Le a vörös-mítoszokkal! 5 tévhit a vöröshajúakkal kapcsolatban

Le a vörös-mítoszokkal! 5 tévhit a vöröshajúakkal kapcsolatban

Címlap / Stílus / Haj / Le a vörös-mítoszokkal! 5 tévhit a vöröshajúakkal kapcsolatban

A nyafogós vörös, a könnyűvérű vörös, a titokzatos vörös: számtalan sztereotípia, ami a közhiedelem szerint a burgundi sörényű hölgyekre jellemző. Hajszínt nézve vöröshajú emberből van a legkevesebb a világon és emiatt elég sok hátrányos megkülönböztetésnek voltak mindig is kitéve. Szeplőik, tejfehér bőrük és vörös fürtjeik miatt nincs olyan vörös nő, akit kiskorában ne csúfoltak volna gyufafejűnek, vagy pulykatojásnak, ugyanakkor felnőttként már biztosan titulálták a vörös démonnak is. Nézzük, mi az öt legelterjedtebb tévhit a vöröshajúakkal kapcsolatban, aminek semmi valóság alapja nincs. (vagy mégis van?)

1. Csak fehér ember lehet vörös

Ha híres vörös hajú emberekre gondolunk, egyből olyan sztárok jutnak eszünkbe, mint Jessica Chastain, Harry herceg, Julianne Moore, vagy Ruper Grint a Harry Potter filmekből.

Annak ellenére, hogy a leghíresebb vörösök mind fehérek, nemcsak a kaukázusi rasszban fordul elő ez a hajszín, hiszen Marokkóban és Pápua Új Guineában is élnek természetes vöröshajú emberek. Utóbbiak a melanézek, akik között nem ritka a szőke, vagy a vörös haj. Ennek oka természetesen a rasszok keveredése, de a lényeg, hogy vörösök mindenhol vannak.

2. Minden vörös ember hirtelen haragú

Ennek a teóriának minden bizonnyal az az oka, hogy a vörös színt az ember tudat alatt a veszéllyel és a szenvedéllyel köti össze. A szív is vörös, a vér is vörös és a tűz is vörösen ég, ezért egy vörös üsttököt meglátva azt gondolhatjuk, az illető hirtelen haragú, impulzív és merész.

A vörös emberek között talán azért lehet picivel magasabb a hirtelen személyiségek száma, mert hajszínük miatt sokat csúfolják őket és ők erre nyilván reagálnak, ami sajnos a sztereotípiát erősíti.

Egyes kutatások szerint a vörös hajú emberek szervezete valamivel több adrenalint termel, így ez is közre játszhat ebben a hiedelemben.

3. Nem bírják a fájdalmat

Ez az egyik legelterjedtebb hiedelem a vörösekről és az az érdekes, hogy ennek az elsőre balgaságnak hangzó állításnak még van is egy pici valóságalapja. A vörös hajért az MC1R gén felelős és egy friss kutatás arra az eredményre jutott, hogy az ezt hordozó nők érzékenyebben reagáltak a hő általi fájdalomra, mint a többi hajszínű résztvevő, sőt, a helyi érzéstelenítésre is rezisztensebbek voltak.

Egy aneszteziológia vizsgálat azt mutatta ki, hogy a vörös hajúaknak nagyobb altató-dózis kell műtét előtt ahhoz, hogy kellően elkábuljanak.

Lehet, hogy mégsem túloznak, mikor szenvednek a fájdalomtól?

4. Többet szexelnek

Ezt a mítoszt is inkább a vöröshajú nőkre vonatkoztatják inkább, mint a férfiakra. A hiedelem szerint minden vörös tehetetlen és kifejezetten vad az ágyban. Emlékszünk Alyson Hannigan karakterére, az Amerika Pite szexéhes diáklányára a zenetáborból? Lehet, hogy ő is a hajszíne miatt kapta meg a szerepet.

Nos, arra, hogy a vörös hölgyek között valóban több lenne a kikapós menyecske, sajnos nincsenek megbízható forrásból származó adatok, így valószínű, hogy csak a vörös lányokra gerjedő férfiak terjesztették el ezt a hiedelmet.

5. Természetfeletti hatalommal bírnak

Ha a történelmet nézzük, sosem volt könnyű vörös hajúnak lenni, hiszen a legtöbb kultúrában üldözték őket. Az Ókori Egyiptomban vadásztak rájuk, Arisztotelész „rossz jelleműnek” tartotta őket, a régi görögök pedig azt hitték, hogy a vörösök esténként vámpírrá változnak. A középkori Európában a feljegyzések szerint kb. 45.000 vöröshajú nőt öltek meg, boszorkányság vétsége miatt. Sajnos a vörösökre a mai napig kissé ferde szemmel néz a társadalom, amin ideje lenne változtatni, hiszen a szeplő szexi, és nincs szebb a természetes vörös hajnál!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást