Életmód / Táplálkozás

Ezek a zöldségek és gyümölcsök nagyon sokáig elállnak 

Ezek a zöldségek és gyümölcsök nagyon sokáig elállnak 

Az elmúlt hetek annak ellenére szóltak a felvásárlásról, hogy rendszeresen figyelmeztettek minket: nincs szükség a halmozásra. Ha türelmesebbek lettünk volna, akkor elkerülhető lett volna, hogy egyes árucikkek ideiglenesen hiánytermékké váljanak. Talán most kicsit csitult a felvásárlási láz, de ez nem jelenti azt, hogy most már minden nap mehetünk boltba sőt, ez egyáltalán nem javasolt. A rosszul tárolható zöldségekből és gyümölcsökből érdemes az aprócska zöldségeseknél feltankolni, hiszen minél kisebb boltban vásárolsz, annál jobb. Ha pedig szeretsz legalább egy hétre előre mindent megvenni, támaszkodj az alábbi, jól tárolható alapanyagokra!

Ezekre figyelj a tárolás során

 • A tárolást illetően nem árt, ha betartasz néhány alapszabályt. Először is fontosnak tűnhet most mindent megmosni, de különösen akkor, ha bioterméket vásárolsz, vagy piacon szerzed be a zöldségeket és a gyümölcsöket, nem jó őket teljesen fertőtleníteni. Ezzel ugyanis eltávolítod a természetes védőrétegüket, és így hamarabb megromlanak, megpenészesednek. Természetesen fogyasztás, felhasználás előtt létfontosságú az alapos tisztítás, és hazaérkezvén sem árt a kézmosás, de a tárolás során jobb, ha a friss alapanyagok egy kicsit „piszkosak”. 
 • Arra is célszerű figyelned, hogy a nyirkos és nedves környezet elősegíti a penészedést, ezért a tárolás során alapvető a száraz környezet. Még így sem kizárt, hogy valami penészesedni, vagy rohadni kezd – az ilyen zöldséget, vagy gyümölcsöt mindig távolítsd el a többi közül. Kidobnod általában nem kell, elegendő, ha a romlott részt eltávolítod, ezután viszont már használd fel hamar. A nedvesség távoltartása érdekében jó, ha papírtörlőt teszel a tároló, vagy a doboz aljára. 
 • Ne távolítsd el mindenáron a szárakat a friss alapanyagokról, ugyanis így hamarabb megromlanak. Ez nem csak az almára, körtére, hanem pl. a paradicsomra is igaz. 
 • Ugyan jellemző módon másra használjuk a hűtőszekrények alsó részét, a rekeszeket, valójában itt kellene tárolni a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ezen a területen kellően hideg van, de a hűtőt tekintve mégis a legmelegebb. Ha szeretnéd, hogy az alapanyagok hosszú ideig elálljanak és finomak maradjanak, akkor a dobozokban kell tárolnod őket. 
 • A legtöbb gyümölcs, mint pl. a banán, a sárgabarack, a körte, a szilva etilént bocsát ki a rothadás során. Ez a gáz elősegíti a gyorsabb érést, ami szerencsés akkor, ha a félig nyers avokádót próbálod beérlelni – viszont rossz, ha szeretnéd sokáig tárolni az alapanyagokat. Emiatt célszerűbb az etilént kibocsátó gyümölcsöket a többitől elkülönítve tárolni. 

gdolgikh/depositphotos.com

Sokáig eltartatható zöldségek

 • A hagymafélék nagyon sokáig elállnak, akár hónapokig is, ezért ezekből bátran feltankolhatsz. Leszámítva persze a friss hagymákat, mint amilyen az újhagyma, vagy éppen a póréhagyma, a hagymafélékből nyugodtan lehet egy kisebb raktárkészleted. Arra érdemes figyelned, hogy burgonya mellett ne tárold, valamint száraz és sötét, hűvös helyet biztosíts számukra. 
 • A burgonya ugyancsak olyan zöldség, ami hónapokig eláll, így ha van elég helyed, akár zsákszámra is érdemes olcsón megvásárolni, otthon tárolni. A megfelelő közeg száraz, sötét, de jól szellőző. Különösen akkor, ha sok burgonyát vettél, időről időre forgasd át a halmokat és válogasd ki a rothadásnak indult darabokat. A szezon végén szükség lehet arra is, hogy a csírákat leszedd.
 • A kelfélék is remekül tárolhatóak, így a brokkoli, vagy a karfiol is olyan alapanyag, ami sokáig eláll otthoni körülmények között. Érdemes a megtisztított karfiolt, vagy brokkolit nedves ronggyal letakarni, így tovább megőrzi frissességét és ropogósságát. 
 • Hasonlóan kell bánni a salátakeverékekkel is: ha egy edénybe teszed őket, amire ráborítasz egy nedves konyharuhát, sokkal tovább frissek maradnak. Ha mégis kicsit megfonnyadnának, elég pár percre vízbe áztatni őket a fogyasztás előtt. 
 • A káposzta az egyik legjobban tárolható zöldségünk, akár fél évig is megőrzi frissességét, aromáját – szerencsére ennyire nem kell kitolnod az időt. Tárolhatósága ellenére sem árt, ha ügyelsz a zöldség igényeire. A káposzta szereti a magas páratartamot és a 4-6 Celsius fokot. A hűtőben tárolás tehát tökéletes választás, különösen azért, mert a hőingadozás nagyban ronthat az eltarthatóságán.
 • A gyökérfélék tárolása is lehet hosszú távú, a trükk leginkább a tisztításban rejlik. A karalábé, a répa, a zeller, a cékla ugyancsak tartósan tárolható a hűtőben, ha megszabadítod őket a teljes lombozatuktól és a felesleges gyökerektől. 
 • A gyümölcsöket illetően leginkább az almával, körtével érdemes hosszútávon tervezned, ezeket 3 Celsius fok közelében tudod tartósan tárolni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást