Az amaránt az inkák és aztékok étrendjében alapélelmiszernek számított, ma újra reneszánszát éli.
Az amaránt kitűnő vas-, kalcium-, magnézium- és egyéb mikroelem-forrás. Nemcsak a vegetáriánusok, hanem a vashiányosok is számára ajánlott. Kiválóan hat az elme frissességére és a szívizomra is. Ha változatosan szeretnénk táplálkozni, építsük be étrendünkbe az amarántot!
Hozzávalók:
20 dkg sovány túró 3 evőkanál 12 %-os tejföl 1 mokkáskanál őrölt kömény 1 mokkáskanál csemege fűszerpaprika csipet só 1 nagy újhagyma szárával együtt 1 bögre (2 dl) pattogtatott amaránt 2 dl víz
Elkészítés:
Az amarántot 2 dl vízben kása állagúra főzzük (forrástól számítva kb. 7 perc), majd kihűtjük.
A túrót összekeverjük a tejföllel, sózzuk, őrölt köménnyel és fűszerpaprikával ízesítjük.
A megtisztított újhagymát apróra vágjuk, majd a túrós krémbe keverjük a közben kihűlt amaránttal együtt.
Újhagyma szárával díszíthetjük vitamindús amarántos túrókrémünket.