„Megérdemlem a testi örömöket!” – Dr. Hevesi Krisztina a szexuális problémákról

„Megérdemlem a testi örömöket!” – Dr. Hevesi Krisztina a szexuális problémákról

Címlap / Életmód / Egészség / „Megérdemlem a testi örömöket!” – Dr. Hevesi Krisztina a szexuális problémákról

El kell hinnem magamról, hogy értékes vagyok, a testem is értékes, szerethető vagyok és megérdemlem a testi örömöket.

Szakértő:

Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus

Kis mell, nagy gond?

Dr. Hevesi Krisztina szerint egy erősen testközpontú társadalomban élünk. Cicirajongóként jövünk a világra és a férfiak meg is maradnak ebben a boldog állapotban. Ami a melleket illeti – teszi hozzá – nagyon sokáig foglalkoztatott, hogy miért alakult ki a domború női mell, mikor annak biológiai szempontból semmi jelentősége. Sehol az állatvilágban nem látunk arra példát, hogy egy emlősállat nőstény egyede nagyobb mellekkel rendelkezzen. Az utódok felnevelése hatalmas, gömbölyű mellek nélkül is ugyanúgy kivitelezhető, mint lapos felsőtesttel.

A jelenség mélyebb okaira az orángutánok szaporodási szokásai révén következtethetünk: a nőstény keresi az intimitást jelentő szemkontaktust, hátra-hátra pillog. A hím egyed a párzás során a nőstény domború tomporát látja maga előtt, és ez a forma izgalmi állapotot idéz elő. Így volt ez év milliókkal ezelőtt és így van ez ma is. Mostanra azonban a mell domborulatai is erotikus töltettel bírnak: körbevágott fényképen nézve a farmerből kikandikáló popsi-, illetve melldekoltázst a férfiak nem igazán tudják megkülönböztetni.

Ritkább és rövidebb testi örömök

Az ELTE egyik szexuális egészség kutatásában a párkapcsolati trendeket vizsgálták az aktuális és a tíz évvel korábbi adatok összehasonlításával. Amellett, hogy számos pozitív hatás is megjelent (például a bővülő ismeretek, nagyobb tolerancia, közös felelősségvállalás a fogamzásgátlásban), a felmérés arra is rávilágított, hogy a mai fiatal felnőttek sokkal kisebb arányban élnek párkapcsolatban, mint tíz évvel ezelőtt. Ráadásul az alkalmi viszonyaik, egyéjszakás kalandjaik is ritkábbak.

Rövidült továbbá a testi örömökkel töltött idő hossza és az előjáték is. A legmegdöbbentőbb eredményt azonban az a kérdőíves felmérés hozta, ahol a név nélkül válaszoló diáklányok közel 40 százaléka vallotta azt, hogy számára gyakran fájdalommal jár az együttlét. Ennek legfőbb oka a pszichológus szerint az, hogy a fiúk a felnőttfilmekből tanulják a technikákat, keveset foglalkoznak a nők esetében fontos előjátékkal, s a lányok így nem jutnak el a megfelelő izgalmi állapotba a közösülést megelőzően.

A közösségi oldalak romboló ereje

A szakértő szerint az internet és a közösségi oldalak észrevétlenül a párkapcsolatainkba, párválasztásunkba is beleavatkoznak. Fals és illuzórikus képet festenek rólunk és a barátainkról is. Egy olyan világot, ahol a vonzónak kikiáltott testet és arcot leginkább a fényképszerkesztő programok hozzák létre. Ehhez képest a hús-vér ember, a partner fénytelennek, színtelennek, tökéletlennek tűnik. Elhisszük emellett azt is, hogy bárkit is érdekel a reggelink…

Mint mondja,  tegyük fel, hogy egy marslakó ma lejön a földre és megnézi, hogyan élnek az emberek itt, Magyarországon. Azért marslakó, mert fontos, hogy semmilyen előzetes tudással, előítélettel ne rendelkezzen rólunk. Azt fogja látni a Facebook profilok alapján, hogy itt mindenki csak eszik-iszik, boldog, folyamatosan bulizik, és csodálatos életet él. Ehhez képest pont az ellenkezőjét látjuk magunk körül az utcán, ha emberekkel találkozunk.

Amikor egy fiatal elhiszi, amit a közösségi oldalon lát, akkor a saját életkörülményeit jóval szürkébbnek fogja megítélni. Ez szorongást kelt benne, ami önbizalomhiányt okoz, és természetesen kihat a párkapcsolataira is. Szomorú tény, hogy a közösségi média hatása az is, hogy nem tudjuk megbecsülni, valódi értékén kezelni azt, amink van – teszi hozzá a szakpszichológus. Nem megéljük az életünket, sokkal inkább úgy élünk, azt keressük, mi az, ami posztolható lenne ebbe a hamis valóságba.

