A világ legkedveltebb teái

A világ legkedveltebb teái

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A világ legkedveltebb teái

Naponta találkozunk velük, mégsem tudunk róluk gyakorlatilag semmit. Évszázadok óta kísérik reggelijeinket, támogatnak betegségekben, de a köztük lévő különbségek zöme azonban a tudatlanság homályában várakozik. Nézzük, milyen teákat ismerünk, és azoknak milyen hatásaik vannak.

Fekete tea

Az, hogy ennek az italnak élénkítő hatása van, valószínűleg senkinek nem jelent újdonságot. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez a nedű jelentősen gátolja a baktériumok szaporodását a szájban, minek következtében javítja a leheletet.
Sőt, a plakkokban megülő bacikat is visszafogja, ezáltal, valamint fluor tartalma miatt, segít elkerülni a fogszuvasodást. Csersavai, illóanyagai, valamint antioxidáns tartalma is hozzájárulnak a test egészségéhez. Kutatások kimutatták, hogy a fekete tea rákmegelőző hatása sem elhanyagolható.

Zöld tea

A lényeges különbség a fekete és a zöld tea között, hogy míg az előzőnél a leveleket hagyják megerjedni, addig utóbbinál ezt a folyamatot gőzöléssel gátolják. Ennek köszönhetően több hatóanyag marad meg benne, így hatása is intenzívebb.
Koffeint, vitaminokat és ásványi sókat is nagy mennyiségben tartalmaz, ezért fogyasztása jó hatással van a szív és érrendszerre is. Az élénkítő hatás miatt azonban óvatosan kell vele bánni, hiszen az nagyobb mennyiségben káros lehet.

Fehér tea

A fehér tea is tulajdonképpen csak a levelek feldolgozásában tér el. Ez is egy zöldtea féle, de vannak vele szemben bizonyos elvárások. A teacserje zsenge hajtásai úgy védekeznek a hajnali, sokszor 5°C alatti hőmérséklet ellen, hogy fehér szőrbundába öltöznek.
Ezeket a rügyeket szüretelik, és kizárólag a napon szárítják, beavatkozás nélkül.

Erre csak az év egy adott szakaszában van lehetőség, éppen ezért nem meglepő, hogy a fehér- vagy szűz tea ára meghaladja a többiét.

Gyümölcstea

Az egyik legkedveltebb formáció, mivel koffeint egyáltalán nem tartalmaz. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy már egészen kicsi gyerekek is fogyaszthatják. Szigorúan véve ezek a nedűk nem teák, hiszen a cserje leveleit nem tartalmazzák.
Sokkal inkább olyan forrázatok, melyekhez különböző gyümölcsöket, vagy éppen virágfejeket használnak. Az ízük ennek köszönhetően igen széles skálán mozog, és tökéletes frissítő válik belőlük mind forró, mind pedig jeges változatban.

Gyógytea

Amióta csak az emberiség ismeri a gyógyfüvek erejét, azóta használja forrázatukat is. Igazából ezek az italok sem nevezhetőek teának, ugyanazért, amiért a gyümölcsös verzió sem. Ellenben gyógyhatásuk vitathatatlan. Legyen szó hurutról – akár bél, akár hörgő -, köhögésről, szívpanaszokról, lázról, fájdalomról vagy bármilyen más problémáról, ha a természetet segítségül hívjuk, biztosan találunk megoldást.
Azonban nem árt arra is figyelni, hogy hatóanyagaik túladagolása sokszor komoly következményekkel jár, de szerencsére mellékhatásuk nincsen. Az ízük változó, de egy kis mézzel mindig tudunk javítani rajtuk.

Alkoholos teák

Ez a kategória már csak a felnőtteknek szól. Bár a köztudatban a tea a harmónia, a megnyugvás és az egészséges, tiszta élet gondolatsorához kapcsolódik, ennek ellenére sokszor találkozhatunk alkoholos változataival a szórakozóhelyeken, vásárokban, vagy az otthoni partik alkalmával.
Az egyik legrégebbi recept, amikor a forró fekete teához egy kupica rumot löttyintenek, vagy éppen egy kis wiskey- vel dobják fel. A hideg napokon a teákat gyakorlatilag bármilyen röviditallal fel lehet javítani, úgyhogy ha van kedvünk, nyugodtan kísérletezzünk.
A fiatalok egyik kedvelt long drink-je a long island ice tea, melynek fehérrumos aromája igazán kellemes, de tökéletes hideg koktélok készíthetőek akkor is, ha előzőleg a teát fűszerekkel felfőzzük, és csak a legvégén adunk hozzá alkoholt, majd hűtőbe tesszük, végül pedig jégkockákkal kínáljuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást