Lehet, hogy te is rosszul olvasol? Ezt a hibát mindenképp kerüld el

Lehet, hogy te is rosszul olvasol? Ezt a hibát mindenképp kerüld el

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Lehet, hogy te is rosszul olvasol? Ezt a hibát mindenképp kerüld el

Honnan tudhatod, hogy jól olvasol-e?

Az olvasás fizikailag roppant egyszerűnek tűnik. Csak kinyitjuk a könyvet vagy megnyitjuk a kedvenc oldalainkat, és már bele is merülhetünk egy történetbe vagy hírbe, nemde? Ez gyakorlatilag így is van, létezik azonban egy olyan gyakori szokás, ami az olvasás számos, korábban említett pozitív hatásától megfoszthat minket. Persze nem arról van szó, hogy a jó olvasásnak sok szigorú szabálya lenne, de vannak dolgok, amikre valóban érdemes odafigyelned.

Az már eleve pozitívum, ha olvasol. Nem mindegy viszont, hogy csak az időd telik vele, vagy tényleg odafigyelsz arra, miről szól az adott könyv vagy cikk, esetleg még tanulságot is levonsz belőle. A jó olvasás ugyanis teljes, osztatlan figyelmet igényel. Ha elkalandoznak a gondolataid, és folyamatosan csak lapozgatsz, vagy állandóan ugyanazokat a sorokat olvasod, mert nem koncentrálsz arra, hol tartottál, akkor a sok előnyből egyet sem élvezhetsz.

cottonbro/pexels.com

Miért fontos, hogy tudatosan olvass?

Ha jobban belegondolsz, aligha merülhetsz el az irodalom világában, vagy tudhatsz meg sok hasznos információt úgy, ha közben más dolgokon is jár az eszed. Ez legfőképp a nyomtatott könyvek és újságok sajátossága, de semmiképpen sem hibája. Valóban 100%-os figyelmet igényelnek, de ha odakoncentrálsz, az többféleképpen is megtérülhet.

A jó olvasás tehát egyetlen tevékenység tudatos elvégzése, ami közben azon is igyekszel, hogy semmi ne vonhassa el a figyelmed.

Ha nem halkítod le a telefonodat, valaki félbeszakít a szomszéd szobából, vagy mondjuk a mozgólépcsőn haladva olvasol, akkor olyan szempontból mindenképpen rosszul csinálod, hogy nem tudsz elmerülni igazán az adott könyv vagy cikk tartalmában. Ebből kifolyólag pedig se nem nyújt igazi kikapcsolódást, se nem fogsz tudni annyi információt megjegyezni, amennyire lehetőséged van.  

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást