Gyermekkorból eredő szexuális problémák – Dr. Hevesi Krisztinát kérdeztük

Gyermekkorból eredő szexuális problémák – Dr. Hevesi Krisztinát kérdeztük

Címlap / Életmód / Egészség / Gyermekkorból eredő szexuális problémák – Dr. Hevesi Krisztinát kérdeztük

El kell hinnem magamról, hogy értékes vagyok, a testem is értékes, szerethető vagyok és megérdemlem a testi örömöket.

Szakértő:

Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus

Kis mell, nagy gond?

Dr. Hevesi Krisztina szerint egy erősen testközpontú társadalomban élünk. Cicirajongóként jövünk a világra és a férfiak meg is maradnak ebben a boldog állapotban. Ami a melleket illeti – teszi hozzá – nagyon sokáig foglalkoztatott, hogy miért alakult ki a domború női mell, mikor annak biológiai szempontból semmi jelentősége. Sehol az állatvilágban nem látunk arra példát, hogy egy emlősállat nőstény egyede nagyobb mellekkel rendelkezzen. Az utódok felnevelése hatalmas, gömbölyű mellek nélkül is ugyanúgy kivitelezhető, mint lapos felsőtesttel.

A jelenség mélyebb okaira az orángutánok szaporodási szokásai révén következtethetünk: a nőstény keresi az intimitást jelentő szemkontaktust, hátra-hátra pillog. A hím egyed a párzás során a nőstény domború tomporát látja maga előtt, és ez a forma izgalmi állapotot idéz elő. Így volt ez év milliókkal ezelőtt és így van ez ma is. Mostanra azonban a mell domborulatai is erotikus töltettel bírnak: körbevágott fényképen nézve a farmerből kikandikáló popsi-, illetve melldekoltázst a férfiak nem igazán tudják megkülönböztetni.

Ritkább és rövidebb testi örömök

Az ELTE egyik szexuális egészség kutatásában a párkapcsolati trendeket vizsgálták az aktuális és a tíz évvel korábbi adatok összehasonlításával. Amellett, hogy számos pozitív hatás is megjelent (például a bővülő ismeretek, nagyobb tolerancia, közös felelősségvállalás a fogamzásgátlásban), a felmérés arra is rávilágított, hogy a mai fiatal felnőttek sokkal kisebb arányban élnek párkapcsolatban, mint tíz évvel ezelőtt. Ráadásul az alkalmi viszonyaik, egyéjszakás kalandjaik is ritkábbak.

Rövidült továbbá a testi örömökkel töltött idő hossza és az előjáték is. A legmegdöbbentőbb eredményt azonban az a kérdőíves felmérés hozta, ahol a név nélkül válaszoló diáklányok közel 40 százaléka vallotta azt, hogy számára gyakran fájdalommal jár az együttlét. Ennek legfőbb oka a pszichológus szerint az, hogy a fiúk a felnőttfilmekből tanulják a technikákat, keveset foglalkoznak a nők esetében fontos előjátékkal, s a lányok így nem jutnak el a megfelelő izgalmi állapotba a közösülést megelőzően.

A közösségi oldalak romboló ereje

A szakértő szerint az internet és a közösségi oldalak észrevétlenül a párkapcsolatainkba, párválasztásunkba is beleavatkoznak. Fals és illuzórikus képet festenek rólunk és a barátainkról is. Egy olyan világot, ahol a vonzónak kikiáltott testet és arcot leginkább a fényképszerkesztő programok hozzák létre. Ehhez képest a hús-vér ember, a partner fénytelennek, színtelennek, tökéletlennek tűnik. Elhisszük emellett azt is, hogy bárkit is érdekel a reggelink…

Mint mondja,  tegyük fel, hogy egy marslakó ma lejön a földre és megnézi, hogyan élnek az emberek itt, Magyarországon. Azért marslakó, mert fontos, hogy semmilyen előzetes tudással, előítélettel ne rendelkezzen rólunk. Azt fogja látni a Facebook profilok alapján, hogy itt mindenki csak eszik-iszik, boldog, folyamatosan bulizik, és csodálatos életet él. Ehhez képest pont az ellenkezőjét látjuk magunk körül az utcán, ha emberekkel találkozunk.

Amikor egy fiatal elhiszi, amit a közösségi oldalon lát, akkor a saját életkörülményeit jóval szürkébbnek fogja megítélni. Ez szorongást kelt benne, ami önbizalomhiányt okoz, és természetesen kihat a párkapcsolataira is. Szomorú tény, hogy a közösségi média hatása az is, hogy nem tudjuk megbecsülni, valódi értékén kezelni azt, amink van – teszi hozzá a szakpszichológus. Nem megéljük az életünket, sokkal inkább úgy élünk, azt keressük, mi az, ami posztolható lenne ebbe a hamis valóságba.

Az egyetemisták válaszait indokolja az is, hogy a közösségi oldalakat böngészve a fiatalok úgy ítélhetik meg, hogy a párválasztási lehetőségeik végtelenek. Ezért sokkal kevésbé is motiváltak elköteleződni egyetlen egy valaki mellett. Az elköteleződés egy olyan döntés, amivel kizárjuk a többi lehetőséget. Ez manapság sokak számára ezért nem tűnik vonzó alternatívának.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást