Ez a gyomnövény az egyik legjobb vérnyomás- szabályozó

Ez a gyomnövény az egyik legjobb vérnyomás- szabályozó

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez a gyomnövény az egyik legjobb vérnyomás- szabályozó

A meténgfélék családjába tartozó, amerikai származású közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca) egyre többek szemében szálka, de mégis nagyon helytelen lenne egyoldalúan, csak a vélt hibáit felróni neki, – mégpedig csak azért, mert a fennmaradásra törekszik, – és az értékeit figyelmen kívül hagyva ítélkezni felette.

Meglepő gyógyhatások

A szívre ható glikozidok csoportjába tartozó, erőteljes élettani hatású vegyületeket tartalmaz az aszklepiadin és a kardenolidok személyében. Ezek a hatóanyagok azért rejtenek magukban fokozott veszélyt, mivel nagyon kicsi a terápiás és a letális dózis közötti különbség. Ezért kizárólag ellenőrzött készítmények formájában használhatók, orvosi rendelvényre, az adagolást szigorúan betartva.

A szívglikozidok fokozzák a szívizomzat összehúzódó képességét, ezáltal növelik a pulzustérfogatot és javítják a szív pumpafunkcióját. A szívműködés javulását követően a vese keringése is megélénkül, ezzel felszámolódnak az ödémák.

Eredményesen alkalmazhatók a kis- és nagyvérköri pangással járó szívelégtelenségekben, és a szívritmuszavarokban. A rizómából készített homeopátiás szer vízgyümel oszlatására, fejfájás csillapítására, menstruáció elősegítésére, valamint a fájdalmas menstruáció kezelésére szolgál.

A levelek és a szárak tejszerű nedve aszklepiadin- tartalmának köszönhetően szemölcsök kezelésére alkalmas. Néhány héten keresztül naponta kell a kezelendő területre kenni. A szárak főzetéből a reumás ízületekre borogatás is készíthető. 

A fájdalomcsillapító, vizelethajtó, hánytató, köptető, béltisztító hatású gyökeret asztma, vesekövek, és nemi betegségek kezelésében is alkalmazták. Az észak-amerikai indiánok egyik fontos gyógynövénye volt, úgymint rokona, a gumós selyemkóró. A leveleket és a latexet rákos daganatok kezelésére is használták. 

A selyemfű és az állatvilág

A mértéktelen vegyszerhasználat miatt egyre- másra számolták fel a selyemkórótelepeket, ez viszont nagyon is érzékenyen érintette a pompás királylepkéket, ugyanis kizárólagos táplálékforrásaik a selyemkórófélék.

Az Egyesült Államok kormánya aztán végre észbe kapott, hogy tenni kell a megmentésük érdekében, ezért már támogatással biztatják a gazdákat az élőhelyek megőrzésének érdekében. A királylepkék helyzete az utóbbi években javulni látszik, tehát remélhetőleg még időben észleltük a megfogyatkozás problémáját, és eredményes lesz a közbeavatkozás.

Királylepke a selyemkórón
Saddako/istockphoto.com

A pompás illatú dísznövény kiváló méhlegelőnek számít, és különösen értékes méz készül belőle.

A selyemfűméz vérnyomás- szabályozó, hatékony gyulladáscsökkentő, roboráló, ásványi anyagokban gazdag, viszont a pollentartalma csekély. Nagyszerű izomfájdalmak csökkentésére és sebgyógyításra. 

Új kedvenc a konyhában

Megfelelő időben szedve gyakorlatilag minden föld feletti része fogyasztható. Azonban egy lényeges dolgot észben kell tartanod, mégpedig azt, hogy csak és kizárólag hőkezelés után, mert a kifogásolható vegyületek hő hatására megsemmisülnek. Érdemes adni neki egy esélyt, hátha ez lesz az új kedvenced. 

A szár felhasználása

Gyűjthetsz a selyemkóró zsenge hajtásaiból – ahol még roppanósan törik- egy csokorral. Lecsupaszítod a szárat, – a leveleket tedd félre, még szükség lesz rájuk – , elég a legfelső, extra fiatal, 2- 3 emeletnyi levelet meghagynod.

Egy lábasban vizet forralsz egy csipet sóval, majd amikor már lobog a víz, 1- 2 percig főzöd a szárakat. Miután alaposan lecsepegtetted, egy felforrósított serpenyőben, némi olajon átpirítod. Elképesztően finom csemege annak, aki szereti a spárgát. 

Így használd fel a leveleket

Sok lehetőség közül választhatsz, hogy mivé lényegíted át a hajtásokról leválasztott, pár percig a forró, sós vízben úsztatott nagyobb leveleket. Néhány ötlet az elinduláshoz:

 • a jól lecsepegtetett, egészben hagyott leveleket kisütheted forró zsiradékban, és príma levélcsipszet kapsz.
 • apróbbra csíkozva tésztaszószhoz vagy párolt zöldségekhez adhatod
 • simára turmixolod besamelmártással, így szintén kreatívan használható  
 • pürésítve sós piték, torták töltelékébe keverheted 
 • színesítheted vele a gyúrt tésztát 

Zöld pizza „selyemspárgával”: ebben kombináljuk az imént „tanultakat”, vagyis a pizzalapra a fentebb említett besamelmártással simára dolgozott, fokhagymával és egy kis borssal utóízesített zöld kence kerül, majd ízlésesen ráfekteted a „selyemspárgákat”. Reszelt sajttal meghinted és készre sütöd. A hagyományos paradicsomszószosnál sokkal könnyedebb, mégis nagyon ízletes harapnivaló lesz a jutalmad. 

Selyemkóró levelének felhasználása
smilesb/istockphoto.com

A bimbók felhasználása

Bimbókat az érés bármely szakaszában szedhetsz, attól függően, hogy mit szeretnél készíteni belőlük. Természetesen ezeket is néhány pillanatig elő kell főznöd forró vízben. De aztán teheted levesbe (a főzés legvégén), salátába, párolt zöldségek mellé, tésztára, pizzára, tojásos ételbe, vagy kevés olajon fűszerekkel pillanatok alatt átpiríthatod ínyenc köretnek, sőt akár pongyolába is „öltöztetheted”.

A félig kifejlett bimbók megtévesztésig hasonlítanak a zöldborsóhoz, ezért nyugodtan lehet vele csalni egy kicsit. Ez leginkább azoknak lehet érdekes, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatják a zöld gyöngyöket. Csodálatosak az apró bimbócsokrot, vagy a lefejtett bimbók  – kinek melyik tetszik jobban – mediterrán jellegű ragukban, indiai ízvilágú, szabdzsiszerű ételben, de még a klasszikusnak számító finomfőzelékbe is beleteheted.

Így használd a virágokat

A virágokat erős illatuk miatt csak mértéktartóan alkalmazd salátába, vagy dekorációs elemként, továbbá szirupba, ecetbe vagy alkoholba is áztathatod. A csodás színű sziruppal ízesíthetsz italokat, és akár sörbetet vagy fagylaltot is készíthetsz a felhasználásával. 

A termések felhasználása

A következőkben az éretlen termésekre kell vadászni, amik még kisebbek, fiatalabbak, tapintásra kellemesen ruganyosak, tehát a „varratok” mentén nem nyílnak szét, és a magkezdeményeik hófehérek. Ezek párolhatók, panírozhatók, tölthetők, savanyíthatók, felkarikázva raguba, pörköltbe is teheted, bizonyos esetekben pedig helyettesítheted vele az okrát. 

A „selyem” a nagyon fiatal termés magkezdeményes része, ez önállóan is megállja a helyét, mint érdekesség. Serpenyőben kevés zsiradékon átforgatva, esetleg kissé fellazítva olyasféle, mint az olvadó sajt. Társítható más zöldségekkel, vagy összekeverhető a töltelék hozzávalóival.

Selyemkóró termés felhasználása
aimingtan/istockphoto.com

Első alkalommal csak kisebb mennyiségben kóstolj belőle, és figyeld meg, hogy tapasztalsz- e valamilyen kellemetlen reakciót, de túlzásba esned később sem érdemes. 

A növényvilág csak teszi a dolgát, a tőle telhető legjobb módon, még ha ez az embernek nincs  mindig az ínyére. Ha azonban nyitottabban és megértőbben viszonyulunk hozzájuk, és ami még fontosabb, próbáljuk őket jobban megismerni, rájövünk, hogy nincs jogunk felettük ítélkezni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

 • János Lampérth
  2022.02.10., 19:28

  Ezt fogom legelni…. 20 éve szedek vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Vajon mi a valószínűsége annak, hogy a bevált gyógyszert leváltom egy Tudásfája komolyságú hókuszpókuszra????!!!!

  Válasz

Írj egy hozzászólást