Tudtad? Ezek a hajhullás leggyakoribb okai

Tudtad? Ezek a hajhullás leggyakoribb okai

Címlap / Stílus / Haj / Tudtad? Ezek a hajhullás leggyakoribb okai

Bármilyen frizuráról van szó, hajad jóval többet jelent holmi fehérje- és rosttömegnél. Az önkifejezés, a megjelenés szerves részeként komoly problémát jelent, ha ritkulni kezd. Ráadásul az esztétikai gond többnyire egészségügyi bajt jelez!

Nem férfidolog

A hajhullás koránt sem számít kizárólag pasiproblémának: a tünetről beszámolók kétötöde nő.
Vannak, akiknél a teljes fejbőrön, míg másoknál bizonyos részeken – elsősorban középen – jelentkezik. A hölgyeknél azonban viszonylag ritka az emelkedő hajvonal, tehát a tipikus „kopaszodás”.

Mennyi az annyi?

Egy átlagos fejbőrön 100 000 szál haj található. Minden egyes hajhagymából egy szál nő, mely körülbelül 1,3 centivel növekszik havonta.
A szálak 2-6 éves fejlődés után kihullanak, majd új lép a helyükre – ez a tincsek természetes életciklusa. Többnyire a szálak 85%-a van éppen növésben, a többi pedig nyugvó szakaszban.

A hullás normális?

Igen, naponta körülbelül 50-100 szál mennyiségben – biztosan találkoztál már velük a kefén vagy a ruháidon.
Az abnormális hajhullás többféle lehet: jelentkezhet csomókban a samponozáskor észrevehető módon, vagy lassú ritkulással az évek során. amennyiben aggasztónak találod a tapasztalt változást, fordulj bizalommal háziorvosodhoz!

Változatos okok

A női hajhullásért megközelítőleg 30 féle egészségügyi probléma és néhány életmódbeli tényező tehető felelőssé. Sok esetben nem sikerül egy bizonyos kiváltót megállapítani.
Az orvosok általában pajzsmirigy- és hormon-vizsgálatot javasolnak legelőször. Az ok feltérképezése és célzott kezelése után a haj többnyire visszanő.

Pajzsmirigy-gondok

A nyak elülső részében található, pillangó alakú mirigy létfontosságú hormonok termeléséért felel, és rengeteg folyamatra hatással van a szervezetben.

Túl- és alulműködés esetén is változhat a haj növekedési ciklusa.
A hajhullás azonban többnyire nem egyedül jelzi a pajzsmirigy-problémát: hirtelen fogyás vagy hízás, fokozott hőérzékenység és szívritmus-zavar is járhat vele.

PCOS

A policisztás petefészek-szindróma krónikus hormonális egyensúlyproblémát jelent. A szervezet több férfihormont termel a szükségesnél.
Jeleként gyakran szőrösödés tapasztalható az arcon és egyéb testrészeken, miközben a hajszálak vékonyodnak. Akné, hízás és menstruációs gond is lehet tünet, de olykor a hajhullás már önmagában is felhívja rá a figyelmet.

Alopecia areata

A latin kifejezés helyi kopaszodást jelent. A szervezet saját immunrendszere „tévedésből” megtámadja a hajhagymákat. A jelenség többnyire átmeneti, az okozott kár pedig szerencsére nem maradandó.
A foltok 6-12 hónapon belül eltűnnek. Ritka esetben előfordul, hogy a páciens testének valamennyi haj- és szőrszálát elveszíti.

Szülés „mellékhatása”

Sok nő tapasztal hajhullást a várandósság után és a szülést követő napokban. Ilyenkor ugyanis magas azon hormonok szintje, melyek megvédenék a nyugvó fázisban lévő szálakat. Rengetegen számolnak be arról, hogy a babával egy időben egész tincsek is távoznak, de ez teljesen normális: a szervezet két éven belül teljesen regenerálódik.
Amikor a hajhullásod okait keresed, mindig gondold végig a folyadékfogyasztásod és az étrended! Ha ugyanis nem viszel elegendő vitamint, ásványi anyagot, fehérjét valamint folyadékot a testedbe, egyszerűen nem táplálod megfelelően a fürtöket. A túl sok stressz pedig szintén kiváltó tényező lehet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást