Víruskerülés a suliban: 5 dolog, ami kerüljön be a gyerek iskolatáskájába

Víruskerülés a suliban: 5 dolog, ami kerüljön be a gyerek iskolatáskájába

Címlap / Életmód / Víruskerülés a suliban: 5 dolog, ami kerüljön be a gyerek iskolatáskájába

Szappan

Nagyon bízunk benne, hogy legalább idén minden iskola mosdójában lesz kihelyezve szappan, de azért mi inkább nem bíznánk a véletlenre a dolgot. Egy utazó méretű kis tégelybe töltött folyékony szappant tökéletes, de az is, ha egy műanyag, zártható tégelybe teszel szappantömböt. Mindenképp érdemes gondoskodni róla, hogy a gyerek rendesen meg tudja mosni a kezét. Beszéljétek meg, hogy a pusztán vizes kézmosás nem pusztítja el a kezén a vírusokat és a baktériumokat. A helyes kézmosás már begyakorolt szabályait pedig az iskolában is követni kell, akkor is, ha nem állsz ott fölötte, hogy emlékeztesd rá.

Törülköző

Ha az iskolában nincs a kézmosáshoz papírtörlő, nem árt, ha a gyerek visz magával egy saját kis törülközőt. A közösen használt, mosdóba kitett textilen, az állandóan nedves környezetben vígan tenyészhetnek a vírusok és baktériumok, amikkel aztán éppen kézmosás után szennyezi be a kezét.

A saját kis kéztörlő kendőjét beleteheti egy zárható nejlonba vagy zsákba. Így a többi dolog a táskájában nem lesz nedves, hazaérve pedig ki lehet mosni mindent.

Kézfertőtlenítő

Arra az esetre, ha nem tud kezet mosni, a gyerek mindig használhat kézfertőtlenítőt  is. Azokat a felületeket pedig, amikhez sok más ember után kell hozzáérnie – például, ha nem állandó helye van a teremben, és másik asztalhoz kerül – fertőtlenítő törlőkendővel törölheti át. Fontos, hogy megbeszéljétek, hogy ezt hogyan érdemes használni és milyen veszélyei vannak, hiszen mégis csak egy tisztítószerről, vegyszerről van szó.

Az iskolákat egyébként rendszeresen takarítják, fertőtlenítik, ezért törlőkendőt inkább csak a már elég idős és így megbízható gyereknek adj. Egy kicsi esetében esetleg több kárt okozhat, mint hasznot.

Ruttapum2/depositphotos.com

Maszk

Akár az iskolában, akár a közlekedési eszközökön vagy jövet-menet a boltba beugorva viseli a gyerkőcöd, nem csak a helyes maszkviselés szabályaira érdemes megtanítanod. Arról sem árt gondoskodni, hogy mindig legyen nála legalább egy tartalék darab, ha a másikat elhagyná vagy elszakadna. Mivel a maszkokat rendszeresen mosni is kell, ezért nem árt, ha beszereztek fejenként 3-5 darabot, hogy mindig legyen váltásban és tartalékban is belőle.

Ivókulacs

A legtöbb iskolában van ivókút, a menzán pedig mindenhol adnak poharat a felkínált vízhez, de biztonságosabb, ha a gyerek a saját ivókulacsát viszi magával. Így nem kell olyan pohárból vagy kútból innia, amiből más is ivott. Természetesen most különösen érdemes olyan kulacsot választani, aminek teteje is van.

Beszéld meg a gyerekkel, hogy csak tiszta kézzel nyúljon hozzá, vagy ha megoldható, ne is érjen kézzel ahhoz a részhez, ahonnan aztán iszik.

Ha egészen biztosra akarsz menni, akkor akár evőeszközöket is csomagolhatsz neki, így a menzán is tudja a sajátjait használni.

photographee.eu/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást