Vigasztárgyak: károsak vagy hasznosak?

Vigasztárgyak: károsak vagy hasznosak?

Címlap / Életmód / Család / Vigasztárgyak: károsak vagy hasznosak?

Nagyon sok gyereknél tapasztalhatjuk, hogy hosszabb-rövidebb időre kiválaszt egy tárgyat, amihez minden körülmények között ragaszkodik. Ezek a vigasztárgyak, amelyekről néha nehéz eldönteni, hogy jó vagy inkább rossz az alkalmazásuk.

Vigasztárgyak szerepe

A vigasztárgyak alapvető szerepe az, hogy állandóságot, ezáltal pedig biztonságot adnak a gyerekeknek.
Ezek a tárgyak lehetnek babák, állatfigurák, textil darabok, a legjellegzetesebb vigasztárgy pedig nem más, mint a cumi.

Anyapótló?

Sokan tartanak attól, hogy egy vigasztárgyhoz való erős kötődés arra utalhat, hogy a gyermek az édesanyjától nem kapja meg azt a biztonságérzetet, amire szüksége lenne.
Ez azonban nincs így, hiszen a vigasztárgyak egy további biztonságot jelentenek a gyereknek – sokszor éppen ott a leghasznosabbak, ahol az anya nincs jelen.

Ragaszkodás

Jellemző, hogy a gyerekek még egy kis időre sem szeretnek megválni a vigasztárgyaiktól.

Ha nincs is náluk, akkor is számon tartják, hogy éppen hol van.
A cumi fertőtlenítése, a textil pelenka kimosása éppen ezért nagy drámát szokott okozni a gyerekek lelkében-például a piszkos textilhez és annak illatához, fogásához ragaszkodnak igazán.

Hatásai

A vigasztárgyakhoz nem véletlenül ragaszkodnak a gyerekek: segítségével előbb nyugszanak meg a sírásból, előbb alszanak el, illetve eleve bátrabbak és magabiztosabbak tudnak lenni egy számukra ismeretlen szituációban. 

Alvás

A vigasztárgyak egyik legjellegzetesebb alkalmazási területe a gyerekek elalvása, amely általában nem könnyűfeladat.
Ha egy kis pelenkadarabot szeret szorongatni a gyerek az elalvás előtt, akkor ezt felesleges levenni tőle: az ismerős tapintás és mozdulatsor segítségével könnyebben álomba szenderül.

Beilleszkedés

Bölcsödébe, óvodába való beszoktatáskor is nagyon jó szolgálatot tehet egy kisebb vagy nagyobb vigasztárgy.
Annyi újdonság, ismeretlen ember és tárgy veszi körül ilyenkor a gyerekeket, hogy a vigasztárgyak segítségével a szó szoros értelmében bele tudnak kapaszkodni egy ismerős valamibe.

Félelmek

A vigasztárgyak arra is kiválóak, hogy a félelmeket, rossz álmokat távol tartsák.
Gyakori, hogy egy gyerek attól nyugszik meg éjszaka, ha a szülei egy kis játékkal mutatják meg, hogy elijesztették a gyerek által látni vélt szörnyet.

Elszakadás

Mivel fontos szerepet tölt be a gyerekek kiegyensúlyozottságának megteremtésében, ezért fontos figyelni arra, hogy a vigasztárgytól való elszakadás ne legyen fájdalmas a gyerek számára.
Fokozatosan próbáljuk meg a leszoktatást, de ne éppen azzal okozzunk fájdalmat a gyereknek, hogy hirtelen elvesszük azt, ami mindig megvigasztalta.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást