Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kovászos kenyér, amelyet akár mi magunk is elkészíthetünk otthon. Bár a sikeres kovásznevelés elsőre nem mindig tűnik egyszerűnek, ha egyszer sütünk egy igazán finom kenyeret, akkor bizony a minimum, hogy azt szeretnénk, hogy az első szeletet is hasonlóan ízletesen ehessük meg, mint az utolsót. Ha viszont nem fogy el egyből, jó ha tudod, mit tehetsz, hogy tovább friss maradjon.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Miért romlik meg egyáltalán a kovászos kenyér?
Sarah Brekke, a Better Homes & Gardens Test Kitchen márkamenedzsere szerint amikor a kenyérre már azt mondjuk, hogy megromlott, tönkrement, akkor egy retrogradáció nevű folyamatnak lehetünk szemtanúi. Ennek során az eredetileg gömbölyű és nedvességgel teli keményítőszemcsék közvetlenül sütés után hűlni kezdenek.
Ally White, a Matriarch Bread tulajdonosa azt is hangsúlyozza, hogy a kenyérben lévő víz a cipó felszíne felé kezd mozogni, végül pedig a levegőbe párolog, aminek következtében a kenyér mondjuk úgy, elfárad.
Ez a folyamat mindenféle pékárunál előfordulhat, legyen az mondjuk egy élesztős kenyér, keksz vagy muffin. Majd egy idő után penészesedni kezdhetnek, ami viszont máris indokolttá teszi, hogy az egész pékárut kidobjuk. A kovászos kenyérnél előny, hogy a természetes savassága miatt néhány nappal tovább friss marad, mint egy élesztős kenyér, amivel ugyanúgy bánunk. De tekintve, hogy egy egyszerű kovászos kenyér nem tartalmaz tartósítószert, szintén érdemes körültekintőbben kezelnünk.
