Mennyei ez a Túró Rudi őzgerincben. Kalóriaszegényebb változat, úgyhogy a vonalaikra nagyon vigyázók is megengedhetnek egy szeletkét maguknak. Íze gyermekkorunk kedvelt csemegéjét, az igazi túró rudit idézi.
A túró kedvelt alapanyaga a magyar konyhának. Süteményekhez, desszertekhez is gyakran használjuk. Tudtad-e, hogy a magyar túrót rögös túrónak nevezik, és a Kárpát-medencén kívül ilyen túró sehol sem kapható?
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg liszt
1 evőkanál holland kakaópor
¼ csomag sütőpor
1 kiskanál barna cukor
1 tojássárgája
2,5 dkg vaj
tej
A töltelékhez:
- 25 dkg zsírszegény túró
- 2 egész tojás
- 1 tojásfehérje (a sárgáját a tésztába tettük)
- 2 dkg mazsola
- 2 csomag vaníliás cukor
- ½ citrom leve és reszelt héja
- 1 evőkanál búzadara
+
- liszt a tészta nyújtásához
- vaj és liszt a sütőformához
- 5 dkg étcsoki és 1 kiskanál étolaj a bevonáshoz
- 2 evőkanál diákcsemege a tetejére
Elkészítés:
A tésztához összekeverjük a lisztet a sütőporral, a barna cukorral, a kakaóporral.
Beletesszük a tojássárgáját, a vajat és annyi tejet, hogy gyúrható masszát kapjunk. Jól összedolgozzuk.
A krémhez a zsírszegény túrót kikeverjük a tojássárgákkal, a vaníliás cukrokkal, a citromlével és reszelt citromhéjjal. Belekeverjük a búzadarát, majd a mazsolát. A tojásfehérjéket kemény habbá verve óvatosan a túrós krémbe dolgozzuk.
A tésztát lisztezett deszkán akkora téglalappá nyújtjuk, hogy az őzgerincformát belülről be tudjuk teríteni, és vissza is tudjuk majd a töltelék tetején hajtani.
Az őzgerincformát vékonyan vajjal kikenjük, leheletnyi liszttel megszórjuk.
A kinyújtott tésztát a formába fektetjük.
Megtöltjük a finom citromos-vaníliás túrókrémmel.
A tésztát visszahajtjuk.
A Túró Rudi sütit előmelegített sütőben 170 fokon kb.40 percig sütjük.
Ha kihűlt, olvasztott csokival bevonjuk. A süti tetejét diákcsemegével díszítjük.
Legalább 2 órát pihentessük a Túró Rudi sütit szeletelés előtt.