Nem vonz a konditerem? Így kezdj neki a konditermi edzésnek, hogy élvezet legyen

Nem vonz a konditerem? Így kezdj neki a konditermi edzésnek, hogy élvezet legyen

Címlap / Életmód / Egészség / Nem vonz a konditerem? Így kezdj neki a konditermi edzésnek, hogy élvezet legyen

Sok-sok fogadalom és diéta kezdődik azzal, hogy mostantól többet edzem, hetente legalább kétszer vagy háromszor lejárok a konditerembe és sokkal egészségesebb életet fogok élni. Ezt elhatározni persze sokkal könnyebb, mint be is tartani, úgyhogy nem árt, ha tudatosan, célokkal és konkrét elvárásokkal kezdesz neki. Íme néhány tanács az első lépésekhez!

Tűzz ki célokat!

Mielőtt bármilyen edzésnek is nekivágsz, fontos, hogy kitűzd a legfontosabb céljaidat. Fogyni szeretnél, hogy a bikiniszezonban ne kelljen takargatnod magad? Le szeretnéd futni az első félmaratonod és ehhez szeretnél formába jönni?

Korábban lesérültél és szeretnéd visszakapni a régi lendületet vagy egyszerűen csak fittebb és egészségesebb életet szeretnél élni? Fontos, hogy mielőtt nekiugrasz a futógépnek vagy a legkeményebbnek vélt fitnesz órának, az előtt tisztázd magadban is, hogy mi a célod.

Tipp: Ha ez nem megy egyedül, akkor bátran kérj segítséget egy olyan ismerőstől, aki nálad otthonosabban mozog ebben a világban, de ha profibb segítségre vágysz, akkor akár személyi edzővel is felveheted a kapcsolatot!

Vele már az első alkalommal tisztázhatjátok a legfontosabb célkitűzéseket, felméritek a jelenlegi állapotod és kialakíthattok egy számodra akár egyedül is könnyen követhető edzéstervet!

 

Tervezd meg, hogy mikor edzel

Lehet, hogy túl egyszerűen hangzik, ezért marad el néha az, hogy mindig előre megtervezd, hogy melyik napokon fogsz edzeni.

Ha nem vagy ennyire rendezett vagy a munkád miatt nem tudsz nagyon előre tervezni, akkor is érdemes kitűzni legalább a hét elején egy-két napot, amikor biztosan edzeni szeretnél, hiszen így könnyebben tudsz a szabadidőddel kalkulálni.

Ha megvannak a kitűzött napok, akkor érdemes kicsit a saját dolgodat is megkönnyíteni, azaz előre becsomagolni az edzéscuccod, kikészíteni vagy még este betenni a kocsiba, reggel turmixot vagy frissítőt készíteni, hogy tuti semmi ne maradjon otthon!

 

Biztos alapok

Ha teljesen úgy vagy a konditermek világában, akkor azt javasoljuk, hogy kezdd a biztossal.

1. Az ellipszis tréner vagy a futópad már biztosan ismerős lesz – legalább a filmekből vagy leírásokból – itt nem tévedhetsz túl nagyot.

2. Ha hetente két vagy három alkalommal 30 perc cardio edzést végzel, akkor egyrészt gyorsan javul majd az állóképességed és hamar látni fogod majd a fejlődést. Ha ez már biztosan megy, akkor állítgasd a nehézséget és kezdj el barátkozni a többi géppel is.

Ha magadtól nem jössz rá, hogy egy-egy gép hogyan működik, akkor a futópad egy jó megfigyelőállás is, hiszen innen feltűnés nélkül megfigyelheted, hogy mások hogyan kezdenek bele az edzésbe, de ha végképp elakadtál, ne félj segítséget kérni, biztosan akad valaki, aki szívesen megmutatja a különböző gépek használatát!

 

Kezdj lassan!

Ha most kezded az edzőtermi életet, fontos, hogy ne vesd bele magad egyből száz százalékosan és ne próbáld meg egy vagy két alkalom alatt behozni a korábbi lemaradásokat.

Hagyd, hogy hozzászokjon a tested a mozgáshoz és ne felejts el pihenőnapokat tartani! Az elején ugyanis biztosan úgy fogod érezni, hogy bírnál többet is, és talán a kezdeti motiváció még vinne is magával, de ilyenkor gondolj arra, hogy másnap, és a hét többi napján is bírnod kell majd.

Az edzés végén pedig ne légy rest hosszasan lenyújtani minden területet, hiszen, ha ez elmarad, akkor érhetnek kellemetlen meglepetések, hogy olyan helyeken van izomlázad, ahol még soha nem érezted, hogy izmaid vannak!

 

Szórakozz!

Az edzés csak részben szól arról, hogy formába hozd a tested és egészségesebb életet élj, ami sokkal fontosabb, hogy közben élvezd is, amit csinálsz.

Jó, tudjuk, nem az a legnagyobb buli, hogy a futópadon izzadsz, pedig hidd el, bármilyen edzésnek megtalálhatod a fun oldalát, csak keresni kell.

Ha úgy állsz hozzá, hogy végre egy kis kikapcsolódás, egy óra, amikor kitisztulhat a fejed vagy amikor nem kell emberekkel beszélgetned vagy a munkán agyalnod, hanem bedughatod a füled és a kedvenc számaidra mozoghatsz, ugrálhatsz és kitombolhatod magad, akkor sokkal jobban fog menni az edzés.

Sőt, nem csak eredményesebb leszel, de az edzős napokat egyenesen várni is fogod!

 

Legyen egy társad!

Ha szeretsz egyedül edzeni, az még nem jelenti azt, hogy nem motiválhat például egy szuper edzős applikáció, ami minden eredményedet méri és akár személyes edzéstervet is készít számodra.

A konkrét app kiválasztása persze attól is függ, hogy milyen edzésre jársz, erre ezerféle applikációt fejlesztettek már, csak meg kell találnod a neked tökéletes verziót.

Ha úgy érzed, hogy jól esne néha valamilyen más motiváció is, akkor hívd el a párodat vagy az egyik barátnődet az edzésre, hiszen ketten mindig sokkal jobb az edzés.

Persze fontos, hogy valóban edzés legyen és ne egy baráti kávézásba vagy turmixozásba fulladjon a délután!

 

Jutalmazd magad!

Mivel nem könnyű betartani azokat a bizonyos fogadalmakat, amikbe eleinte óriási lelkesedéssel ugrottál bele, ezért nem árt, ha egy-egy mérföldkő vagy kitűzött cél teljesítésekor egy kicsit megjutalmazod magad.

Lehet ez valami finomság edzés után – persze nem egy cukorral telenyomott édesség! – egy új edzős nadrág vagy valamilyen sport kiegészítő, a lényeg, hogy motiváljon arra, hogy tovább tudj menni és mindig többet akarj elérni!

Hidd el, ezek az apróságok azok, amik továbblendítenek egy-egy holtponton vagy egy olyan pillanatban, amikor úgy érzed, hogy semmi erőd elmenni edzeni.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást