Életmód / Hírek / Lélek / Pénz és hivatás

A vasárnap már tényleg egy fél hétfő – délután 4-től elindul a stressz

A vasárnap már tényleg egy fél hétfő – délután 4-től elindul a stressz

Teljesen mindegy, mennyire szereted a munkádat, a hétfőtől péntekig tartó mókuskerék mindenképpen fárasztó. A legcélszerűbb azért hétvégére hagyni a programokat, és ilyenkor tud az ember pihenni is. De mi történik akkor, ha eljön a vasárnap, és tudod, hogy másnap ismét munka, koránkelés, fáradtság, netán egy olyan munka, amit nem is igazán szeretsz?

A vasárnapi stressz jelensége

Egy friss kutatás szerint tényleg van olyan, hogy vasárfő, vagy hétárnap (smonday), vagy mindegy, hogy hívja az ember.

A kifejezés azt takarja, hogy a vasárnap délutánba már bekúszik a hétfői stressz, és az ember hiába pihenne, és hiába lenne is rá ideje, már nem tudja annyira élvezni a szabadidejét. 

Egy friss amerikai kutatás szerint, ami 2000 ember válaszait vette figyelembe a témában, az amerikaiak átlagosan vasárnap délután 3:58-kor kezdenek el parázni azon, hogy jön a hétfő, és sok dolguk lesz másnap. Nem tudni, hogy jött ki ez a szám pont ennyire, de az biztos, hogy reális. A délután 4 óra már közelít az estéhez, így már csak nagyon kevés ideje van az embernek rendesen pihenni a munkadömping előtt.

Pihenés helyett munka

Összességében a válaszadók 88 százaléka mondta azt, hogy szorong vasárnap délutánonként és esténként a hétfő reggeli munka miatt. A kutatás arra is rávilágított, hogy az emberek nagy része egyszerűen képtelen elengedni a munka miatti stresszt és magát a munkát a hétvégéken. Az csak hab a tortán, hogy pénteken is nehezen megy az átállás. A válaszadóknak átlagosan 2 órára volt szükségük a hét utolsó munkanapján ahhoz, hogy levetkőzzék a munkahelyi problémákat, és átváltsanak otthoni üzemmódra.

Az is bizonyítja, hogy az emberek mennyire nem tudják elengedni a munkájukat, hogy a legtöbben átlagosan 3 órát foglalkoznak a hétvégén a munkahelyi teendőkkel úgy, hogy ezért semmilyen plusz juttatást nem kapnak.

A leggyakoribb munkák, amiket ilyenkor elvégeznek a válaszadók, az az e-mailek figyelése, prezentációk átnézése, valamint a telefonálás. Egyik sem túlságosan megerőltető, viszont mindegyik időt vesz el a pihenésből, és visszahúzza az embert a munkahelyi stresszbe. A konkrét munkán kívül a megkérdezettek átlagosan hatszor gondolnak a munkára hétvégenként.

A pihenésből az is időt vesz el, hogy hétvégén is vannak az embernek feladatai, amiket el kell végeznie. Ilyen a bevásárlás, a büdzsé felosztása vagy például a házimunka elvégzése. Ez átlagosan három és fél órájukba kerül a megkérdezetteknek. Nem nehéz kiszámolni, hogy így már nagyjából 9 órát tölt el az ember nem pihenéssel és szórakozással kapcsolatos teendőkkel a hétvégén. Így összeadva az időtartam viszont már elég jelentős lehet.

A válaszadók 72 százaléka nyilatkozta azt, hogy soha nem érzi úgy, hogy elég ideje van a hétvégén mindenre, amit meg szeretett volna csinálni. Ugyanígy az is kiderült, hogy nagyjából négy órát szánnak az énidőre az egész hétvégéből. Ezt pedig általában arra használják, hogy megküzdjenek a vasárnap délutáni szorongással.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást