A tudomány szerint az utazás jót tesz a mentális egészségednek

A tudomány szerint az utazás jót tesz a mentális egészségednek

Címlap / Életmód / Egészség / A tudomány szerint az utazás jót tesz a mentális egészségednek

Ha kell még néhány ok arra, hogy miért is pakold össze a bőröndödet, és utazz el azonnal idegen tájakra, akkor olvasd végig ezt a cikket – több kutatás is bizonyította ugyanis, hogy az utazás nagyon jót tesz a mentális egészségednek, és kifejezetten segít abban, hogy kevésbé stresszes, empatikusabb életet élj.

Nem véletlenül akkora divat mostanában annyit utazni, amennyit a pénztárcád (és a főnököd) enged – egyre többen jönnek rá arra, hogy kiszakadni a saját, megszokott környezetünkből és világot látni csak gazdagabbá teszi az embert. Közhely, de így van: az utazás az egyetlen olyan dolog, amit megveszünk, de gazdagabbá tesz minket.

Több kutatás bizonyította már, hogy a mentális egészségednek is nagyon jót tesz, ha minél többet vagy úton – stresszmentesebb, empatikusabb, nyugodtabb élet vár rád, ha néha kiszakadsz a saját kis világodból, és felfedezed, mennyire máshogyan élnek az emberek a világ különböző tájain.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatása arra az eredményre jutott, hogy napjaink egyik népbetegségére, a stresszre is megoldás lehet, ha a nyakadba veszed a világot: pszichológusok szerint ugyanis az, ha kiszakadsz a stresszes mindennapokból, és kívül helyezed magad a problémákon, gyakorlatilag újraindítja az agyadat, és később könnyebben tudsz majd megküzdeni az akadályokkal, ha visszaérkezel a saját életedbe. Ez nem azt jelenti, hogy elmenekülsz a baj elől, sokkal inkább azt, hogy tudatosan kívülre helyezed magad, és pár napra kikapcsolod a stresszfaktorokat, hogy a szervezeted is pihenhessen.

A tudomány szerint az utazás jót tesz a mentális egészségednekKép forrása: pexels.com

A Momondo, az egyik legnépszerűbb repülőút- és szálláskereső weboldal tanulmányából az derül ki, hogy nemcsak a stresszt spórolhatod meg az életedből, ha sokat utazol, de sokkal empatikusabb is leszel, ha különböző kultúrákat látogatsz meg. A kutatásban megkérdezett emberek 76 százaléka nemtől, rassztól, hovatartozástól, életkortól függetlenül azt nyilatkozta, hogy az utazás kinyitotta a szemét a világra, és sokkal elfogadóbb lett más kultúrákkal szemben – erre pedig mostanában igencsak nagy szüksége van a világnak.

De nemcsak átvitt értelemben, szó szerint is megváltoztatja az agyat az utazás: a The Atlantic szerint a saját életedből való kiszakadás és az idegen kultúrák megmásítják, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az agyadban az idegi útvonalak, így gyakorlatilag megváltoztatják a gondolkodásmódodat is.

Ez pedig közvetve a kreativitásodra is hat, hiszen korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen megváltozott útvonalak új ötletekhez, új inspirációhoz vezetnek. És mit hoz magával a kreativitás? Jobb kedvet és kevesebb depressziót, legalább is a statisztikák szerint.

Úgyhogy tényleg nincs értelme tovább húznod azt az utazást, amit már olyan régóta tervezgetsz – azok az emlékek, amelyeket itt gyűjtesz, örökre veled maradnak, és a saját személyiségedhez tesznek hozzá. Sokkal többre mész velük, mint egy új cipővel, ami – ha szerencséd van – néhány éven belül elkopik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást