Életmód / Egészség

5+1 nem várt mód, ahogyan a párkapcsolatod befolyásolja az egészségedet

Párkapcsolatban élni csodálatos dolog: egy személyben van partnered, aki érzelmileg támogat, egy barátod, akit bármikor hívhatsz, és egy lelkitársad, akivel semmihez sem fogható intimitás van közöttetek. A párkapcsolatod viszont a sok pozitívum mellett negatívan is hat rád, sokszor észrevétlenül. Most megtudhatod, milyen módokon befolyásolja a partnered az egészségedet!

Az álmatlanság még rosszabb lesz

Ha egyedülállóként is gyakran küzdöttél alvászavarral, akkor kapcsolatban élőként ez még erősebbé válhat.

Egy ausztrál egyetemen végeztek felmérést kutatók, és arra bukkantak, hogy az álmatlansággal küzdő emberek még több problémáról számolnak be, amikor együtt élnek a párjukkal.

Azáltal ugyanis, hogy a párodhoz kell igazodnod, megváltoznak a lefekvési szokásaid.

Csak fekszel az ágyban, és tudod, hogy aludnod kéne, ezért nem sikerül álomba merülnöd.

Arról nem is beszélve, hogy a horkolás, mocorgás miatt nehezebben alszol el, és az éjszaka folyamán többször is felébredhetsz.

A plusz kilók jelentése

Megfigyelted már, hogy amikor valaki boldog kapcsolatban él, nagyobb eséllyel szed fel plusz kilókat?

Ennek valóban tudományos oka van!

Azok az emberek, akik boldogok együtt, sokkal gyorsabban híznak meg, szemben azokkal, akik már egy ideje titkon beleuntak a kapcsolatukba.

Erről az tehet, hogy a szerelmespárok nem akarják elhagyni egymást, nem is gondolkodnak ezen, míg aki nem érzi magát boldognak, abban felmerülhet időről időre, hogy milyen lenne szakítani.

És biztos, ami biztos, ez a személy emiatt figyel az alakjára is, hogy ha ténylegesen egyedülállóvá válna, könnyebb legyen az ismerkedés.

Könnyebb a leszokás

Sajnos a káros szenvedélyektől nehéz megszabadulni; aki járt már ebben a cipőben, biztosan megtapasztalta ezt.

De a jó hír, hogy egy párkapcsolat sokat segíthet ebben!

A JAMA Internal Medicine elnevezésű orvosi szaklap kutatása szerint az emberek nagyobb eséllyel állnak le például a dohányzással, ha a párjuk bátorítja őket, vagy ha egyszerre kezdik el a leszokást (amennyiben a másik fél is dohányzik).

Olyannyira, hogy az emberek 17%-a képes volt leszokni egy olyan partner mellett, aki nem cigizett, és az átlagnak közel a fele(!) járt sikerrel, ha a partnerével együtt kezdett bele a leszokásba!

Az illat ereje

Még a stressz-szinted is lecsökkenhet egy kapcsolatban, főleg az idő előrehaladtával.

Olvastad már?  Nem minden kardió ugyanolyan – ezt válaszd, ha tényleg fogyni akarsz

Egy szociálpszichológiával foglalkozó magazin vizsgálta meg a jelenséget, és arra jutottak, hogy aki boldog kapcsolatban él, és megérzi valahol a párja illatát (akár a ruháján), sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, és a kortizolszintje is lecsökken.

Ez sokat segít abban, hogy nyugodt és relaxált legyél.

Azonban ez leginkább a nőknél tapasztalható; a férfiakra kisebb hatással van az illat.

A válás romboló hatása

Alapjáraton megerősödik az immunrendszered egy kapcsolatban, ugyanis a csókok, érintések során rengeteg baktériumot cseréltek a pároddal.

Bár ez elsőre nem hangzik túl jól, valójában jó hatással van mindkettőtökre.

Azonban egy válás teljesen tönkreteszi az immunrendszeredet: egy orvosi kutatásból derült ki, hogy amikor valakinek véget ér a kapcsolata, a lelki problémák miatt nagyobb eséllyel lesz beteg, és nehezebben is gyógyul meg egy kisebb megfázásból is.

 

Hosszabb élettartam

Sőt, az is kiderült, hogy a házasságban élő emberek összességében tovább élnek.

Az Annals of Behavior Medicine orvosi lapban jelent meg egy cikk egy kutatásról, amelynek során azt nézték meg, hogy azok, akik az 1940-es években születtek, mennyi ideig éltek.

És ekkor érdekes dologra bukkantak!

5000 embert vizsgáltak meg, és kiderült, hogy akik házasok voltak, közel kétszer annyi ideig éltek, mint azok, akik életük jelentős részében szinglik voltak, és sosem köteleződtek el valaki mellett!

Ezért is megéri boldog kapcsolatban élni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást