Így tudsz könnyedén jótékonykodni: 6 hétköznapi helyzet, amikben segíteni tudsz a rászorulóknak

Így tudsz könnyedén jótékonykodni: 6 hétköznapi helyzet, amikben segíteni tudsz a rászorulóknak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Így tudsz könnyedén jótékonykodni: 6 hétköznapi helyzet, amikben segíteni tudsz a rászorulóknak

Nem kérdés, hogy éppen a Facebook, az Instagram, a különböző applikációk és úgy egyáltalán a gyors hírek és friss történetek korát éljük – ma már bármiről megtudhatsz bármit, ha elég ügyesen kezeled az ahhoz megfelelő eszközöket. Egy kis erőfeszítésünkbe sem kerül pár perc alatt bármit megvenni vagy kikeresni a neten – itt az ideje ebből a tudásból és ezekből a lehetőségekből egy kicsit jótékonyságra is fordítani! Ha nem tudod, hogyan is segíthetnél másokon egy nagy halom pénz és egy csomó idő befektetése nélkül, mutatunk hat olyan jótékonykodási formát, amit simán beiktathatsz a mindennapjaidba – okosteló bekapcs, Facebook és Insta megnyit, jótettekre fel!

Amikor megunod a ruháid

Szinte minden évszakban selejtezel a halomnyi kupac színes darab között és rájössz, hogy egy csomó felesleges cucc lapul a gardróbod alján?

Akkor legközelebb ne ajándékozd el az unokahúgodnak azt a kicsit kinyúlt kardigánt, hiszen valószínűleg ő is csak ráun majd egy idő után – inkább adományozd el!

Nemcsak használtruha-pontokon tudod ezt megtenni, a Facebookon ugyanis van egy csomó ‘minden ingyen’-csoport, amiben felajánlhatsz bármit, így még azt is kiválaszthatod, kinek adod oda végül a kinőtt ruhákat, megunt bútorokat, használt mosógépet.

Gardrób kiürül, szív felderül!

Adj vért!

Elég kézenfekvő adakozási forma, mégsem használják ki elegen – sőt, megdöbbentően kevesen! Akár évente 4-szer is adhatsz vért anélkül, hogy bármilyen következménye lehetne rád nézve.

Minden véradással kapcsolatos infót elolvashatsz az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján!

A véradás tényleg egy életmentő tevékenység, és ami neked csak egy kis szúrás, másnak a végleges gyógyulást is jelentheti – rendszeresen adj vért és érezd magad sokkal jobban a bőrödben!

Vezetsz? Ajándékozz fuvart!

Ha van saját kocsid és így is jó pár kilométert vezetsz nap mint nap, elég egyszerű a rád szabott jótékonysági forma: rengeteg menhelynek, ételszállítónak és alapítványnak van szüksége egy tucatnyi fuvarra nap mint nap.

Nézz utána a neten, hogy a te útvonaladon tudsz-e segíteni!

Ha már úgyis beülsz az autóba, nem lenne szuper egy súlyos műtétre váró kisállaton vagy egy rászoruló családon is segíteni, amíg beérsz a melóba?

Arról nem is beszélve, hogy a dugó is elviselhetőbb, ha van társaságod.

Szülinapi torta helyett segítség

Közeleg a szülinapod vagy még nem találtad ki, mit kérsz majd karácsonyra?

Ahelyett, hogy most is – valljuk be, néha felesleges és túl drága – tárgyakat adnátok egymásnak a családtagokkal, kérj inkább jótékonyságot ajándék gyanánt!

Csak küldj körbe egy szépen megszerkesztett köremailt arról, hogy miért nem szeretnéd, hogy rád költsék azt az összeget, és hova utalják egy újabb designer táska vagy egy méregdrága koncertjegy helyett a pénzt.

Nemcsak te leszel sokkal boldogabb felesleges ajándékok nélkül, de el is indíthatsz egy szuper kezdeményezést a baráti és családi körödben!

Regisztrálj donornak!

Ez elsőre egy kicsit morbid és ijesztő gondolat, hiszen makkegészségesen nem túl jó gondolat a halállal foglalkozni, de mi lehetne nagyobb jótékonyság, mint felajánlani a szerveinket?

Persze ettől még nem kell éjt nappallá téve a másvilágon agyalnod, de azért jobb érzés lesz, ha tudod, felkészültél arra, hogy segíts másokon.

Elegendő, ha felhívod rá közeli, egyenes ágú családtagjaid figyelmét, hogy szeretnéd – nem szükséges jogi nyilatkozatokat aláírnod.

További információk ebben a témában itt!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást