Viszkető fejbőr ‒ ezek a tényezők okozhatják

Viszkető fejbőr ‒ ezek a tényezők okozhatják

Címlap / Életmód / Egészség / Viszkető fejbőr ‒ ezek a tényezők okozhatják

Kínos helyzetekbe kerülhetünk, ha a fejbőrünk gyakran viszket, mondjuk, egy randin vagy egy munkahelyi megbeszélésen. A vakaródzás révén általában nem múlik el azonnal a viszketés, és közben még a hajadra tapadt korpákat is széthinted a ruhádon és a környezetedben. Mi okozhatja a viszketést, és hogyan szüntethető meg?

Több oka is lehet annak, ha a fejbőr viszket. Először érdemes tisztázni, hogy belső vagy külső hatások során fokozódik. Belső hatás az, hogy például bőrbetegség van a háttérben. Ebben az esetben feltétlenül fordulj orvoshoz, aki ezt a feltevést megerősítheti vagy cáfolhatja. 

A neurodermitisz egy gyakori bőrbetegség. A bőr extrém módon kiszárad, legrosszabb esetben ekcéma is kialakulhat. 

Egy másik bőrbetegség, amely a fejen is előfordul, a pikkelysömör (psoriasis). Ennek tünete, hogy a bőrfelületet halványszürke pikkelyek fedik, a fej pedig annyira viszkethet, hogy az erős vakarás egy idő után fájdalomérzetet vált ki. 

A tetvek és egyéb élősködők szintén okot szolgáltathatnak a viszkető, égő érzésre. Nemcsak a gyerekek vannak kitéve ezeknek a rovaroknak, a felnőttek fejbőrén is megtelepedhetnek. 

Egyes kozmetikai szerek és élelmiszerek allergiás reakciót idézhetnek elő. Sok embernek a fejbőre mutat érzékenységet. Aki viszketéssel járó allergiás tüneteket észlel, mutassa meg a fejét bőrgyógyásznak, hogy elvégezhesse az allergiatesztet.

Lelki eredetű is lehet a fejbőr viszketése. A tartósan fennálló lelki feszültségre fáradtsággal, tehetetlenség-érzéssel szoktunk reagálni, és van, akinek a fejbőre is viszketni kezd. A viszketés utalhat arra, hogy „valami motoszkál a fejedben”, egy gondolat, ami megvalósításra vár. Gondolkodj el, hogyan oldhatnád meg a problémáidat, amelyek a stresszt kiváltották, majd tegyél annak érdekében, hogy a lelked megnyugodjon és a testi tünet elmúljon. 

A nem megfelelő hajápolás következtében is előfordulhat viszketés. Ilyenkor ajánlatos más terméket kipróbálni, és ha két hetes használat után sem okoz gondot, akkor átváltani rá. A lakkok, a zselék és a festékek mind kiszáríthatják a fejbőrt, és viszketést okozhatnak.

A túl gyakori vagy ritka hajmosás szintén lehet háttere a fejbőr problémájának. Változtass a hajmosás szokásaidon, ha úgy sejted, hogy ezek húzódnak meg a háttérben. 

A hőmérséklet változása miatt a fejbőr hamar kiszárad. Télen, a fűtött szobában és nyáron, a szikrázó napsütésben különösen gyakori ez a hatás. Ilyenkor hajmosás után ápoló balzsamot is ajánlatos feltenni a hajra, és a fejbőrbe is bele kell dörzsölni. A forró hajszárító szintén okozhat ilyen problémát. Érdemes a hajszárító használatát kerülni, és csak egyszerűen hagyni, hogy a haj megszáradjon.

Vannak olyan fejfedők, amelyek viselése kellemetlenné válik, mert alatta a fej bőre megizzadhat, viszkethet. Ha ilyet tapasztalsz, akkor válts át egy másik sapkára vagy kalapra.

Az egészségtelen életmód, a helytelen táplálkozás nem tesz jót a testnek, így a fej bőrének sem. Mindenki másként reagál azokra az anyagokra, amit étkezés közben elfogyaszt. Főleg a gyorsételek okozhatnak ilyen panaszokat. A gyógyszerszedés hatására is jelentkezhet viszketés.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást