Stílus / Haj

Így vágd le otthon a frufrudat, hogy ne legyen katasztrófa a végeredmény

Tudjuk, hogy a karantén ki-tudja-hányadik-napján nagy a kísértés, hogy elüsd valamivel az időt, és új hajat vágj magadnak, de erről mindenképpen lebeszélnénk, hacsak nem vagy fodrász. Viszont, ha eleve van frufrud, mostanra elérhette azt a hosszt, amikor már lassan maszk helyett is hordhatnád (csak viccelünk, nyilván ne tedd!), vagyis nem lehet tovább halogatni a vágást. Ha a fodrászod által kialakított fazont szeretnéd megigazítani, azt egy kis rákészüléssel otthon is megteheted, és még attól sem kell tartanod, hogy a következő hetekben csak kikapcsolt kamerával hívhatod a barátaidat. Mutatjuk, hogy csináld!

Első lépés: kelleni fog egy megfelelő olló

Nem, sajnáljuk, a konyhai olló vagy a papírvágó nem fog megfelelni a célra, egyszerűen nem elég éles. Nem, akkor sem, ha megélezed, vagy ha a tiéd tényleg szuperül vág. Hidd el, a hajad más, mint az A4-es papír. Ha van otthon hajvágó gépetek, akkor a dobozában kis szerencsével egy hajvágó ollót is találsz, ha pedig nincs ilyened, inkább rendelj egyet online, és valahogy bírd ki, amíg megérkezik, különben a végeredmény biztosan nem olyan lesz, mint amilyennek elképzelted.

Olvastad már?  5 dolog, amit a fodrászod sosem mond neked – pedig jó, ha tudod őket!

Második lépés: készítsd elő a hajadat

A legjobb, ha megmosod, beszárítod, és formázod úgy, ahogyan hordani is szoktad. A fodrászod nyilván nem így szokta vágni, de a fodrászodnak sokkal nagyobb a rutinja. A vizes haj kiegyenesedik, kinyúlik, és száradás után összeugrik. Elég komoly rutint igényel megítélni, hogy ennek mekkora lesz a mértéke, így a legjobban akkor jársz, ha a már kialakított frufrudat igazítod meg, és pontosan látod, hogy hol és mennyit szeretnél vágni. Ne szorítsd le, ne emeld fel, ne tartsd a helyén a hajadat, miközben vágsz!

VitalikRadko/depositphotos.com

Harmadik lépés: vágj bele!

Nagy lehet a kísértés, hogy egyetlen mozdulattal lenyisszantsd az egészet, de ez a legrosszabb, amit tehetsz! Szinte biztos, hogy ha vízszintesen vágod, a frufrud vonala nem lesz egyenes, a hosszbeli különbségek pedig elképesztően szembetűnőek lesznek. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb frufrufazon eleve nem egy egyenes vonalat mintáz, a két oldalt kicsit hosszabb, a homlokod közepe felé egyre rövidülő szokott lenni a vonal.

Ha az ollót függőlegesen tartod úgy, hogy a hegye a fejtetőd felé mutat, és így, fölfelé vagdosva haladsz végig a frufrudon, sokkal természetesebb vonalat alakíthatsz ki, az esetleges egyenlőtlenségek kevésbé lesznek szembetűnőek, és egyszerűbb lesz követni a fodrászod által korábban már kialakított vonalat.

Egyszerre mindig csak nagyon kicsit végj le a hajadból, ne feledd, hogy többet mindig levehetsz, de amit egyszer levágtál, azt már nem tudod visszatenni a fejedre!

Ügyelj arra, hogy apró „lépésekben” haladj végig a frufrudon, ne akarj egyszerre túl sok hajat levágni, mert egyrészt nem tudod majd követni a vonalat, másrészt nem is fog ennyit elbírni az ollód, és a végeredmény egyenletlen, töredezett lehet. Ne feledd, a kulcs a türelem! A fodrász által már kialakított frufrut otthon megigazítani nem lehetetlen küldetés, de csak akkor, ha szánsz rá időt és kellő figyelmet!