A tolvajok és hackerek is okosodnak, nemcsak a készülékeink! Így védd az okos eszközeidet

A tolvajok és hackerek is okosodnak, nemcsak a készülékeink! Így védd az okos eszközeidet

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A tolvajok és hackerek is okosodnak, nemcsak a készülékeink! Így védd az okos eszközeidet

Ma már sokak számára nem csak egy kikapcsolódási eszköz a tablet vagy az okos telefon, hanem az egyik legfőbb kommunikációs csatorna is egyben, és akár elengedhetetlen eszköze a munkának. Ahogy a laptopot, számítógépet is el tudjuk látni védelemmel, úgy ez az okos eszközeink számára is elengedhetetlen, hogy biztonságosan tudjuk őket használni. Adunk pár tippet, hogyan biztosíthatod be az okos eszközeid védelmét!

Jelszó/ujjlenyomat

Elég bagatel tippnek tűnik, de a legalapvetőbb védelem, amelyet okos eszközeidnél tudsz használni egy jelszó, jelkód vagy akár az ujjlenyomatolvasós zárolás.

Ahhoz, hogy az eszközödet, főként pedig a rajta található információt, képeket, dokumentumokat védeni tudd, mindenképpen válassz egy jelszót a képernyőzárhoz, és ha van rá mód, akkor a fontosabb dolgokat tartalmazó mappáidhoz is, hogy ne kerülhessenek ezek a fájlok illetéktelenek kezére.

Vírus-védelem

Akár a személyi számitógépeket, úgy az okos eszközeidet is megtámadhatják vírusok, hiszen manapság egyre több ilyen kártékony programot írnak, és a megfelelő védelem híján akár adathalászok is betörhetnek az eszközeidre.

A legtöbb nagy vírusírtót, tűzfalat gyártó cég fejlesztette le ezeket a szoftvereket mobil eszközökre is, amelyek minden operációs rendszerrel kompatibilisek. Akkor jársz a legjobban, ha ugyanazt használod, mint a számítógépeden, hiszen azt legalább már ismered is.

Biztonsági mentés

Az okos készülékek esetében sokaknál nincs beállítva, hogy biztonsági mentés is készüljön, ezért ha az eszköz elromlik, vagy ellopják, akkor sajnos  vele együtt az érékes információk, adatok is eltűnnek, amely abban az esetben még rosszabb, ha a munkádhoz szükséges fájlokat is tároltad rajta.

A másik nagy hiba, ha nem veszed figyelembe azt, hogy a mobilok operációs rendszere alapvetően nem titkosítva tárolja az adatokat, ezért erre is érdemes védelmet beállítani.

Szokj le a tömeges wifiről!

Manapság már nagyjából mindenhol érhetsz el wifi hálózatot, még akár olyat is, amely magánszemélyé, csupán nincsen titkosítva.

Ha bármilyen wifi-re rácsatlakozol, vagy olyat használsz, amelyet rajtad kívül egyszerre mások is, azzal elég nagy kockázatnak teszed ki az eszközödet, és ugyanez igaz a bluetooth tömeges használatára is.

Egy mobilinternet előfizetés ma már nem tartozik a legköltségesebb tételek közé, így ha van rá módod, akkor megéri befektetni egy ilyenbe.

A közösségi oldalak

Amellyel az okos eszközeinkre nézve a legfelelőtlenebben bánunk, azok bizony a közösségi oldalak.

Egyrészt borzasztó rossz szokás, ha nonstop fut a chat az eszközödön, és soha nem jelentkezel ki az egyik oldalról sem, így gyakorlatilag bárki megnyithatja bármely profilodat egy egyszerű böngésző használattal.

Az okos eszközökön elég felelőtlenül bánunk az adatszinkronizációval is, így képesek vagyunk megosztani akár a bizalmas fájlokat is a közösségi oldalakkal, anélkül, hogy belegondolnánk ennek a veszélyeibe.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!