Így tartsd frissen a zacskózott salátát

Így tartsd frissen a zacskózott salátát

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így tartsd frissen a zacskózott salátát

A leveles zöldségek, például a kelkáposzta, a spenót és a saláta a legsokoldalúbb ételek közé tartoznak. Számtalan ételben otthon vannak, a színes salátáktól a kiadós szendvicsekig. A leveles zöldségek hemzsegnek az alapvető tápanyagoktól, beleértve a C-vitamint és a kalciumot.

Ha általában zacskós zöldeket vásárolsz, akkor valószínűleg volt már olyan szerencsétlen tapasztalatod, hogy a vásárlás után néhány nappal fonnyadt, nyálkás leveleket találtál a zacskóban. De mi a titka annak, hogy a salátád még napokkal a vásárlás után is étvágygerjesztő legyen? Ezt mondják a szakértők!

A zacskós salátalevelek tárolásának helyes módja

A zöld leveles zöldségre fajtájától függetlenül ugyanazok az általános tárolási szabályok érvényesek. Már a bltból hazafelé vezető úton is érdemes zöldségeket egy szigetelt hűtőtáskában tűrolni, mondja Randy W. Worobo, a Cornell Egyetem élelmiszer-mikrobiológiai professzora. Ellenkező esetben a zöldségcsomag környezeti hőmérsékletnek lesz kitéve, mielőtt a hűtőszekrénybe kerül, ami növeli a páralecsapódás (nedvesség) kockázatát. Ez lerövidítheti a salátalevelek eltarthatóságát, mivel a nedvesség elősegíti a gyors romlást.

Otthon tedd a bontatlan zacskó leveles zöldet egyenesen a hűtőszekrénybe, mondja Worobo.

Győződj meg arról is, hogy hűtőszekrényed a megfelelő, 4 Celsius-fok vagy az alatti hőmérsékletre van beállítva, amint azt az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) javasolja. Ez elengedhetetlen az élelmiszerek (leveles zöldek vagy egyéb) biztonságban tartása érdekében. Ha nem vagy biztos a hűtőszekrény hőmérsékletében, tegyél egy hűtőszekrény hőmérőt az ajtó legmelegebb részébe – jellemzően az ajtó közelébe –, hogy figyelemmel kísérd a hőmérsékletét – mondja Ghaida Batarseh Havern, MS, a Michigani Állami Egyetem élelmiszerbiztonsági bővítési oktatója.

A salátalevelek zacskójának kinyitása után továbbra is minimalizálni kell a páralecsapódást a tartályban – mondja Worobo. Ehhez helyezz egy tiszta papírtörlőt a zacskóba, és zárd le egy kapoccsal. A papírtörlő segít felszívni a tárolás során keletkező páralecsapódást.

Evgeniia Sannikova/istockphoto.com

Mi a helyzet a dobozos salátalevelekkel?

Használd a fent leírt módszereket. Havern szerint mindkét esetben a legjobb hely a leveles zöldek tárolására a hűtőszekrényben a zöldségesfiókban van. A hűtőszekrénynek ez a része „fenntartja a magas páratartalmat, és segít a zöld leveleknek frissen maradni” – mondja.

A leveles zöldek megromlásának jelei

A salátalevelek esetében a romlás gyakori jelei közé tartozik a hervadás, a nyálkás felület, a kellemetlen szag vagy a szín megváltozása, mondja Havern. „Meg kell nézni a zacskó alját is, mert először itt fordulhat elő romlás” – mondja Worobo.

Vásároljon egész fejes salátát és zöldeket a hosszabb eltarthatóság érdekében

Ha azt szeretnéd, hogy a salátalevelek vagy a leveles zöldek hosszabb ideig frissek maradjanak, fontold meg, hogy egész fejeket vagy fürtöket választasz a zacskós zöldek helyett. Havern szerint a termékek vágása vagy darabolása megváltoztatja a levél biokémiáját, így a szöveteket sebezhetővé teszik a bakteriális szennyeződésekkel szemben. Pontosabban, a szövetekben lévő sejtek felszabadítják tartalmukat, amely táplálékul szolgál a romló mikroorganizmusok számára, mondja Worobo.

És mivel a zacskókban és dobozokban lévő leveleket gyakran előre vágják, általában rövidebb eltarthatósági idejük (három-öt nap), mint az egész fejeknek (1-2 hét) a vásárlás dátumát követően. Így egész fej saláta vagy spenótfürt vásárlása lehetővé teszi, hogy te döntsd el, mikor vágod le a leveleket. Arról nem is beszélve, hogy az egész vágatlan zöldségek általában olcsóbbak, így csak nyerhetsz ezzel a döntéssel.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!