Ez történik a testeddel, ha kevés szénhidrátot fogyasztasz

Ez történik a testeddel, ha kevés szénhidrátot fogyasztasz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez történik a testeddel, ha kevés szénhidrátot fogyasztasz

Manapság a csapból is az folyik, hogy minél inkább lejjebb kell vinnünk a bevitt szénhidrátok mennyiségét, különben borítékolhatjuk a hízást. Sorra követik egymást a szénhidrát-csökkentett lisztek, péksütemények, különféle késztermékek. De valóban ennyire káros lenne a szénhidrát?

Miért működik?

Minden csodadiéta alapja az, hogy a módszer működik, lehet segítségével fogyni, ezért az emberek hisznek benne. A kérdés csupán az, milyen áron? De ne rohanjunk ennyire előre!

Nézzük meg először is, miért indul be a fogyás, ha kevesebb szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe!

Az emberek általában már tisztában vannak azzal, hogy a testünk elsődlegesen a szénhidrátokból merít energiát, ezt tudja a leggyorsabban hasznosítani. Ha nincs elegendő szénhidrát a szervezetünkben, akkor a tartalékokhoz, avagy a zsírokhoz nyúl, tehát elkezdünk fogyni.

Amennyiben ennek ellenkezője történik, túl sok szénhidrát kerül a testünkbe, a szervezet raktározni kezd az ínségesebb időkre, tehát elkezdünk hízni. Ez mindennek az alapja, és ezért van az, hogy a kevesebb szénhidrát hatására csökken a testsúlyunk.

Egyszerű a képlet, de akkor mi a gond?

Akkor mi ezzel a baj?

Semmi gond nincs a szénhidrátmegvonással egészen addig, amíg az nem drasztikus. Sokak számára (főleg, akik jelentős túlsúllyal bírnak), a drasztikusnak számító csökkentés csupán egészséges keretek közé viszi az értékeket. Ám még nekik sem szabad túl hirtelen változtatniuk szokásaikon.

Senki sem tesz jót magával akkor, ha szinte semennyi szénhidrátot nem visz be a szervezetébe, esetleg el kezd rettegni tőle, mert attól tart, azonnal beindul a hízás, ha ismét normálisan kezd el étkezni.

Nagy hiba, hogy manapság a szénhidrát ekkora mumus lett. Sokan, akik a szénhidrátmentes étkezést hirdetik, nem is tesznek különbséget lassú- és gyorsfelszívódású szénhidrátok között. Pedig ez lenne az alapvető!

Utóbbiak valóban megterhelik a vércukorszintet, és elsődlegesen járulnak hozzá a hízáshoz, de előbbiek csak és kizárólag hasznot hajtanak. Akkor is, ha fogyni szeretnél!

Mivel jár az alacsony szénhidrátfogyasztás?

Szénhidrátra mindenhol szüksége van a szervezetünknek. Kezdjük ott, hogy nem működik megfelelően az agyunk, ha nem kap elegendő szénhidrátot.

Aztán folytassuk ott, hogy ha a test a zsírok lebontására kényszerül, akkor alaposan megdolgoztatjuk a májunkat, ez a szerv látja el ugyanis ezt a fontos feladatot. Melléktermékként zsírsavak, ketonok keletkeznek a testben.

Ezt a helyzetet tudja kezelni a szervezet, egészen addig, amíg nem állandósul a probléma, mert akkor jön a depresszió, csökken teljesítmény és a gondolkodási képesség, hosszútávon pedig csont-és vesebetegségek, emésztési zavarok alakulhatnak ki.

Sajnos idővel nem csak a zsírok kerülnek lebontásra, hanem az izmok is, ugyanis a szervezet mindent megtesz azért, hogy energiához jusson, életben maradjon. Ezért az egyik legnagyobb butaság őrült módon edzeni, mikor szinte nem is viszel be szénhidrátot!

Mit okoz még?

A túl alacsony szénhidrátbevitel általában azzal jár, hogy az emberek sok állati eredetű ételt vesznek magukhoz. A magas fehérjefogyasztás következtében a szervezet legkülönfélébb részein alakulnak ki gyulladásos megbetegedések attól függően, ki, mire hajlamos, melyik szerve gyengébb, vagy van kitéve további káros hatásoknak.

Emellett fontos szempont – és a fogyni vágyók számára egyáltalán nem mellékes –, hogy alaposan lelassul az anyagcsere. Mivel alacsony a szénhidrátmennyiség, a szervezet energiáért kiált: mi jöhet még szóba? A zsír.

Ezzel sincsen gond, egészen addig, míg nem ellensúlyozod az alacsony szénhidrátfogyasztást, tehát nem viszel be jóval többet belőle, mint kellene.

Ha így teszel, az alábbiakkal számolhatsz: bőrproblémák, nehézkes emésztés, érrendszeri panaszok, stagnáló fogyás, visszahízás, és így tovább.

A lényeg, hogy milyen

Mindenre szüksége van a szervezetünknek: zsírokra, fehérjére, és szénhidrátokra is ahhoz, hogy működni tudjon. Azon felül, hogy sokan ezt is figyelmen kívül hagyják, mikor rászánják magukat a változtatásra, azt nagyon drasztikusan teszik.

Pl. a napi 300 grammnyi szénhidrátbevitelt azonnal felére, vagy jóval az alá viszik, csak mert egy szimpatikus edző, tanácsadó ezt javasolta. A szervezet nem tud lekövetni ekkora változást!

A fogyás természetesen bekövetkezik, de közben a test szenved, és előbb-utóbb, de valahol ez kiütközik. Pláne akkor, ha nem csak egyszer ugrasz neki az életmódváltásnak… Emellett pedig mindig a minőségre kell törekedned, ami szénhidrátok esetében a lassú felszívódású változatokat jelenti.

Sosem az a lényeg, hogy valamiben minél kevesebb szénhidrát legyen, jóval inkább az számít, az a bizonyos szénhidrát milyen!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást