A vitaminok szerepe az egészség megőrzésében vitathatatlan, de egyre több kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy egyes vitaminhiányok akár komoly betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak. Különösen nagy figyelmet kapott mostanában a D-vitamin</strong>, amelynek alacsony szintjét a szakértők a vastagbélrák megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
De mit is jelent mindez pontosan? Hogyan védi a D-vitamin a vastagbelet, és mit tehetünk annak érdekében, hogy elegendő mennyiséghez jussunk belőle?
A D-vitamin és a vastagbél egészsége közötti kapcsolat
A D-vitaminról már régóta ismert, hogy kulcsszerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében, az immunrendszer támogatásában, valamint a gyulladások csökkentésében. Az utóbbi évek kutatásai azonban egy újabb jelentős összefüggésre világítottak rá: a D-vitamin hiánya megnövelheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét.
A tanulmányok szerint azoknál, akiknek a vérében alacsony a D-vitamin szintje, magasabb arányban fordul elő vastagbélrák. Úgy tűnik, hogy a D-vitamin nemcsak az immunrendszer működését serkenti, hanem segíti a sejtosztódás szabályozását is – ezzel csökkentve az abnormális sejtek kialakulásának kockázatát, amelyek később daganatos elváltozáshoz vezethetnek.