Az egyetemisták válaszait indokolja az is, hogy a közösségi oldalakat böngészve a fiatalok úgy ítélhetik meg, hogy a párválasztási lehetőségeik végtelenek. Ezért sokkal kevésbé is motiváltak elköteleződni egyetlen egy valaki mellett. Az elköteleződés egy olyan döntés, amivel kizárjuk a többi lehetőséget. Ez manapság sokak számára ezért nem tűnik vonzó alternatívának.

Miért nincs tartás a nőkben?

Egyik férfi ismerősömtől hallottam egy szemléletes példabeszédet – mondja Hevesi Krisztina. Arra panaszkodott, hogy amikor egy szórakozóhelyen ismerkedni szeretne, rendszerint úgy érzi magát mint az a vadász, aki elé odaugrik az őz, fejbelövi magát, aztán megnyúzza, felaprítja, majd szép pirosra sütve feltálalja magát. Sőt, a nők nem hogy tálcán kínálkoznak, gyakran kétségbeesett vadászokká válnak. Nincs bennük tartás, könnyű prédává lesznek.

Ebben nagy szerepe van a családi modellnek – véli a szakember. Ha egy kislány 4-6 éves kora körül azt a visszajelzést kapja az édesapjától, hogy ő (valóban) egy kis királylány, akkor felnőtt korában is tudatában lesz annak, hogy az ő teste-lelke értékes, érte meg kell küzdeni – képletesen fogalmazva így lesz „királynői” tartása. 

Kell e felvilágosítani a gyereket?

Erre a kérdésre azt mondja Hevesi Krisztina, téved, aki azt hiszi, hogy a gyerek egy sötét szobában ül és majd a szülő lesz az, aki felkapcsolja a villanyt. Valójában a szexuális felvilágosítás egy egészen kis korban kezdődő, hosszú folyamat. A szülők mellett részt vesznek benne az iskolatársak, a barátok, de a legutóbbi időszakban már az internet is. Mint mondja, a legtöbb gyermek 11 éves kora körül találkozik először felnőttfilmmel, leggyakrabban házi feladat készítése közben.

Kép forrása: empowher.com

Mi állhat a felnőtt kori szexuális frusztrációk hátterében?

Vegyünk például egy átlagos mai magyar kislányt. Ez a kislány, mint szinte minden gyermek, elkezd megismerkedni a saját testével. Majd 3-5 éves kora körül egyszer csak rájön, hogy van a testének egy olyan része, amely különös és bizsergető érzést vált ki belőle, teljesen mást, mint a test többi része. A pszichológus szemével nézve ez a normális biológiai érés része, amely a gyerek számára játék és egyben óriási felfedezés.

Egy gyermeknek ugyanis semmi sem szexuális vonatkozású. A felnőtt, többnyire a szülő és az óvónő az, aki ilyenkor belemagyaráz dolgokat, sajnos leginkább negatív dolgokat – teszi hozzá. Megszégyeníti, leszidja a többiek előtt a testével ismerkedő négyévest, aki ettől frusztrált lesz. Az ebben a néhány éves korában történő események pedig egész felnőtt kori szexuális életére hatással lesznek.

Tovább erősítheti ebben a kislányban a szexuális szorongást az is, hogy a kamaszkorba érve kezdetét veszi a rendszeres, görcsökkel, fájdalmakkal járó menstruáció. Még az elnevezés is azt sugallja, milyen szörnyű dolog is ez: havibaj, ami ráadásul „hisztissé” és „elviselhetetlenné” is tesz. Majd jön a szüzesség elvesztése, amihez szintén a fájdalom szó társul. S ha még ez sem lenne elég, akkor ott vannak a felnőttfilmek.

A kíváncsiság előbb vagy utóbb szinte minden fiatalt egy pornófilm megnézésére sarkall. Ott mit lát ugyanez a lány? Azt, hogy a filmben a nő megvadult vadmacskaként viselkedik, sorozatos orgazmust él át, mindent megtesz a férfi kedviért. Élvezi az erőszakot, s rendszerint azt is, ha megalázzák és fájdalmat okoznak neki. Mindebből azt szűri le, hogy ez a norma, ha ő nem így viselkedik, akkor elhagyják. Ráadásul a teste sem így reagál, ezért úgy érzi, vele van a baj. Ez szorongást és szégyenérzést okoz benne, s ezért inkább megjátssza, hogy élvezi a szexet és orgazmust imitál. Kijelenthetjük – hangsúlyozza Hevesi, hogy a nők szexuális önbizalma ellen biológiai tényezők is hatnak, de ezt a mai társadalmi kultúra jelentős mértékben tovább rontja.

A férfi önbizalom hiánya

Nem csak a nők kiváltsága az alacsony önértékelés. Felmérések szerint világszerte a férfiak kevesebb, mint egy százaléka rendelkezik 19 centiméternél nagyobb fallosszal – ehhez képest úgy beszélünk, mintha ez lenne az átlag. Ez természetesen a férfiakat is szorongással tölti el: a férfiak átlag 45 százaléka vágyik nagyobb falloszra, s csak 0,2 százalék kisebbre, miközben a nők 85 százaléka tökéletesen elégedett párja méreteivel. Nem a méret számít – de ezek szerint hiába is mondjuk…

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!