5 trükk, hogyan győzhetsz meg valakit az igazadról

5 trükk, hogyan győzhetsz meg valakit az igazadról

Címlap / Életmód / Egészség / 5 trükk, hogyan győzhetsz meg valakit az igazadról

A meggyőző kommunikáció az élet minden területén kiemelt fontosságot élvez. Lehetővé teszi, hogy elérjük céljainkat, megnyerjük vitáinkat, véget vessünk konfliktusainknak, és még több sikert érjünk el munkánkban. A rábeszélés képessége persze nem mindig jön magától, más készségekhez hasonlóan ez is tanulható illetve a gyakorlás útján fejleszthető. Mindegy, hogy egy baráti vitáról, vagy egy üzleti megbeszélésről van szó, a most következő trükkök segíthetnek, hogy hatékonyabban kommunikálj és a másik fél szemében is meggyőzőbbé válj!

Halld, amit mond

A jó meggyőző képesség első sorban megköveteli tőlünk, hogy odafigyeljünk beszélgetőpartnerünkre, és reagáljunk az általa elmondottakra.

Ahhoz, hogy elfogadtasd valakivel a nézőpontodat, vagy az ötleteidet, először is meg kell értened a másik elképzeléseit illetve érveit.

Mutasd meg a beszélgetés során, hogy megértetted az álláspontját azzal, hogy elismétled, amit mondott, ennek köszönhetően úgy érzi majd, hogy odafigyelsz rá, és fontos számodra a véleménye.

Ha nem hallgatod meg a másik felet, cserébe ő is semmibe veszi majd a felvetéseidet, melynek eredményeképpen elbeszéltek egymás mellett.

Tényleg higgy abban, amit mondasz

A magabiztosság komoly befolyásoló erő lehet beszélgetéseink alkalmával.

A bizonytalanságot a külső szemlélők gyengeségként értékelhetik, így a szavaidnak sem tulajdonítanak akkora jelentőséget.

Mutasd meg a másiknak, hogy pontosan tudod, mit akarsz, és te magad is hiszel abban, amit mondasz! Kerüld a halk motyogást, a szorongásról, vagy félszegségről árulkodó szavakat, kifejezéseket, helyette pedig légy céltudatos és határozott!

Az önbizalom növeléshez hatékony eszköz lehet a sport, az egyenes testtartás, illetve a megfelelő öltözék, emellett pedig érdemes a tükör előtt begyakorolnod a beszédet!

A testbeszéd ereje

Sokan nem is sejtik, milyen nagy szerepe van a nonverbális kommunikációnak a beszélgetések során. A megfelelő mozdulatok, gesztusok, illetve a helyes hangtónus arra ösztönzi majd az embereket, hogy megnyíljanak neked és nyitottabbá váljanak az érveiddel szemben.

Tanulmányok bebizonyították, hogy a testbeszéd többet árul el az emberekről, mint a szavaik, és ez alapján beszélgetőpartnereink azonnali ítéletet hoznak rólunk.

Egy határozott, de mégis visszafogott kézfogás, a szemkontaktus, a mosoly, az egyenes testtartás segíthet, hogy pozitív képet alakítsunk ki magunkról környezetünkben és meggyőzőbbnek mutatkozzunk.

Próbáld ki a „tükör módszert”, vagyis társalgás közben finoman utánozd le partnered mozdulatait! Ez segíthet, hogy szimpátiát ébressz a másikban és megteremtsd kettőtök között az összhangot.

Csak szépen, asszertivan!

Mindig tartsd szem előtt, hogy a cél: határozottan hangot adni az ötleteidnek, elképzeléseidnek, anélkül, hogy túlságosan erőszakossá, vagy követelőzővé válnál!

Kerüld tehát az agresszivitást és próbáld ki az asszertív kommunikációs technikát!

Az asszertivitás lényege, hogy magabiztosan fejezzük ki igényeinket illetve szükségleteinket, ám ezzel egy időben tiszteletben tartsuk beszélgetőpartnereink véleményét is.

A meggyőzés nem arról szól, hogy durvának, vagy udvariatlannak kellene lennünk másokkal szemben. Akkor járunk el jól, ha partnerünk saját akaratából, érveink hatására változtat elképzelésein.

Semmi DE

Míg bizonyos kifejezések elősegíthetik az egyetértést illetve a meggyőzés sikerességét, addig mások inkább ellenállást válthatnak ki.

Kerüld az olyan negatív kicsengésű szavakat, mint például a „de”, melynek gyakori használata a kompromisszumkészség teljes hiányáról árulkodik, és akadékoskodást sugall.

A társalgás során helyezd a hangsúlyt az „én” helyett, a „mi” kezdetű mondatokra, ezzel ugyanis kifejezheted szolidaritásodat a másik felé, és enyhítheted a köztetek lévő távolságot.

Ugyanezt a hatást érheted el akkor is, ha a vita alkalmával időnként a nevén szólítod beszélgetőpartneredet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást