Ez a tudományos oka annak, hogy sokszor azt hisszük, láttunk valami furcsát a tükörben

Ez a tudományos oka annak, hogy sokszor azt hisszük, láttunk valami furcsát a tükörben

Címlap / Otthon / Ez a tudományos oka annak, hogy sokszor azt hisszük, láttunk valami furcsát a tükörben

Gyerekként valószínűleg te is hallottad néhányszor Bloody Mary legendáját. A sztori szerint be kell menni a sötét fürdőszobába, majd háromszor (egyes variációk szerint tizenháromszor) el kell mondani a nevét, és ezek után megjelenik mögötted a tükörben – de megfordulni szigorúan tilos! Számtalan pizsamapartin próbálták ki a fiatalok, és persze semmi sem történt, de a hangulat fokozása miatt többen is állították, hogy láttak egy-egy árnyat. Néha még felnőttként is trükközik velünk az elménk, és egy pillanatra azt gondoljuk, észrevettünk valamit a tükör sarkában. Pedig a tudomány szerint ennél sokkal egyszerűbb magyarázat van a jelenségre.

Az a bizonyos effektus

Minél hosszabb ideig nézel a tükörbe, annál nagyobb az esélye annak, hogy észreveszel benne olyan dolgokat, amik amúgy nincsenek ott.  Ez egy létező jelenségnek, a Troxler-hatásnak köszönhető.

Amikor ugyanazt a tárgyat nézed hosszú időn keresztül (akár tükörben, akár csak előtted az asztalon), és nem veszed le róla a szemed, az agyad hozzászokik a változatlan környezethez. Ennek eredményeként a benned lévő neuronok kizárják az információkat, hiszen nem szükséges készenlétben állniuk, így a kép homályossá, halványabbá válik, amíg nem pislogsz, vagy nem nézel körül. Ezért aztán nem ritka, hogy ha hosszú időn át nézed az arcodat mozdulatlanul a tükörben, már-már eldeformáltnak, szörnyszerűnek látod egy-két pillanatra, míg el nem mozdítod a szemed fókuszát.

Ez a tudományos oka annak, hogy sokszor azt hisszük, láttunk valami furcsát a tükörben

Egy izgalmas kutatás eredményei

Egy olasz pszichológus, Giovanni Caputo is foglalkozott a különös jelenséggel. Még 2010-ben végzett el egy kísérletet, ahol embereket kért meg arra, hogy 10 percen át meredten nézzék a tükörképüket, lehetőleg mozdulatlanul. Fontos volt, hogy a szemük fókuszát ne nagyon variálják. Ezek után megkérdezte őket, mit láttak a tizedik perc végén, és igazán meglepő válaszokat kapott.

Az emberek többsége, azaz 66%-uk úgy látta, mintha az arca rendkívüli módon eldeformálódott volna, de sokan észlelték úgy, mintha természetfeletti lényt látnának viszont maguk helyett. Mások egy szülőjük arcát vélték felfedezni a tükörben, míg egyesek állatokat láttak, vagy egy számukra ismeretlen embert.

Az emberekben egyébként is megvan az a különleges képesség, hogy szinte bármiben fel tudnak fedezni arcokat. Egy felhőben, akár egy falevélben, így nem csoda, hogy a fények és némi vizuális trükközés során más arcot látunk a tükörben. Úgyhogy mostantól ne gondolj arra, hogy természetfeletti erők állnak a háttérben, ha a tükörben valami furcsát látsz. Szinte biztos, hogy az agyad játszik veled, és ha megmozdítod a tekinteted, már el is tűnik az ismeretlen jelenség!

Valószínűleg az ismeretlentől való félelem az oka annak, hogy az évszázadok során oly’ sok legenda fűződött a tükrökhöz. Azt biztosan hallottad, hogy ha összetöröd, hét éven át balszerencsés leszel, de egyes folklór történetek szerint a tükör a lelket is szimbolizálja. Ezért, amikor sérülés éri, azzal saját magadnak is ártasz. Megint más legendák úgy vélik, kísértetek élnek benne, és arra várnak, hogy kitörhessenek, azonban valószínűleg minden ehhez hasonló történet a vizuális trükközés és az agyunk aktivitásának eredménye.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást