3 varázslatos ízű likőr, amit Te is elkészíthetsz

3 varázslatos ízű likőr, amit Te is elkészíthetsz

Címlap / Életmód / Receptek / 3 varázslatos ízű likőr, amit Te is elkészíthetsz

Közelegnek a hideg hónapok, amikor sötétedés után, a hideg időben szívesen átadjuk magunkat a meleg lakásban az édes ízek és az aromák bűvöletének. A likőrök segítenek az ellazulásban, átmelegítik a torkunkat, élményeket juttatnak eszünkbe, hangulatokat, vágyakat ébresztenek.

A likőrök különleges világot képviselnek, ezért ajándékul is szolgálhatnak. Elkészítésük egyszerű (fontos, hogy a recept szerint mennyi időt kell várni a felbontásig), és díszes üvegbe téve igazán egyedi és emlékezetes csemegét kap a kezébe az, akinek adjuk.    Süteménybe is tehetünk likőrt. Például mascarponéval összedolgozva, az elkészült krém ízének és küllemének megfelelő tésztára kenve kitűnő édesség lehet belőle. A tiramisu, a pohárkrémek, a kávék ízét is megbolondítja, de az ésszerűség keretein belül egyéb desszertekhez is adható.    Kávélikőr   A kávélikőrt kevés hozzávalóból elkészítheted, és a szükséges konyhai eszközök is könnyen beszerezhetőek. Kell hozzá kávéfőző, egy légmentesen záródó, tetszetős üvegpalack, főzőedény és szűrő.    Összetevői:  5 dl 90°-os alkohol 4 dkg cukor 5 dl presszó kávé 2 dl víz 1 szelet citromhéj
Az alapanyagok mellett használhatsz egyéb hozzávalókat is, amelyek megfelelnek az ízlésednek, és illenek a likőröd ízvilágához. Kiegészítheted fahéjjal, vaníliával, étcsokoládéval, ánizzsal, esetleg chilivel.    A kávélikőr elkészítési módja:   Tedd a főzőedényt a tűzhelyre, öntsd bele a vizet, a cukrot és a lereszelt citromhéjat. Ezeket addig főzd, amíg a víz forrni kezd. Közben készítsd el a kávét, majd keverd össze alaposan az egészet. A főzetedet öntsd bele a légmentesen záródó üvegpalackba, hagyd kihűlni, majd add hozzá az alkoholt is, és keverd össze vele. Hűvös helyen hagyd pihenni körülbelül 4 hétig, majd szűrd át egy nedves szűrőpapíron, hogy az apró kávé- és fűszerdarabkák ne kerüljenek az italba. Behűtve vagy szobahőmérsékleten egyaránt nagyon ízletes.  Mandarinlikőr   A mandarinlikőr előállítása is nagyon egyszerű, csak főzőedény, szűrő és egy légmentesen zárható üvegpalack szükséges hozzá.   Összetevői: 1,2 dl tiszta alkohol 1 szelet citromhéj 5 mandarin 5 dl víz 0,5 kg cukor   A mandarinlikőr elkészítése:   Moss meg alaposan és törölj szárazra 5 mandarint. Vágd félbe, majd facsard ki őket, és tedd hűvös helyre a levüket. Távolítsd el óvatosan a mandarinhéjak belső fehér részét, mert az keserű, és a sárga héjat vágd csíkokra, végül add hozzá a kifacsart levet és az alkoholt, majd tedd éjszakára hűvös helyre. Másnap fél liter vizet és fél kilogramm cukrot keverj össze, és főzd 5 percig közepes lángon. Ezután öntsd hozzá az előző nap eltett mandarinos levet, és a kész folyadékot szűrd le, és tedd légmentesen záródó üvegpalackba. Kész a likőröd! De még legalább egy hónapig hagyd érni, mielőtt kóstolgatni kezded.  Nutella likőr 

Összetevői:

30 dkg nutella 3 dl tej 2 dl habtejszín 6 dkg cukor 1 dl alkohol
A nutella likőr elkészítése:

A nutellát, a tejet, a tejszínt és a cukrot tedd egy főzőedénybe. Tedd fel a tűzhelyre az edényt, és lassú tűzön, kevergetés közben forrald fel a nutellás egyveleget, majd vedd le hamar a tűzről. Hagyd kihűlni, majd add hozzá az alkoholt. Éjszakára tedd hűtőszekrénybe, és másnap már fogyaszthatod!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást