A vas egy olyan esszenciális tápanyag, amely számos testi funkcióban fontos szerepet játszik. Ha nem viszel be belőle kellő mennyiséget a szervezetedbe, hiánya alacsony energiaszintet, légszomjat, fejfájást, ingerlékenységet, szédülést vagy vérszegénységet is okozhat.
Éppen ezért fontos, hogy az étrendedben rendszeresen jelen legyenek a vastartalmú élelmiszerek, és lehetőleg ne csak húsos opciókban. A vas ugyanis kétféle formában, hem és nem hem vasként található meg az élelmiszerekben, és míg az első csak húsos termékekben, addig a második csak növényi alapú ételekben található meg.
Az ajánlott napi vasbevitel egy átlagos felnőtt esetében 18 mg, az egyéni igények azonban az adott személy nemétől és életszakaszától is függenek, ezért az a biztos, ha utánajársz a saját igényeidnek. Ha ez megtörtént, akkor már csak az a dolgod, hogy a húsos források mellett húsmentes élelmiszerekkel is növeld a vasbeviteledet.
1/10 1. Tofu, tempeh, nattó és szójabab
A szójabab és a belőle származó élelmiszerek tele vannak vassal. Egy csészényi hagyományos szójabab nagyjából 8,8 mg vasat tartalmaz, míg a belőle készült nattó, ami egy fermentált termék, megközelítőleg 15 mg-ot. Jó arányokkal büszkélkedhet a tofu és a szójabab is, ami pedig szintén pozitívum, hogy mindegyik jó kalcium-, foszfor- és magnéziumforrás is egyben.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!