Vendégváró pizzás batyuk: ha gyorsan szeretnél finom rágcsálnivalót

Vendégváró pizzás batyuk: ha gyorsan szeretnél finom rágcsálnivalót

Címlap / Életmód / Receptek / Vendégváró pizzás batyuk: ha gyorsan szeretnél finom rágcsálnivalót

A hosszúra nyúló nyári nappalok és spontán alakuló kerti partik idején mindig jó, ha van kéznél olyan recept, amit könnyű alakítani, pár perc összedobni, és biztos, hogy mindenkinek ízlik. A pizzás batyuk pontosan ilyenek: ha az alaprecept megvan, aszerint alakíthatod, hogy milyen a vendégeid ízlése, vagy éppen mit találsz a hűtőszekrényedben.

Minden alapja: a jó pizzatészta

Pizzatésztát készíteni egyszerűbb, mint gondolnád, bár természetesen rengeteg különböző változat létezik, és ki-ki erre vagy arra esküszik, alapvetően, mivel régi és hagyományos ételről van szó, érdemes azt az elvet követni, hogy a recept minél autentikusabb, annál eredetibb.

Ennek megfelelően a pizzatésztához nem kell más, csak fél kilogramm pizzatészta-liszt (de ha ez nincs otthon, hagyományos liszt is éppen úgy megteszi), 3 dkg élesztő, amit 3 deciliter langyos vízben felfuttatsz, egy nagy csipet só és körülbelül 4 evőkanál olívaolaj, amivel átgyúrod a tésztát, hogy fényes és ruganyos legyen.

Akkor jó, ha gombóccá áll össze, és leválik a kezedről. Ekkor keleszd a duplájára, és már dolgozhatsz is vele!

Egy egyszerű de nagyszerű ötlet

A megkelt tésztát nyújtsd ki, vágd kis négyzetekre, mindegyikbe tölts paradicsompürét, tegyél rá néhány csík sonkát és egy kevés csemege kukoricát, majd hajtsd félbe a tésztalapokat.

A tetejüket kend meg egy felvert tojással, szórd meg reszelt sajttal, és a sütőben süsd őket aranybarnára.

Forrón tálalva is isteniek, de akkor is szívesen ropogtatják majd a vendégeid, ha már kihűlt, sőt akár uzsonnára is elcsomagolhatod magadnak a finomságokat.

Haladósan

Ha haladósabbra szeretnéd venni a dolgokat, akkor nyújts egy hosszúkás téglalapot a tésztából, ezt töltsd meg ízlésed szerint, majd hajtsd ketté, és vágj ízlés szerinti darabokat a pizza-alagútból.

Az így készült batyuk széleit nedves ujjal nyomkodd össze, és sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd ki.

A sajtot ebben az esetben a tészta belsejébe tedd, reszelve, vagy vékony szeletekre vágva, hogy meg tudjon olvadni, és kellemes, folyós masszát képezzen a tésztában.

Mutatós töltelék

Ha valami igazán mutatós töltelékkel készülsz, akkor nem is kell feltétlenül összezárni a batyukat – készíthetsz kis labdákat, amiknek a közepét benyomod, és ebbe halmozod a feltétet, hogy a gyönyörű színek még látványosabbá és gusztusosabbá tegyék az ételt.

Használhatsz klasszikus paradicsom-bazsalikom-mozzarella hármast, de választhatsz olajbogyót, zöldségeket, sőt akár a maradék pörköltet is a kis pizzakenyérkékbe töltheted.

A mártásról se feledkezz meg!

A vendégeidet közelebb hozhatod egymáshoz, ha mártást is készítesz, amibe mindenki kedve szerint tunkolhatja a pizzás batyuját.

Ha nincs időd semmi különösre, a ketchup mindig kézen fekvő megoldás, de a tölteléktől függően jó ötlet lehet a BBQ szósz, a fokhagymás tejföl, a mézzel és csilivel ízesített ketchup vagy akár a savanyú uborkás majonéz is.

Készíthetsz többféle szószt is, és ezek közé elrendezve még hívogatóbban tálalhatod a vendégváró finomságokat.

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!