8 veszély, amit a flip-flop papucs okozhat

8 veszély, amit a flip-flop papucs okozhat

Címlap / Életmód / Egészség / 8 veszély, amit a flip-flop papucs okozhat

A flip-flop papucsot rengetegen szeretjük, viselik férfiak és nők egyaránt. Nem árt azonban odafigyelni néhány dologra, mert néhány esetben akár veszélyt is rejthet a használata.

Napsugárzás

A flip-flop papucs annyira nyitott, hogy ezáltal a lábfej olyan részei is látszanak, amelyek egyébként fedve lennének. Sajnos általában nem szoktuk bekenni napvédővel a lábfejünket, ezért ezek a bőrfelületek – azon túl, hogy eleve fehérebbek, mint a láb többi része – folyamatos napsugárzásnak vannak kitéve.
A nap akkor különösen ártalmas, ha a lábfejünkön anyajegyek is találhatóak. Ha ezek erős napot kapnak, akkor hajlamosabbak lehetnek elrákosodni, mint a többi védett, és a napnak gyakrabban kitett felületek anyajegyei. Ezért a legokosabb, ha bőrgyógyásszal rendszeresen ellenőriztetjük az anyajegyeket és a lábfejünkön is használunk napvédő krémet.

Gombás fertőzések

A fip-flopokat előszeretettel használjuk strandokon, közös zuhanyzókban, üdülések alkalmával, ahol fokozott veszély van a láb- és körömgombásodásra. A flip-flopokban megtelepedhetnek ezek a baktériumok, ráadásul a nedves meleg papucs valóságos melegágya lehet a gombás baktériumoknak.
Hogy ezt megelőzzük, minden alkalom után mossuk meg mosószerrel alaposan a papucsunkat és tegyük ki a napra száradni.

Allergiás reakciók

A flip-flop papucsot általában könnyebb tisztítani, mint a hagyományos lábbeliket. Erre nagy szükség is van, mivel a műanyag darabokon, főleg az összeillesztéseknél felhalmozódó szennyeződés allergiás reakciókhoz is vezethetnek.
Ez kialakulhat a homoktól, vagy akár csak az utca porától is. A lényeg az, hogy rendszeresen tisztítsuk ki, és különösen figyeljünk a tisztán tartásra akkor, ha feldörzsöli a bőrünket, nehogy a kórokozók nagyobb problémát okozhassanak.

Lúdtalp

A flip-flop papucsoknak általában teljesen sima a talpuk belülről, így semmiféle alátámasztást nem biztosítanak a lábboltozatnak.
Ezért a lúdtalppal akár csak enyhén is rendelkezők részére kifejezetten erős fájdalmat okozhat a lábfejben, mivel a csontoknak és az izmoknak nagyon nehéz munkát kell végezniük minden egyes lépésnél.

Járás

A flip-flop papucsban való járáshoz nélkülözhetetlen, hogy a viselőjének kicsit megváltozzon a lábtartása, ezáltal pedig a járása is.
Ez ráadásul már az első lépéseknél kialakul, mivel a lábunkat, különösen a lábujjainkat és a talpizmunkat a szokásosnál jobban meg kell emelni ahhoz, hogy a járás kényelmes legyen. Így a flip-flop viselése könnyen csoszogáshoz is vezethet.

Gerincbántalmak

A járás természetesen kihat a gerincünkre is, így ha sokat használjuk ezt a papucstípust, akkor az könnyen hátfájdalmakhoz is vezethet. Ez a megváltozott járásnak és az alátámasztás hiányának egyaránt köszönhető.
Ha a nyári papucsok használatával párhuzamosan jelenik meg a hátfájásunk, akkor érdemes más lábbelit rendszeresíteni a flip-flop helyett.

Bokaízület

A flip-flop értelem szerűen a bokának sem nyújt semmiféle támasztékot, így azt is nagyon erőteljesen igénybe veszi. Járás során a boka próbálja kiegyensúlyozni a lépéseinket, és folyamatos mozgással stabilizálni a láb egészét.
Ez negatívan befolyásolhatja az ízületeket, és hamar bokapanaszokat okozhat. A kinyúlt, elhasznált papucsokat ezért érdemes időben cserélni.

Tényleg ártalmas?

Senkit nem szeretnénk lebeszélni ennek a könnyen variálható, kényelmes és praktikus lábbelinek a viseléséről, rengetegen viselik és szeretik úgy, hogy évek alatt semmi problémát nem okozott.
Annyi azonban fontos, hogy mértékkel hordjuk, és ha bármiféle problémánk jelentkezik a bőrünkön, a lábunkban vagy a gerincünkön, akkor inkább tartsunk egy kis szünetet, mielőtt nagyobb baj történne.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!